Rožman po zmagi: Osnova je, da ekipa diha kot eno

Nogomet 10. Mar 20229:24 > 9:29 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Pragmatičnost ni bila trenerska vrlina, ki bi jo v nekih drugih časih pripisovali Simonu Romžanu. A glavni razlog za včerajšnjo zmago Celjanov proti Domžalam je ravno ta beseda. Grofje so za razliko od prejšnjih tekem izkoristili tisto, kar jim je ponudil nasprotnik, na drugi strani pa sami storili zelo malo napak. So pomembne tri točke vendarle znanilec rezultatsko uspešnejše celjske pomladi?

Zmaga nad Domžalami za Celjane ne bi mogla priti v boljšem trenutku. Po slabšem nizu na začetku drugega dela sezone so grofe namreč že prehitele Radomlje, nevarno se je začel bližati tudi sežanski Tabor. Po osvojenih treh točkah je pritiska nekoliko manj, a do tega, da bodo Celjani igrali tako, kot želi in zahteva Simon Rožman, jih čaka še precej dela.

“Vsaka ekipa potrebuje določen čas, najbolj pomembno je, da igralci vedo, kakšne so naše želje in kam želimo priti. Moja naloga je, da se še bolj povežemo. Ko bomo to dosegli, je naslednji korak taktična disciplina, potem pa lahko vsi ti fantje pokažejo, da imajo ta potencial, o katerem veliko govorimo. Najprej se moramo še bolj povezati na ravni garderobe in od tu bomo gradili naprej,” je po tekmi razmišljal celjski strateg.

Foto: Uroš Skaza

Dobil občutek, da je ekipa dihala kot eno

Včerajšnja igra Celjanov sicer nikakor ni nosila značilnega podpisa, ki ga pod svoje ekipe dodaja Simon Rožman. Imperativ rezultata je grofe nekako “prisilil” v pragmatičnost, v bolj obrambno postavitev, kot smo je vajeni od ekip 38-letniega nogometnega strokovnjaka. Celjani so stopili v nekoliko globlji obrambni blok, taktična disciplina je bila do razburljive končnice na precej zavidljivem nivoju.

“Domžale krasi dobra reakcija po odvzeti žogi. Priprava je šla v smeri, da teh žog izgubimo čim manj in da pridemo do kontinuiranih napadov. Ključno je, da smo ustavili Ibričića in Jakupovića, kar je bil tudi naš cilj. Imel sem občutek, da smo danes dali še ta odstotek dva več, da je ekipa dihala kot eno. Brez tega v slovenski ligi ne moreš priti do želenega rezultata. Dokler bo tako, sem prepričan, da bomo uspešni.”

Begić se zaveda, da mora za uspešnost v napadu pošteno garati tudi v obrambi

Več nalog v obrambi je moral tokrat opravljati tudi Tjaš Begić. “Na koncu so pomembne tri točke. V drugem delu smo držali rezultat in posledično je bilo potrebno več delati v obrambi. V prvem polčasu sem imel nekaj priložnosti, v drugem polčasu pa sem se izogibal tveganju, da bi zaradi siljenja v napad na drugi strani zamudil kakšen pomemben meter v obrambi in bi bil nasprotnik posledično nevaren za naša vrata.”

Potrebno je gledati na ekipo, če bi gledal samo nase in razmišljal samo o zadetkih in asistencah, bi zamujal v obrambi …” razmišlja mladi celjski krilni napadalec, ko ga dopolni kar Simon Rožman: “In sedel ob meni na klopi.”

Foto: Uroš Skaza

Celjani imajo v drugem delu sezone precej preglavic tudi s poškodbami. Na obračunu z Domžalami so tako manjkali Dušan Stojinović, Tamar Svetlin in Lovro Bizjak, slednja naj bi bila odsotna vsaj nekaj tednov. Po drugi strani pa se je celjskemu občinstvu prvič predstavil Duje Čop, najbolj zveneča zimska okrepitev grofov.

“Prišli smo do točke, kjer bomo skušali Dujeta pripeljati do optimalne pripravljenosti skozi tekme. Dozirali bomo njegov igralni čas in v roku 14 dni bo kandidat za začetno enajsterico. Pravega časa za trening ni in morali ga bomo v ekipo vpeljevati skozi tekme.”

Djuranović: Fante moram pohvaliti za vložen trud in energijo

Strateg Domžal Dejan Djuranović je po tekmi ocenil, da so obračun odločile malenkosti: “Vedeli smo, da so Celjani v položaju, v katerem bodo lovili predvsem rezultat. Želeli smo igrati svojo igro, prišli smo v situacije, v katerih smo bili nevarni za vrata nasprotnika, a nismo bili uspešni. V drugem delu smo zaradi napadanja na postavljeno obrambo porabili ogromno energije. Fante moram pohvaliti za vložen trud in željo. V soboto moramo uspešno zaključiti ta naporen ritem tekem in potem se bomo lažje pripravili na nadaljevanje.”

V zaključku tekme so Domžalčani ostali še brez Senijada Ibričića, ki so ga nekoliko izdali živci, Roberto Ponis pa mu je zaradi reakcije po eni izmed njegovih odločitev pokazal neposreden rdeči karton. Situacija je ostala nekoliko nepojasnjena, Djuranović jo je videl takole: “Prekrška ni storil, kajne? Mislim, da je šlo za nekaj neprimernih besed, ki jih sodnik ni toleriral. Škoda, manjkal bo na pomembnih tekmah. A po drugi strani verjamem, da bo po vrnitvi znova pravi Ibričić, ki ga ekipa potrebuje. Morda bo tudi nekoliko bolj spočit …

Foto: Uroš Skaza

Prihod Verbiča je zagotovo dobrodošla izkušnja za mlado ekipo Celja

Pred tekmo z Domžalami se je Celjanom na treningih pridružil tudi Benjamin Verbič, ki se po vrnitvi iz Ukrajine pripravlja na nadaljevanje sezone. A ne v dresu grofov, slovenski reprezentant išče nov klub v tujini.

“Glede na vse stvari, ki so se Benjaminu zgodile v zadnjem času, je prav, da mu ponudimo možnost, da ostane v nogometnem pogonu. Si bo pa v najkrajšem možnem času poiskal nov klub, kar mu omogočajo tudi spremembe pravil. Je pa zagotovo dobrodošlo, da na nogometaše prenaša svoje izkušnje iz tujine in da tej talentirani ekipi pojasni, kaj jih še čaka na nogometni poti in na kaj vse morajo biti pozorni,” poudarja Simon Rožman.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!