Prerojeni veteran, ki mariborski voz vleče iz krize

Za slab začetek sezone nogometašev Maribora lahko poiščemo kar nekaj razlogov. Prepozno kadrovanje, številne rošade v začetnih enajstericah, pomanjkanje športne sreče, pa tudi poškodbe. Eden izmed tistih, ki uvodnih mesecev novega tekmovalnega obdobja niso dočakali optimalno pripravljeni, je bil Rok Kronaveter. Zdaj, ko je prišel "na prave obrate", se je začela vzpenjati celotna ekipa.

“Brez želje in energije se ne igra za Maribor. Če igralcem ni motivacija igranje za Maribor, potem je nekaj narobe,” je po remiju s Taborom (2:2) v 8. krogu Prve lige Telemach razmišljal Rok Kronaveter. Že na tisti tekmi je bil z naskokom najboljši posameznik v vijoličastem dresu. Dvakrat je premagal Jana Koprivca (en zadetek je bil razveljavljen zaradi prepovedanega položaja) in podal za zadetek Jana Repasa, s katerim so aktualni državni prvaki prišli do točke.

Kronaveter po tekmi s Taborom

Vrača se v formo, v kateri je že bil, a v drugem dresu

Mariborska sedmica je na zadnjih tekmah znova “dobri stari Krona”. Nogometaš, ki s svojim bogatim nogometnim znanjem ekipo enostavno dela boljšo. Eleganten na žogi, nezmotljiv pri podajah in vedno pripravljen na potezo več, s katero nasprotnikovo obrambo sili v podpis kapitulacije. Skratka, Rok Kronaveter znova igra na nivoju, na katerem je navduševal že pred časom. Na žalost navijačev Maribora v dresu njihovih največjih tekmecev.

Foto: SPS

Krznar: Rok je prevzel odgovornost na svoja pleča

Na zadnjih treh tekmah je bil neposredno vpleten v praktično vsako obetavno akcijo vijolic. Proti Taboru, Bravu in Radomljam je dvakrat zadel ter kar štirikrat podal in je s skupno šestimi asistencami daleč najboljši podajalec lige. Da je še kako zaslužen za rezultatski vzpon aktualnih prvakov, priznava tudi trener Maribora Damir Krznar.

“Rok je naše bogastvo. Kot izkušen nogometaš je podaljšana roka trenerja na igrišču. Ko sem ob svojem prihodu zbiral informacije o nogometaših, sem izvedel, da gre za nogometaša z izjemnim nogometnim znanjem, v katerem pa moraš prebuditi željo in voljo. K sreči nisem niti v enem trenutku dobil občutka, da ga moram posebej motivirati in bodriti. Sam je prevzel odgovornost na svoja pleča in takšne igralce potrebuješ. Vodja na igrišču se enostavno rodi, zelo težko ga je umetno ustvariti,” o ta hip najboljšem posamezniku Mariborčanov razmišlja strateg vijolic.

Maribor naj bi bil v oktobru bistveno močnejša ekipa

Mariborska krivulja forme se torej obrača navzgor, a Štajerci seveda še niso tam, kjer si želijo biti. Kronaveter najbrž upa, da se mu pri vodenju ekipe na igrišču čim prej pridruži tudi kapetan Martin Milec. Po poškodbi se bosta kmalu vrnila tudi Max Watson in Ažbe Jug, v vijoličastem pa se bo predstavil tudi Nigerijec Ishaq Rafiu.

To naj bi v teoriji pomenilo, da bodo vijolice precej pridobile predvsem na kvaliteti. Vračajo se namreč preizkušene sile, dodaja pa se tudi “X faktor”, ki naj bi ga prinesel Rafiu. Bo to dovolj, da se že do zime Maribor približa vodilni Olimpiji?

Zadetek Roka Kronavetra proti Radomljam