Sanja Liverpool, a mladim nikjer ni lepše kot v Domžalah

Nogomet 8. Maj. 202212:19 > 13:16
Delite:

Nogometaši Domžal v drugem delu sezone niso imeli prav veliko razlogov za zadovoljstvo. V nogometno pomlad so sicer vstopili s pozitivnim nizom, nato pa je krivulja forme močno padla, dno pa so slabi rezultati dosegli z izpadom v polfinalu pokala proti Bravu. V zasedbi rumene družine so bistveno manj od pričakovanj dali nekateri nosilci igre, se je pa na površje izstrelil mladenič, ki bo šele decembra praznoval svoj 18. rojstni dan.

“Oprostite, se lahko slišiva čez pol ure? Imam namreč še nekaj šolskih obveznosti, potem pa bom imel čas,” je dejal ob našem klicu. Mitja Ilenič je 17-letni bočni branilec, ki je v drugem delu sezone zasedel mesto na desni strani obrambe Domžal in svojega mesta ni več izpuščal iz rok. V članski ekipi je sicer debitiral že lani maja, v zadnjem krogu lanske sezone, a moral na pravo priložnost počakati še pol leta.

“Nisem pričakoval, da bom tako hitro dobil priložnost. Trdo sem treniral in nagrada je prišla. Vem, da ni vsakdanje, da se nogometaš tako hitro uveljavi v prvi ekipi, vesel sem te priložnosti,” razmišlja Mitja Ilenič.

Moderni bočni branilec, ki ga zelo zanima tudi igra v napadu

Nobena skrivnost ni, da mladenič zelo ustreza načinu igre, ki ga želi igrati Dejan Djuranović. Trener Domžalčanov se je med zimskim tekmovalnim premorom zaradi bolezni Andraža Žiniča, ki je izpustil del priprav, odločil zaupati mlademu Ileniču in v svojih izjavah zna 17-letnika večkrat pohvaliti za njegovo trdo delo in pozitivno energijo, ki jo izžareva.

“Dejan Djuranović je zagotovo oseba, ki mi je zaupala in ponudila to priložnost. Lahko sem mu enostavno neizmerno hvaležen za to,” priznava domžalski najstnik.

Mitja Ilenič je prototip modernega bočnega branilca, ki se mora poleg izpolnjevanja obrambnih nalog vključevati tudi v napadalne akcije. Njegovi trije zadetki na dvanajstih tekmah so dokaz, da mu to odlično uspeva.

“Verjetno pomaga tudi to, da sem bil v mlajših selekcijah napadalec. Morda me tudi zato malce bolj zanima napad in mi to bolj ustreza. Z igranjem v prvi ligi sem pridobil tudi na samozavesti. Na prvih tekmah sem želel igrati čim bolj enostavno, s podajo sem iskal najbližjega soigralca. Zdaj si že upam kreniti tudi v kakšen prodor in če je priložnost, dosežem tudi kakšen gol,” z nasmehom pove 17-letnik, ki je bil tudi izbran za najboljšega posameznika 34. kroga Prve lige Telemach.

Bela Krajina je bazen mladih nogometnih talentov

Mitja Ilenič je v Domžale prišel kot zelo mlad fant, sicer pa je njegovo otroško okolje Bela Krajina. V tem delu Slovenije so se kalili tudi nekateri drugi nogometaši, ki so kasneje zgradili lepe nogometne kariere. Od aktualnih prvokategornikov izstopajo Jasmin Kurtić, Jure Balkovec in Rudi Požeg Vancaš. Kakšno okolje za nogometni razvoj je Bela Krajina?

“V Beli Krajni se dobro dela z mladimi nogometaši. Sam sem hitro začel tudi z individualnimi treningi, s katerimi se nekako pripravljaš za resnejši nogomet, ki te čaka v prihodnosti. Ko je prišla priložnost za odhod v Domžale, nisem veliko razmišljal. Vsi vemo, za kakšen klub gre in kako dobro delajo z mladimi.

Ob Ileniču so v zadnjem obdobju v članski ekipi dobili več priložnosti tudi nekateri drugi soigralci, s katerimi je še jeseni igral v mladinski selekciji Domžal. To so fantje, ki so med najbolj zaslužnimi za to, da so Domžale znova mladinski državni prvak. Nick Perc, Emir Saitoski, Nikola Jovičević, Mark Strajnar in seveda Mitja Ilenič so v zadnjem obdobju izkusili prve korake v članskem nogometu.

“Zagotovo mi je lažje zaradi dejstva, da imam ob sebi fante, ki so moja generacija in s katerimi se družim tudi izven nogometnih igrišč. Moram pa priznati, da so nas tudi starejši soigralci zelo dobro sprejeli. To je zares pomembno, saj se lahko tako mlajši precej hitreje vključimo v sistem dela članske ekipe,” razmišlja naš sogovornik.

Sanja nastop na Anfield Roadu

Tudi ambicij za prihodnost Mitji Ileniču ne manjka. “Nekoč bi rad zaigral v eni izmed lig velike peterice,” izstreli kot iz topa, ko mu zastavimo vprašanje o tem, kam bo šla njegova nogometna kariera. “A zavedam se, da je do tja še daleč. Ničesar ne prehitevam. V Domžalah imam pogoje, ki jih nima vsak mlad nogometaš. Če pa bi že moral izbrati, bi igral v angleški ligi, ker sem navijač Liverpoola. Všeč so mi moderni bočni branilci, kot so Trent Alexander-Arnold, Recee James in Achraf Hakimi,” pogovor zaključuje mladi nogometni biser Domžal.

Komentari

Vaš komentar