Na pragu Grabićeve revolucije: šampionska Mura 2.0?

Foto: Jure Banfi

Namesto evropskega poletja je pred NŠ Mura še eno poletje sprememb. Njihov ritem bo narekovala trenerska palica Dejana Grabića, ki ne skriva svojih ambicij po tem, da črno-bele znova potisne v vrh slovenskega nogometa. Šampionsko Muro 2.0, ki bo skušala ponoviti uspehe Mure Anteja Šimundže, bo gradil na iskanju ravnotežja med mladostjo in tekmovalnostjo.

“Igralcem Mure sporočamo, da bomo v novi tekmovalni sezoni poskrbeli, da izbijemo vse sr**je, ki ga imajo v glavah in lastnoročno poskrbeli, da vcepimo ta Murin DNK v njihov organizem.” S temi besedami so se od za Muro neuspešne sezone 2022/2023 poslovili člani navijaške skupine Black Gringos in nogometašem črno-belih vedeti, da on jih pričakujejo povsem drugačno tekmovalno obdobje 2023/2024.

Pravzaprav ni dvomov o tem, da bo Mura v naslednji sezoni precej drugačna. Z mesecem marcem je vodstvo prve ekipe črno-belih prevzel Dejan Grabić, ki se mu do konca sezone s Prekmurci sicer ni uspelo prebiti v Evropo, zmanjkala je točka, a njegovo uspešnost bomo ocenjevali v prihodnjih mesecih, ko se bo v Fazaneriji odvila Grabićeva revolucija.

Dejan Grabič
Foto: Jure Banfi

Grabićevi cilji: konkurenčnost, rezultati in prodajni potencial

Dejan Grabić se je v slovenski nogometni javnosti predstavil kot trener z jasno filozofijo. Razvoj mladih igralcev povezuje z rezultatskimi uspehi, nenazadnje je Bravo vsako sezono pod njegovim vodstvom korak za korakom stopal proti vrhu slovenskega nogometa.

“Peskovnik” Brava, kjer se je lahko igral brez pritiska, je Grabić prerasel. Zdaj pa je pred njim dokazovanje v vrhu slovenskega nogometa, v katerega si je, brez skrivanja ambicij, želel vstopiti. In s tem bo Mura znova doživela spremembe, ki pa bodo – za razliko od precej zmedenega kadrovanja zadnjih prestopnih rokov – odslej potekale v duhu sestave ekipe, ki bo čim bolj po meri novega trenerja Mure.

“S celotnim strokovnim štabom načrtujemo spremembe, okostje je dobro, bomo pa ekipo še malce pomladili, s tistimi, ki so dovolj kvalitetni za prvo ekipo. Mislim, da je to dober nastavek, da bomo v naslednji sezoni konkurenčni, rezultatsko dobri in da bomo imeli prodajni potencial v ekipi,” se je v pogovoru za oddajo Pod prečko v prihodnost ozrl trener Mure.

Ocena sezone Dejana Grabića v oddaji Pod prečko:

Napovedani kadrovski premiki

Ko je govora o mladih upih Mure, na katere bodo resno stavili v članski ekipi, so tu v prvi vrsti igralci, ki jih je Grabić že v zaključku sezone potiskal v prvi plan. Niko Kasalo, Nikola Jovičević in predvsem Srđan Kuzmić so že nekaj časa sestavni del prvega moštva, ki mu je Ljubljančan v zadnjem obdobju dodal še dva najstnika Timoteja Brkića in Jako Domjana.

V luči pomlajevanja je prvo profesionalno pogodbo z Muro danes podpisal kapetan kadetske ekipe Bine Anželj. Osrednji branilec je zvestobo klubu obljubil do junija 2025.

Dodatna pomladitev pa je v prvi vrsti mišljena v kontekstu odhodov nekaterih starejših nogometašev, na katere v prekmurskem ponosu ne računajo več. Na Gregorja Balažica seveda zato, ker je končal svojo bogato športno pot, na Martina Šrolerja in Domantasa Šimkusa pa zato, ker nista zadovoljila pričakovanj. Odhaja tudi Nejc Vidmar, po naših informacijah pa ne bo presenečenja, če mu bosta na izhodnih vratih sledila tudi Nikola Petković in Ognjen Stjepović.

Po uspešni lanski sezoni pri Aluminiju je Martin Šroler pri Muri razočaral.

Veliko število odhodov seveda pomeni, da bo pri Muri poleti pestro tudi na področju prihodov. Na poti proti Fazaneriji je Almin Kurtović, velika želja kluba je še en nekdanji varovanec Dejana Grabića Tamar Svetlin. V Murski Soboti po naših informacijah načrtujejo predvsem slovenske okrepitve, kvaliteto s tujci pa bodo verjetno iskali predvsem v konici napada, saj se od črno-belega dresa poslavlja Mirlind Daku. Pod vprašanjem je tudi prihodnost Dardana Shabanhaxhaja, Mura se glede njegove prihodnosti še pogovarja z graškim Sturmom.

Vsaka naslednja poteza bo pomembna

Pred športnim direktorjem Denisom Rajbarjem je torej pestro poletje. Po nekaj ne najbolj uspešnih prestopnih rokih si finančno sicer še vedno zelo stabilna Mura z vidika tekmovalnosti ne more več privoščiti prav veliko kadrovskih spodrsljajev. Kot že zapisano, pa bo imel pri iskanju okrepitev pomembno besedo tudi Grabić.

Navijači črno-belih bodo zagotovo z zanimanjem spremljali vsako njuno potezo na nogometni tržnici. Nogometno okolje Murske Sobote namreč ne skriva svojih želja, v Fazaneriji si želijo čim prej znova gledati šampionsko Muro 2.0.

Mura s prvo okrepitivijo za novo sezono

Almin Kurtović je bil v preteklih letih član ljubljanskega Brava, za katerega je v članski konkurenci zbral 150 nastopov v vseh tekmovanjih. Bil je tudi član vseh mlajših selekcij Slovenije, za katere je zbral 43 nastopov.