Ozadje incidenta na Fazaneriji: “Tega fantom nisem rekel”

Nogomet 4. Apr 202221:35 > 05. Apr 2022 10:27 0 komentarjev
Zoran Zeljković

Po incidentu na Fazaneriji, ko so posamezni navijači Mure po zadetku nogometaša Kopra Lamina Colleyja, ki se je prijel za ušesa in ponazoril "ali me slišite", rasistično ozmerjali, se je na lastno željo v 17. oddajo Pod prečko vklopil trener Kopra Zoran Zeljković.

V 69. minuti, ko je Koper prek Ivana Novoselca povedel z 1:0, je gostujoči napadalec Lamin Colley zadetek proslavil pred Murinimi navijači, nakar so se nekateri rasistično odzvali.

Mura obsodila reakcijo navijačev

Pri Muri so se na neprimerno vedenje nekaterih svojih navijačev odzvali, vse skupaj so obsodili ter se od tega distancirali. “Takšen odziv, čeprav je bil predhodno sprovociran s strani nogometaša Kopra, ni primeren in je vreden vsakršnega obsojanja,” so zapisali pri Muri.

Dodali so, da si prizadevajo, da že v kali zatrejo kakršno koli zaničevanje na rasni, verski, spolni ali etnični osnovi in želijo si, da bi tako ravnali tudi ostali. “Žal smo tudi sami, tako klub kot navijači, že zadnjih trideset let podvrženi zaničevanju predvsem na etnični osnovi, zato se dobro zavedamo, kako neprimerni so tovrstni vzkliki,” so še zapisali na svoji spletni strani.

Niso pozabili, kako je bilo na Bonifiki

V 17. oddaji Pod prečko se je na lastno pobudo javil tudi trener Kopra Zoran Zeljković in javnosti ponudil širšo sliko dogajanja v Murski Soboti. V pripravi na tekmo proti Muri je fantom pokazal veselje Luke Bobičanca za vodstvo na Bonifiki.

“Kot trener želiš svoje moštvo kar se da dobro motivirati. Nismo pozabili, kako so Muraši proslavljali na Bonifiki. Povedal sem jim, da se jim lahko zdaj maščujemo na nek športen način. Verjamem, da nam je to tudi uspelo. Kot sem rekel, mogoče nas na tisti tekmi niso dobro videli in slišali, verjamem, da je bilo na Fazaneriji drugače,” je povedal trener Kopra.

Upa, da Mura ne bo kaznovana

Zeljković tudi sam močno obsoja rasizem, a meni, da v Sloveniji manjka debat o tem, zakaj se nekdo odzove, kot se.

“Fantom nisem rekel, da morajo zadetek proslavljati na isti način. Kot sem rekel, želel sem jih le motivirati. Vsekakor obsojam reakcijo posameznikov. Videl sem, da je šlo le za posameznike. Upam, da Mura ne bo kaznovana kot klub, saj se v tej dobi tehnologije lahko hitro ugotovi, kdo je to bil in se jih kaznuje. Ti ljudje pač ne sodijo na nogometne tekme,” je še dodal.

Vrhunci s tekme na Fazaneriji: