Prosinečki o tem, zakaj je sprejel ponudbo Olimpije

Nogomet 22. Mar 202220:42 > 21:471 komentar
Foto: Guliverimages

Robert Prosinečki je za naše hrvaške novinarske kolege spregovoril o tem, zakaj je sprejel ponudbo Olimpije in zakaj je zavrnil ponudbo Turkov. "Všeč mi je bil predsednik Adam Delius, ki je kratek, jedrnat in ve, kaj hoče," je dejal novi trener Ljubljančanov.

Po več kot letu dni na odseku Preradovićeva – Vinodol – Čokolada – je Robert Prosinečki dobil novo službo. Ljubljanska Olimpija je po Crveni zvezdi drugi klub, v katerem je bil najprej igralec in nato trener.

“Nisem mogel več biti doma, vsem sem začel iti na živce – ha, ha”, je po podpisu pogodbe z Olimpijo za hrvaški Sportklub razkril Prosinečki.

Milan Mandarić, ki je Olimpijo vodil več let, je večkrat želel Prosinečkega na klopi zmajev.

Zakaj ste se zdaj pristali na ponudbo Olimpije?

Za trenerja ni dobro, da je dalj časa brez dela. Šel sem skozi etape od klubskega trenerja do selektorja reprezentance in najslabše je biti na ledu. Trenersko službo sem si izbral kot poklic po karieri, zato moram delati.

So že bile ponudbe?

Da, pred kratkim me je poklical turški klub Göztepe. Gledam ekipo, spremljam urnik. S Kayserijem sem že izpadel v Turčiji, a so nas administrativno pripeljali nazaj. Težko je priti v Izmir in rešiti Goztepe. Videli ste, da je Tomas (Stjepan op. p) prevzel ekipo, izgubil dve tekmi in takoj se vse zavrti. Za nogometnega trenerja je najhuje, ko dobi oznako – rešitelj. To pomeni, da si nenehno na dnu tabele, včasih imaš srečo, drugič ne. In na srečo sem v položaju, ko mi ni treba sprejeti vsake ponudbe.

Olimpija v tem trenutku za večnim tekmecem Mariborom zaostaja 7 točk, Koper 4? Tri mesta vodijo v Evropo. Prvak v kvalifikacijah za ligo prvakov, preostala dva v konferenčni ligi.

Ne bi me klicali, če bi bila situacija dobra. Pogovarjali smo se tudi o drugih stvareh. Boj za naslov ni izgubljen, to morajo moji igralci razumeti že na prvem treningu. In čim prej posvojiti sistem, ki ga želim igrati. Seveda moram dobro spoznati ekipo. Na začetku ne bom obljubljal ničesar. Olimpiji je že vnaprej določeno, da se mora boriti za vrh,  naslov prvaka, Evropo. Seveda sta zadnji dve sezoni (prvaka Celje in Mura) pokazali, da tudi drugi klubi delajo in napredujejo. Toda predsednik Adam Delius mi je bil všeč.”

Govora je o podjetniku, ki se ukvarja z nepremičninami.

Ja, ni verjel, da mu bo uspelo. Poslovni duh želi videti pri vseh, ki bodo delali v Olimpiji. Človek ima načrt, na meni je, da čez čas sestavim konkurenčno ekipo za naslov in poskusim nekaj v Evropi. Mura je primer, kako se da veliko narediti.

Zaveda se tudi, da mu bo težko.

Nimam proračuna, da bi pripeljal dva dobra igralca iz Dinama in Hajduka in se sprehodil skozi prvenstvo. Moj svetovni globus je majhen, moram biti zelo previden, kako izbiramo, kako trgujemo. Predvsem pa zadeti s privabljanjem pravih igralcev.

Derbi z Mariborom je 10. aprila v Ljudskem vrtu?

Najlepše tekme. Prinašajo stres, a tudi pozitivno živčnost. Zame je bil velik izziv igrati velike derbije, deset let mlajši sem vodil beograjski derbi. Kako bi lahko danes vse naredil drugače. Tako da imam še malo časa do te tekme, a se je veselim.

Kako dobro poznate ekipo?

Videl sem nekaj tekem, nekaj tekem pogledam na Sportklubu. A kot opazovalec je eno, kot trener pa drugo. Vstopiti morate v slačilnico, šele nato lahko podaš oceno. Že nekaj treningov vam lahko odpre oči, morda lahko vidite nekaj, česar drugi ne vidijo. Kakorkoli že, zadovoljen sem, spet imam službo in nov izziv. Najslabše je, da trener sedi v kavarni in vsem soli pamet, so bile sklepne besede Roberta Prosinečkega.

Komentari

Vaš komentar