Morda navzven ni videti tako, a pri Taboru se dogaja veliko

davor skerjanc
Foto: Uroš Skaza

Potem ko se jim je po tekmah v dodatnih kvalifikacijah uspelo obdržat v prvi ligi, so se pri Taboru iz Sežane odločili za temeljito kadrovsko in finančno rekonstrukcijo. Čeprav bo njihov proračun tudi v novi sezoni med najnižjimi, njihov direktor Davor Škerjanc obljublja, da se ne nameravajo boriti le za obstanek.

Za prvoligašem iz Sežane je vse prej kot brezskrbno obdobje. Klub je v nedavno zaključeni sezoni ob sedmih doseženih zmagah v prvenstvu osvojil vsega 30 točk in močno zaostal za osmim mestom, ki še zagotavlja obstanek v Prvi ligi Telemach. Kljub temu je točkovni izkupiček zadostoval za deveto mesto in dodatne kvalifikacije, v katerih je prepričljivo odpravil kranjski Triglav ter obstal v najmočnejšem kakovostnem razredu slovenskega nogometa.

A pred Kraševci so sedaj že novi izzivi in težave, saj jih je odtlej zapustilo kar enajst nogometašev, jedro ekipe pa je posledično razpadlo. “Večina fantov je odšlo poiskati nove izzive. Če bo vsakemu od njih uspelo narediti korak naprej v karieri, bomo v klubu veseli zanje. Zadnja sezona je bila zahtevna tako za njih kot za klub, zato je morda napočil čas, da poiščemo novo energijo,” je v pogovoru za Sportklub dejal direktor Tabora Davor Škerjanc.

Boj za obstanek? Pogledujejo višje

In čeprav je pričetek sezone pred vrati, novih okrepitev, s katerimi bi nadomestili odhode, še vedno ni na vidiku. A kot izpostavlja glavni operativec zasedbe iz Sežane, v njihovih pisarnah v zadnjih dneh delajo s polno paro.

“Morda navzven ni videti tako, a dogaja se veliko. Naša slika, kako bi bila ekipa videti, je že jasno zastavljena. Nekaj mest bomo dodatno zapolnili in zaostrili konkurenco, a načeloma smo z dosedanjim potekom zadovoljni. Prvih nekaj tekem morda še ne bomo v optimalnem stanju, vendar bo ekipa v drugi fazi imela rep in glavo, zato verjamem, da lahko posežemo precej višje od mesta, ki smo ga dosegli v minuli sezoni,” je zagotovil Škerjanc.

Med drugim je pojasnil, da bodo priložnost dočakali predvsem mlajši nogometaši, ki so z njimi že dalj časa, poleg tega pa bodo prvi ekipi priključili tudi fante iz lastne šole. Kot je bilo v navadi že v preteklost, se nadejajo, da bodo izpeljali tudi kakšno posojo.

Foto: Uroš Skaza

Poudarek bo na kvaliteti in na fantih, ki bodo naredili razliko,” je obljubil sogovornik in zatrdil, da cilj v novi sezoni nikakor ne bo le boj za obstanek.

“V naši ekipi to nikoli ni bil cilj. Pogledujemo višje, saj si želimo ponoviti naš najboljši rezultat do sedaj, torej šesto mesto in podoben točkovni izkupiček. Je pa res, da bo prvenstvo znova zelo zahtevno. Ostali klubi se krepijo, vsak ima svojo zgodbo, zato moramo tudi mi realizirati našo idejo, da bo vse delovalo tako, kot si želimo. Glede na to, da nas je javnost že odpisala, bomo mogoče celo prijetno presenečenje jesenskega dela,” je z napovedjo presenetil 36-letnik, v nadaljevanju pa se dotaknil tudi finančne slike kluba.

Vse so imeli pod nadzorom, dokler …

Ta je bil s proračunom manjšim od enega milijonov evrov eden najskromnejših v prvi slovenski ligi, za nameček pa so imeli pri sinovih burje kar nekaj težav tudi s finančnim izplačevanjem svojih nogometašev.

“Do konca poletja načrtujemo, da bomo vse stvari postavili pod streho in bomo v novo sezono vstopili brez starih bremen. Vzporedno se trudimo, da za prihodnost postavimo stabilnejši poslovni model. Dejstvo je, da smo zelo hitro napredovali iz tretje v prvo ligo in zaradi tega morda šli izven naših okvirjev. Vse smo imeli pod nadzorom, dokler ni vmes posegla epidemija koronavirusa in zapletla stvari. Te stvari že drugo sezono vlečemo za sabo,” je priznal Škerjanc.

Tudi zato želijo sedaj postaviti nov, bolj vzdržljiv poslovni model, ki bo pripravljen na morebitne prihajajoče pretrese. Proračun za prihodnjo sezono tako zagotovo ne bo presegel zdajšnjih okvirjev, temveč ga bodo z določenimi prijemi verjetno celo nekoliko zmanjšali.

“Te stvari se bodo dogajale še kar nekaj časa, saj prestopni rok traja do konca avgusta. Za prvih nekaj tekem se ne želimo vreči na glavo, temveč postaviti ekipo, ki bo na dolgi rok kvalitetna in znotraj naših finančnih zmožnosti,” je še pripomnil Škerjanc.