Konec ere? LeBron James namignil na upokojitev

Foto: Guliverimage

Košarkarji Denver Nuggets so danes dobili še četrto tekmo proti Los Angeles Lakers (113:111) in se z izidom 4:0 v zmagah prvič v zgodovini uvrstili v veliki finale lige NBA. Poraza 17-kratnih prvakov ni mogel preprečiti niti LeBron James, ki je morda že odigral zadnjo tekmo v svoji izjemni karieri.

Čeprav je prvi zvezdnik moštva iz Los Angelesa LeBron James četrto tekmo končnice proti Denverju končal s 40 točkami, 10 skoki in devetimi asistencami, pa poraza jezernikov ni zmogel preprečiti. Svojo jubilejno 20. sezono v ligi NBA je tako sklenil v polfinalu, po pisanju ameriških medijev pa je zadnjo tekmo morda že odigral.

Kot navaja Bleacher Report, si bo 38-letnik sedaj vzel čas za temeljit razmislek o tem, ali se bo v prihodnji sezoni vrnil na košarkarski parket. Z LA Lakers ga sicer še vedno veže dveletna, 97 milijonov dolarjev vredna pogodba, a ob dejstvu, da se lahko v zadnjem letu zvezdnik sam odloči, ali bo sodelovanje s klubom podaljšal oziroma prekinil.

“Bomo videli, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju. O marsičem moram razmisliti. Tudi z osebnega vidika,” je po današnjem porazu ostal skrivnosten James, ki je sicer med sezono večkrat izrazil željo, da želi v ligi zaigrati skupaj s svojim najstarejšim sinom Bronnyjem, ki bo na izboru sodeloval prihodnje leto.

Kakorkoli se bo James odločil, se bo v zgodovino vpisal kot eden najboljših košarkarjev vseh časov. Devetnajstkratni udeleženec tekme vseh zvezd je namreč v zadnjih dveh desetletjih pod koši pustil neizbrisen pečat, saj je kar štirikrat osvojil naslov prvaka lige NBA (2013, 2013, 2016 in 2020), pohvali pa se lahko tudi z nazivom najboljšega strelca v zgodovini lige. S kariernim povprečjem 27,2 točke na obračun je v letošnji sezoni namreč presegel dosežek legendarnega Kareema Abdula-Jabbarja. Z njim se nihče ne more kosati niti v končnicah, kjer si prav tako lasti naziv najboljšega, saj je od drugouvrščenega Michaela Jordana dosegel kar 2036 točk več.