Robert Prosinečki – Veliko ime, velik igralec, trener pa …

Nogomet 21. Mar 202218:30 > 19:031 komentar
Foto: SPS

NK Olimpija Ljubljana išče novega trenerja. In trava je še vedno zelena. Navijači Olimpije so se v zadnjih letih navadili na trenerske zamenjave, Milan Mandarić je glavnega stratega zeleno-belih menjal kot po tekočem traku. S prihodom novih lastnikov se je zdelo, da se bo trenerska fluktuacija na tej točki zaustavila. A znova smo se zmotili.

Zaradi tesnih (sorodstvenih) povezav z vodstvom ljubljanske Olimpije se je zdelo, da je Dino Skender nadvse čvrsto zasidran na mestu glavnega trenerja zmajev in da ga s tega položaja ne more izriniti prav nič. Ne bleda podoba zmajev ne navijaški protesti in ne slabši rezultati. “Stvari delamo na dolgi rok,” so enoglasno poudarjali vsi najpomembnejši akterji iz zmajevega gnezda. In se morali sinoči pošteno ugrizniti v jezik.

Menjava Dina Skendra je bila logična odločitev, pritisk navijačev in nogometne javnosti je bil enostavno premočan. Olimpija je igrala počasen, pragmatičen, če želite tudi dolgočasen nogomet, ki v zadnjih tednih ni več prinašal niti rezultata. Izgovori o dolgoročnosti in pogledu v prihodnost niso bili več dovolj. Olimpija je sedem točk za Mariborom in je v veliki meri izločena iz boja za naslov. To pa je seveda dovolj, da v Stožicah zagorijo vsi alarmi. Mladi hrvaški strateg je že drugič preteklost zeleno-belih.

Le nekaj ur je minilo od takrat, ko je Dino Skender po tekmi z Domžalami zagotavljal, da njegovega projekta še ni konec in do tega, da je bil uradno odpuščen.

Mož, ki bo iz ničesar sprožil nogometno evforijo

Takoj po tem, ko so se Ljubljančani poslovili od Skendra, je zaokrožila informacija, da se na klop Olimpije seli Robert Prosinečki. Obojestranski interes je za Šport TV potrdil tudi glavni akter te zgodbe. Vrnitev “Velikega Žutega” bi bila velika stvar. Ne samo za Olimpijo, ampak za celoten slovenski nogomet. 53-letnik je globalna ikona najpopularnejše igre na svetu, igral je tako za Barcelono kot tudi za madridski Real ter z genialnimi potezami navijače ves čas držal na robu svojih stolov.

“Za zdaj ni še nič konkretnega, z veseljem bi vam to potrdil, če bi bilo že kaj oprijemljivega. Res je, obstaja obojestranski interes za sodelovanje, a do konkretnih pogovorov še ni prišlo. V naslednjih dneh se bomo usedli za isto mizo in se pogovorili,” je danes za Šport TV potrdil Robert Prosinečki.

Ko je v jeseni svoje kariere Prosinečki oblekel dres Olimpije, je nemudoma poskrbel za ljubljansko nogometno evforijo. Čeprav opazno ni bil več idealno telesno pripravljen, je iz tekme v tekmo dokazoval svoje razkošno nogometno znanje in takoj postal ljubljenec navijačev. Z zeleno-belimi je ob koncu sezone v vitrine pospravil še pokalno lovoriko, nato pa se odpravil na zadnje poglavje svoje kariere in oblekel dres Zagreba.

Robert Prosinečki se je kasneje v Ljubljano še vrnil kot trener Crvene Zvezde. Foto: SPS

Prihaja nogometni velikan, a ne med trenerji

Po dveh desetletjih (in vmesnem obisku s Crveno Zvezdo) je zdaj Robert Prosinečki blizu vrnitve v Ljubljano. Odnosi z Mladenom Rudonjo, ki sta jih spletala v skupnem obdobju pri Portsmouthu, so očitno tako dobri, da bosta Prosinečki in Rudonja znova sodelovala v novi zgodbi Olimpije, ki pa se ni začela v skladu s pričakovanji. In nadaljevanje bo zdaj za vse vpletene točka preloma. Po fiasku s Skendrom si zmaji še ene trenerske polomije v zasledovanju sila visoko zastavljenih ambicij ne smejo privoščiti. Prosinečki pa seveda v Ljubljano tokrat ne prihaja kot nesporni nogometni virtuoz, ampak kot trener. Tu pa je njegov življenjepis bistveno, bistveno manj uspešen, kot je Hrvatov veličasten igralski opus.

Robert Prosinečki je v svoji trenerski karieri osvojil eno samo lovoriko – srbski pokal v sezoni 2011/2012, ko je bil trener Crvene Zvezde. V sezoni in pol z rdeče-belimi ni uspel osvojiti srbske državne nogometne krone, v dveh primerih je potegnil krajšo v dvoboju s Partizanom. Trenerska vrnitev igralske legende se tako v Beogradu ni izšla po željah in pričakovanjih. V Ljubljani upajo, da bo drugače.

Kot igralec z Zvezdo evropski prvak kot trener le s srbsko pokalno lovoriko. Foto: Guliverimages

Vzorec – najprej uspehi, nato hiter padec

#related-news_1

Prosinečki je po slovesu od Crvene Zvezde hitro našel novo službo in postal trener turškega Kayserisporja. 15. oktobra 2012 je zamenjal Gruzijca Shoto Averladzeja in zasedbo popeljal do petega mesta v turški Superligi, kar je najvišja uvrstitev kluba v zgodovini. A že naslednja sezona je bila za Prosinečkega in Kayserispor porazna, po seriji slabih rezultatov je Hrvat že decembra ostal brez službe, ob koncu sezone pa je ekipa končala na povsem zadnjem mestu turškega prvenstva in posledično izpadla iz elite.

Prosinečki je v nadaljevanju trenerske kariere prevzel vlogo selektorja Azerbajdžana. V zaključku kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2016 je vknjižil le eno zmago, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Rusiji pa je Azerbajdžan sicer osvojil 10 točk, a vseeno v skupini končal le pred skromnim San Marinom. Na klopi reprezentance iz Zakavkazja je “Veliki žuti” premagal le reprezentance Malte, Moldavije, San Marina, Katarja in Norveške.

Bolj uspešen je bil Robert Prosinečki na klopi Bosne in Hercegovine. Z njo je v prvi izvedbi Uefine Lige narodov osvojil prvo mesto v svoji skupine divizije B in se preko Severne Irske ter Avstrije uvrstil med elito. A nato je znova prišlo slabše obdobje, Hrvat je pogorel v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu 2020 in v skupini končal šele na 4. mestu, za Italijo, Finsko in Grčijo. To je bilo seveda premalo, da bi trenersko kariero nadaljeval kot selektor izbrane vrste, ki je enkrat samkrat igrala na velikem tekmovanju – na svetovnem prvenstvu leta 2014.

Foto: Guliverimages

V začetku leta 2020 se je Prosinečki vrnil v Kayserispor in v turbulentnem letu, ko je celoten svet zaznamovala pandemija koronavirusa, sezono zaključil na 17. mestu turške Superlige, a zaradi specifične sezone iz turške elite ni izpadel nihče. V naslednji sezoni se je Hrvat preselil na klop Denizlisporja, toda svojo funkcijo zapustil že po desetih tekmah, na katerih je le enkrat zmagal. Od novembra 2020 Robert Prosinečki ni odvodil niti ene tekme.

Razklana slačilnica in malo časa za izboljšave

Če se bodo informacije, ki so včeraj in danes zaokrožile v slovenski nogometni javnosti, dejansko uresničile, bo prihod Prosinečkega vsekakor dobrodošla stvar za slovenski nogomet. Vrnil se bo človek, ki je seveda velika nogometna “znamka” in bo zagotovo poskrbel za bistveno boljšo podobo Stožic, kot jo največji stadion v državi kaže v zadnjih tednih. A njegova trenerska bera je torej precej skromna, kar pravljično vrnitev 53-letnika vendarle postavlja v nekoliko drugačen kontekst.

Zanimivo bo videti, kakšen vpliv bo imel prihod slovitega Hrvata na slačilnico Olimpije. Precej nogometašev v taboru zeleno-belih je seveda že vajenih sodelovanja z velikanom tega nogometnega prostora, na začetku sezone jih je namreč vodil Savo Milošević. A dejstvo je, da ima Olimpija tudi za celotno enajsterico novincev, ki so bili pripeljani predvsem zato, ker so ustrezali zdaj že bivšemu Dinu Skendru.

Za marsikoga v slačilnici Olimpije se s prihodom Prosinečkega verjetno obetajo precej drugačni časi.

Tu bo imel Prosinečki veliko dela, hitro bo moral ugotoviti, kdo od teh nogometašev je dejansko lahko dodana vrednost Olimpije in kdo je prišel samo zato, ker je bil všeč in po okusu nekdanjega trenerja. Poleg tega je v slačilnici tudi precej nezadovoljnih nogometašev (Nukić, Ziljkić, Aldair …), ki upajo na “novo življenje” po Dinu Skendru. Časa za Prosinečkega ne bo veliko, nove tekme bodo po reprezentančnem premoru hitro tu. Vsa evforija, ki bi jo prinesel Robert Prosinečki, pa bi nujno potrebovala tudi takojšen rezultatski učinek. Samo tako bo namreč trajala …

Komentari

Vaš komentar