(Pre)pozno odkritje Olimpijine sezone

Nogomet 29. Apr 20249:00 1 komentar
Marko Ristić
Marko Ristić. Foto: Jure Banfi

Ni lovorike, ni razloga za zadovoljstvo. Takšna je pač realnost ljubljanske Olimpije, kjer so zahteve nogometne javnosti vselej najvišje. A navijače zmajev lahko morda tolaži vsaj to, da se je na zadnjih tekmah sezone v ospredje prerinil obetavni branilec Marko Ristić, ki pa ob dobrih predstavah sproža tudi vprašanje - kje je bil prej?

Odgovoriti na vprašanje, kdaj obetavnega mladega nogometaša potisniti v prvi plan, nikoli ni preprosto.

V Sloveniji smo bili pri uveljavljanju nebrušenih talentov tako ali tako radi precej rezervirani, še posebej to razumljivo velja za klube, ki se borijo za lovorike in posledično nimajo časa in manevrskega prostora za ponujanje minutaže fantom, ki so šele sredi nogometnega razvoja.

A da včasih velja tvegati, dokazuje primer Marka Ristića. Kapetan mladinske ekipe Olimpije, ki je pod Albertom Riero za Olimpijo debitiral že marca lani, je od zimskega premora naprej ves čas priključen prvi ekipi zmajev, njegovo še hitrejšo uveljavitev pa je zaustavila lažja poškodba. Posledično je prvič v tej sezoni na zelenico v članskem dresu zeleno-belih stopil v začetku aprila proti Rogaški.

Marko Ristić
Marko Ristić ima za seboj tudi že nekaj minut na večnem derbiju. Foto: Uroš Skaza

Kljub porazu je s svojo predstavo lahko zadovoljen

Iz tekme v tekmo je otroku kranjskega Triglava trener Zoran Zeljković bolj in bolj zaupal. Celo do te mere, da je Ristić začel tudi včerajšnjo odločilno tekmo za naslov proti Celju. Svojo nalogo je opravil brezhibno. Malo branilcev se lahko v tej sezoni pohvali, da je tako v ‘žep pospravilo’ za mnoge najboljšega posameznika lige Aljošo Matka. A rezultat na koncu seveda ni bil takšen, kot si je 19-letnik v dresu Olimpije želel.

“Pokazali smo karakter in borbo, dali smo vse od sebe. Dobili smo gol, pri katerem težko narediš kaj več, morda bi lahko šli branilci hitreje v blok, ampak to je bil enostavno ‘evrogol’. Po tem zadetku smo padli, najbrž je odločil tekmo. Trener je po dvoboju dejal, da je ponosen na nas, držali smo se svojega načrta in kljub porazu lahko s te tekme odnesemo marsikaj pozitivnega,” je svoje misli po dvoboju strnil Marko Ristić.

Marko Ristić, Aljoša Matko
Marko Ristić se je odlično kosal z Aljošo Matkom. Foto: Jure Banfi

Drugi so se skrili, on pač ne

Ker je zaradi celjskega slavja ‘odpadla’ uradna novinarska konferenca po tekmi, so se nogometaši Olimpije skrili predstavnikom sedme sile. Na spregled ni bilo niti trenerja Zeljkovića, kot najmlajši je moral ‘po kostanj v žerjavico’ ravno mladi branilec, ki pa si je glede na svojo predstavo bržkone tudi zaslužil, da ga še malce bolje spoznamo.

“Olimpija mora biti vedno prva. Vse moramo narediti, da bomo v naslednji sezoni znova prvi. Dobil sem priložnost za dokazovanje in jo izkoristil, tako da lahko v naslednji sezoni začnem s ‘polno paro’. Še prej pa nas čaka nekaj tekem. Vemo, kaj je naš cilj, ostati moramo pred Mariborom,” poudarja nogometaš, od katerega sploh ob slabši formi Matea Karamatića in Ahmeta Muhamedbegovića navijači zmajev v prihodnosti veliko pričakujejo.

Da pa bodo mladi nogometaši tisti, na katerih bo v prihodnosti stavila Olimpija, je v ponedeljkovi oddaji Pod prečko poudaril tudi športni direktor Ljubljančanov Goran Boromisa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje