Poklapani Karanović: Ne bo težav, če me bodo odslovili

Liga Europa 5. Avg 20227:00 0 komentarjev
FOTO: Jure Banfi.

Radovan Karanović je bil po porazu s HJK Helsinki z 0:2, ki je Mariborov tretji v nizu, še tretjič na tretji tekmi v tej sezoni pa so Mariborčani ostali brez gola na domači evropski tekmi, zelo poklapan. Pripravljen je tudi izgubiti svojo trenersko službo.

“Zagotovo je to boleč poraz. Nismo pričakovali takega drugega polčasa. V prvem smo imeli tekmo pod nadzorom, ne glede na to, da si je nasprotnik priigral dve, tri priložnosti. V drugem polčasu se nam je zgodil nerazumljiv padec. Po golu na začetku se je tekma obrnila v drugo smer. Ta gol je na koncu odločil tekmo,” je na novinarski konferenci po koncu tekme povedal Radovan Karanović, ki je nanizal poraze na povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti Šerifu iz Tiraspola, v prvenstvu proti Kopru in zdaj še na prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo Europa proti HJK Helsinki.

Še bolj dramatično je bil s strani občinstva, ki je po tekmi na nezadovoljstvo opozorilo z glasnimi žvižgi, poraz sprejet zaradi dejstva, da so finski prvaki na zadnjih evropskih tekmah proti Viktorii Plzen izgubili s skupnim rezultatom 0:7, zato je HJK marsikdo od navijačev Fince videl kot lahek zalogaj. Izkazalo se je, da so se motili. HJK se v Helsinke vrača z dvema goloma prednosti in je pred povratno tekmo, ki bo na sporedu naslednji teden, velik favorit za napredovanje. To zmagovalcu prinaša evropsko jesen, medtem ko se bo poraženec za njo moral še potruditi v play-offu za konferenčno ligo.

“Mislim, da ta obračun še ni odločen. Ne glede na slab položaj, v katerem smo. Imamo možnosti. Verjamem, da se lahko na povratni tekmi stvari obrnejo v našo smer. Treba je analizirati in poskušati izvleči maksimum iz te ekipe. Dobesedno moramo iti na vse ali nič in priti do zmage, ki utegne prelomiti sezono,” je prepričan 53-letni trener, ki se je po nizu neuspehov, med drugim Mariborčani na domači evropski tekmi letos še sploh niso zadeli, znašel pod pritiskom. Ni jih malo, ki verjamejo, da na vroči mariborski klopi ne bo zdržal več dolgo.

“Marsikdaj sem že prevzel odgovornost, prevzel jo bom tudi zdaj. Ne bom imel težav, če se bodo ljudje iz uprave odločili za moj odhod. S tem ne bo nobenih težav,” je o tem povedal trener, ki je v prejšnji sezoni Maribor prevzel v 10. prvenstvenem krogu in ga popeljal do naslova, na katerega so v Ljudskem vrtu čakali tri leta. V tej sezoni mu gre za zdaj slabše. Na osmih tekmah je dvakrat zmagal, dvakrat remiziral in kar štirikrat izgubil. Če bo v nedeljo poražen tudi derbiju, bo pritisk še večji …

FOTO: Jure Banfi.

O čem je Radovan Karanović še govoril?

O psihološkem momentu ekipe:

“Ob polčasu smo se skušali pripraviti na to, kar sledi. Namenoma smo želeli storiti kak prekršek več na sredini igrišča in onemogočiti nasprotnika, da razvije igro. Potem se nam je že v 46. minuti zgodilo, kar se je. V dveh situacijah se nismo odzvali dobro, naivno smo izpadli. Ta gol je večji del ekipe, v kateri je ogromno igralcev brez kilometrine, presekal. Šokirani smo bili. Po tem se nismo pobrali.”

O kakovosti HJK Helsinkev:
“Ne moremo reči, da je to kakovost Šerifa ali Šahtjorja. Žal danes v prvem polčasu nismo zadeli. Če bi, bi tekmo zmagali.”

O Žanu Vidakoviću, Vladanu Vidakoviću in Andražu Žiniču v prvi postavi:

“Vsak poraz je krivda trenerja, ampak vprašam vas – kaj, če ni drugih? Nimamo še enega desnega bočnega branilca. Prisiljen sem bil v nekatere poteze, saj drugih ni. Normalno, da potem poskušamo tudi čarati. Jaz sem krivec za poraz, kaj naj rečem? Začeli smo nastopati z eno ekipo, zdaj pa igramo z drugo, tretjo. Ne vem, kaj naj povem.”

O slabi igri Gregorja Sikoška:
“Dejansko se nam je zgodila serija slabših rezultatov, tretji poraz v nizu. Normalno je, da je za nekatere pritisk trenutno prevelik. Iščemo način, da iz tega, kar imamo, izvlečemo največ, ampak trenutno ne gre.”

O prepoznem iskanju menjave za Antoina Makoumbouja:

“O tem ne bi govoril, tega ne bi komentiral. Želim reševati težave, ne pa gledati nazaj.”

FOTO: Jure Banfi.

O tem, kaj drugi polčas pove za nadaljevanje sezone:
“Ni veliko časa za popravke, a jaz vseeno mislim, da je treba dvigniti glave gor. Prišli smo v situacijo, ki ni najbolj spodbudna, a bomo naredili vse, da že proti Olimpiji iztržimo pozitiven rezultat.”

O neravnovesju med obrambo in napadom:
“Pred kratkim smo imeli nastavljeno igro, potem so se zgodile rošade in spremembe, ki so prinesle posledice. Nemogoče je na enem treningu odpraviti vse napake. Veliko je novih igralcev. Med tekmo pride do določenih situacij, ko morda nismo vajeni igrati v obrambi, potem pa pride do tega, da obramba, ki je še pred kratkim delovala zelo zanesljivo, dela napake.”

O tem, ali se je Maribor s kadrovanjem uštel:
“Mislim, da smo reševali nekatere situacije. Je pa vse to trenutno težko urediti. Težko odigramo tekmo brez napake. V zaključkih akcij moramo biti bolj zbrani. V prvem polčasu smo imeli nekaj priložnosti, a na žalost nobene nismo izkoristili.”

O tem, kako dvigniti moralo ekipe:
“V garderobi ni slabega vzdušja. Težava je, da je odgovornost padla na nekatere mlade igralce. Verjetno zaradi tega prihaja do velikih nihanj, kar se tiče igre. Skušali bomo narediti vse, da stvari obrnemo v drugo smer in začnemo pozitivno gledati naprej. Da derbi odigramo maksimalno.”

O žvižgih s tribun:
“So zasluženi, saj smo izgubili. Občinstvo je upravičeno žvižgalo. Jaz sem ponosen na delo, ki ga opravljamo skupaj z mojim strokovnim štabom in športnim direktorjem. Glede ekipe in stabilizacije kluba smo naredili veliko. Kako se bo kdo odločil, ne bi govoril, a mislim, da je klub ne glede na zadnje poraze trenutno v boljši situaciji, kot je bil pred letom dni.”

O tem, da je bil ob njem na klopi prvič športni direktor Marko Šuler:
“Pogovarjala sva se o tem, ne vidim nobenih težav. Sedel je ob meni, pa ne zaradi tega, da bi bila kakšna panika. To je bil normalen dogovor med nama, zato je sedel ob meni.”

V družbi Marka Šulerja in Aleša Mertlja. FOTO: Jure Banfi.

O težavah, ki jih ima ekipa:

“Največja težava je, pa ne želim iskati izgovorov, da je od enajsterice, ki je začela tekmo, le trojica takšnih, ki so bili zraven od začetka priprav. Če pogledamo nazaj, koliko prihodov in odhodov se je zgodilo, je težko. Imamo težave, tega se zavedamo. Potrebujemo tudi kanček sreče, da se krivulja rezultatov obrne navzgor. Zgodilo se je, kar se je, toda zdaj moramo biti pozitivni. Igralcem moramo stati ob strani. Še vedno imamo možnosti za evropsko jesen. Če ne zdaj, pa na naslednjih dveh tekmah. Ničesar še nismo izgubili.”

O tem, kaj postoriti v naslednjih 14 dneh:
“Marsikaj bo odvisno tudi od tega, kako bomo odigrali derbi in potem povratno tekmo s HJK. Niti malo nam ni lahko, ampak moramo vseeno narediti vse, da se ekipa vrne na tekmovalno raven. Moramo iti naprej.”

O tem, kdaj bo ta ekipa takšna, kot si je želi:

“Če govorim v svojem imenu, bi si želel, da bi se krivulja do reprezentančnega premora obrnila v drugo smer, potem, po premoru, pa bo situacija zagotovo boljša. Seveda, če bomo do takrat dosegali takšne rezultate, kot si jih želimo.”

O tem, da je na koncu tekme zaigral s tremi branilci:
“Poskušali smo priti do kakšnega predložka več, toda tega nismo dobili. Preveč igralcev je žogo pričakovalo v noge. Bili smo premalo nevarni.”

Zadetka s tekme:

0:1 David Browne:

0:2 Bojan Radulović: