Sežanska afriška avantura: Kdor tega ne doživi, ne razume

Nogomet 3. Sep 202118:10 > 04. Sep 2021 9:42 0 komentarjev
Nigerijci so Sežance sprejeli kot najvišje možne visoke goste. Foto: NK Tabor Sežana

Nogometaši Tabora iz Sežane so reprezentančni premor izkoristili za obisk Nigerije, kjer so bili na prvi šolski dan del slavnostne otvoritve prenovljenega športnega kompleksa Lekan Salami v Ibadanu. O dogajanju med obiskom afriške države smo se pogovarjali s športnim direktorjem češenj Davorjem Škerjancem.

Pred nekaj urami ste se vrnili iz Nigerije. Kako je bilo?
Super je bilo, za nami je nepozabna izkušnja. Ko smo rešili vse zaplete s Covid-19 testi in vsemi komplikacijami, ki sodijo zraven – ni prav veliko manjkalo, da bi zamudili let iz Benetk dalje – se je začela avantura, ki je ne bomo nikoli pozabili.

Priznavajo, da so imeli največ težav predvsem na letališču v Italiji. Foto: NK Tabor Sežana

Ko smo prispeli, je to povsem drug svet. Že ko stopiš z letališča, vidiš, da si prispel v državo, ki je infrastrukturno manj razvita. Ceste so valovite in luknjičaste … Toda ves čas smo imeli vojaško spremstvo, zato se niti v enem trenutku nismo počutili ogrožene, občutek varnosti je bil ves čas prisoten.

So pa tukaj drugi zapleti. Stvari, ki so nam samoumevne, zanje pomeni velik logistični zalogaj. Kot sem rekel, gre za povsem drug svet, ki ga ne razumeš, če ga ne doživiš.

Kako to, da ste se odločili odpotovati v Afriko? Zagotovo tukaj ni bilo v ospredju stopnjevanje forme pred nadaljevanjem sezone.

Kot veste, že dolgo sodelujemo z nogometnimi agencijami iz Afrike, tudi v naši ekipi je kar nekaj afriških igralcev. Smo v zares dobrih odnosih in ravno zato je z njihove strani prišla pobuda, da nas gostijo na otvoritvi obnovljenega štadiona. Na pridobitev so res zelo ponosni, v projekt so vložili tudi veliko denarja.

Zaželeli so si, da njihova ekipa ne odprtju zaigra proti evropski ekipi, saj to zanje pomeni velik prestiž. Preko naših skupnih kontaktov smo se hitro dogovorili, kar se tiče stroškov potovanj in vsega, kar sodi zraven, je bilo vse pokrito z njihove strani. Stroškov nismo imeli, šlo je, kot sem že rekel, za res zanimivo izkušnjo in še poglobitev našega odličnega sodelovanja.

Ko zapustili letališče, so videli, da to povsem drug svet. Foto: NK Tabor Sežana

Kako je pa s Covid ukrepi v Nigeriji?
Lahko rečem, da ni prav nobenih ukrepov, zanje ta virus, ki grozi po Evropi in drugje po svetu, praktično ne obstaja. Nekaj se sicer trudijo nositi maske, a jih nosijo čisto tako, bom rekel, da je lepše za videti. Na letališču je mogoče še kakšna stvar, ki se jo moraš držati, ko zapustiš letališče, pa koronavirusa ni več.

Kako je bilo na sami tekmi, ki so jo gladko dobili domačini, nogometaši ekipe Shooting Stars Sports Club (4:0)?
Tekma je bila odigrana v težkih pogojih. Močno je deževalo, tako da je bilo celotno igrišče poplavljeno. Težko je bilo karkoli odigrati. Namesto taktičnega in tehničnega znanja je v ospredje prišla fizična moč in tekalna sposobnost, ki je bila na strani naših nasprotnikov.

Po drugi strani pa je bil tudi namen, da se na koncu veseli domačin. Vseeno si nismo želeli izgubiti tako visoko, lahko bi manj, a je prav, da je zmagal domačin. Vse skupaj je bil zanje en lep zaključek te otvoritve in praznika, ki je potekal od jutra do večera.

Kraševci na zelenici, na kateri se je kasneje zbralo 12 tisoč gledalcev. Foto: NK Tabor Sežana

Na štadionu se je zbralo 12 tisoč gledalcev, napolnili pa bi tudi štadion s še enkrat večjo kapaciteto, saj je bilo še pred štadionom 15 do 20 tisoč ljudi, ki so skozi celoten dan rajali in plesali. Noro je bilo videti, kako ti ljudje doživljajo nogomet in šport nasploh.

Česa takšnega sam še nisem doživel. Če bi v Sloveniji osvojili naslov državnega prvaka, ne bi bilo niti približno tako veselo in živahno, kot je bilo tukaj zaradi otvoritve obnovljenega štadiona Lekan Salami Sports Complex.

Z vami so delali kot največjimi zvezdniki, sprejel vas je tudi guverner tamkajšnje zvezne države Oyo, Seyi Makinde.
Zanje smo predstavljali najvišje možne goste. Imeli smo vse privilegije, tudi sprejeli so nas pomembni ljudje. Tudi omenjeni Makinde, ki ima tam status, kot ga je imel v nekdanji Jugoslaviji Tito. Gre za res vplivnega moža, zato nam je bilo še v posebno čast, da nas je gostil in nas sprejel.

Škerjanc je potrdil, da je Seyi Makinde zelo vpliven človek. Ima status, kot ga je imel pri nas Tito, pravi. Foto: NK Tabor Sežana

Kako je bilo s hrano?
Že pred odhodom smo jim poslali okviren jedilnik, ki je bil prilagojen evropskim standardom. Testenine, riž in ostale jedi, ki jih jemo vsak dan, le zadnji dan smo jih prosili, če nam postrežejo še njihove domače, tradicionalne jedi, ki so dokaj posebne. Šlo je za neko mešanico iz moke, ki je bila bolj kot ne brez okusa, nato pa pridejo zraven še začimbe, ki so zelo pikantne. Ko to združiš, gre za zanimivo jed.

Vsi v en glas poudarjajo, da nigerijske izkušnje ne bodo nikoli pozabili. Foto: NK Tabor Sežana

Za konec poglejva še lestvico v Prvi Ligi Telemach. Kako ste zadovoljni z dozdajšnjim potekom prvenstva?
Mislim, da smo lahko zadovoljni, vsekakor bi dalo iztržiti tudi kaj več, a glede na potek dogodkov – zapustilo nas je nekaj igralcev, pozno smo sestavili ekipo – lahko rečem, da je teh sedem točk zadovoljivih. Na določenih tekmah smo si zaslužili več, spet na drugih bi lahko ostali brez vsega. To je nogomet, na koncu se vse poravna in dobiš najbolj realno sliko. Želja je, da bi v prihodnje še zaostrili konkurenco v ekipi, da bi se kar da izognili poškodbam, ki so nas v zadnjem času zelo ovirale. Želimo si nadaljevanja pozitivne zgodbe.

Lestvica Prve Lige Telemach:

Standings provided by SofaScore LiveScore