Riera: Maribor bo nevaren, ker ne more veliko izgubiti

Nogomet 5. Avg 202211:14 0 komentarjev

V zadnjih letih je bila Olimpija pred večnim derbijem redko v vlogi favorita. Tokrat je. Zmaji so na prvih treh prvenstvenih tekmah sezone zbrali prav toliko zmag, Maribor je v tem obdobju slavil le enkrat, v derbi pa vstopa po hladni finski prhi. A Albert Riera v slogu izkušenega nogometnega "mačka" poudarja, da je derbi tekma, na kateri ni favorita.

Za Olimpijo je po dolgem času zelo miren teden. Teden brez evropskih tekem in brez skorajda posmeha zbujajočih potovanj po Evropi. Glede na to, da je Albert Riera šele dober mesec trener zmajev, mu je ta teden prišel še kako prav. A zdaj je pred njim največji test, kar ga lahko ponudi slovenski nogomet.

“Dobrodošlo je, da smo imeli celoten teden za pripravo na derbi. Potrebovali smo nekaj odmora, ne samo fizično, ampak tudi mentalno. Zdaj smo pripravljeni, da se borimo s komerkoli. Na igrišču želimo pokazati svojo idejo in svoj načrt. Pripravljeni smo na derbi,” poudarja Španec na klopi zmajev.

Motivacija na takšnih tekmah ni vprašanje

Ker je kot nogometaš Kopra in Zavrča že spoznal zakonitosti slovenskega nogometnega okolja, ga ni bilo potrebno posebej opominjati na to, kakšna tekma je večni derbi. No, ko je govora o tekmah vseh tekem, jih je seveda kot nogometaš, v še precej večjih razsežnostih, denimo izkusil tudi v Grčiji in Turčiji. Tako je Rieri popolnoma jasno, na kaj se mora osredotočiti pred takšnimi obračuni.

“To so tekme, ko trener nima nikakršnega dela s tem, kako motivirati svoje fante. Vsi vedo, kako pomembna tekma je pred nami. In na derbi bomo pripravljeni. Vsaka tekma je poglavje zase, mi pa razmišljamo o tem, kako presenetiti nasprotnika. Želimo najti način, kako lahko izkoristimo njihove pomanjkljivosti,” izpostavlja 40-letni strateg.

O čem je pred derbijem še govoril Albert Riera?

O tem, ali je slab Mariborski niz prednost za Olimpijo

Na ekipo, ki ni v pravem momentu, lahko gledamo iz dveh različnih zornih kotov. Maribor je izgubil tri tekme zapored in je v situaciji, ko ne more veliko izgubiti. Je pa to nogomet, v nekaj dneh se lahko vse spremeni. Ne vem, ali je to najboljši trenutek za derbi. Morda Maribor res ni v najboljšem stanju, ampak res nima česa izgubiti. Na derbiju se lahko zgodi marsikaj. Mi se osredotočamo predvsem nase.

O tem, kakšno je stanje nekoliko zdravstveno načetih Ivana Prtajina, Justasa Lasickasa in Almedina Ziljkića

Upam, da bodo na voljo vsi.

O tem, kako hiter je Ferrari, kot je pred nekaj tedni poimenoval ekipo Olimpije

Ne bomo si postavljali limitov, šli bomo hitro, kot le lahko. Ni pa pomembno, kako začnemo, pomembno je, kako bomo zaključili dirko. Ko si prvi, je za tabo zelo veliko konkurentov, ki te želijo prehiteti.

O tem, da napadalci za zdaj še niso v pravi strelski formi

Če bomo zmagovali, lahko zaradi mene vse zadetke dajejo branilci. Je pa to res nekoliko čudno, a takšen je nogomet. Prepričan pa sem, da bo prišlo obdobje v sezoni, ko bodo tudi napadalci zadetke dosegali kot po tekočem traku.

O tem, koliko je že uspel spoznati potencial svoje ekipe

Veliko se učim, moram se. Vsak dan nekoliko bolje poznam potencial ekipe, bolje poznam nogometaše. Želim si delati z igralci, ki uživajo v nogometu in ki so željni napredka. Rad imam profile, ki se znajdejo v različnih sistemih, ki znajo igrati v napadu in obrambi ter na več igralnih mestih. Če bo vsak igralec danes boljši kot jutri, potem bo tudi ekipa boljša.

O tem, ali sam pred derbijem čuti kakšen poseben pritisk

Pred vsako tekmo čutim posebno vznemirjenje. To pomeni, da imam rad to, kar počnem. Vsaka tekma je poglavje zase, a seveda je ta morda nekoliko bolj pomembna. Takšne tekme si želimo igrati. Vemo pa, da v nogometu ne štejejo samo pomembne tekme, tudi ta z Mariborom lahko prinese le tri točke.

O podpori navijačev

Podpora navijačev ni v mojih rokah. Sam lahko vplivam samo na to, kar je na igrišču. Rad pa bi, da tisti, ki imajo radi Olimpijo, podprejo nogometaše na igrišču. Ne mene. Potem bo fantom res precej lažje.

O njegovi prvi tekmi v Ljudskem vrtu, ko je z Zavrčem z Mariborom remiziral s 3:3

To za nas ni bil slab rezultat, kajne. Naša prednost je bila ta, da nihče od nas ni ničesar pričakoval. Imeli smo zelo mlado ekipo in na ta način sem pred tekmo tudi nagovoril soigralce. Za marsikoga v moštvu je bila to prva tekma proti tako močnemu nasprotniku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!