Skrivnostna (izolska) zgodba Damirja Skomine

Nogomet 3. Avg 202121:06 > 04. Avg 2021 1:07 0 komentarjev
Damir Skomina. FOTO: Guliverimages.

Damir Skomina, najboljši slovenski nogometni sodnik, je spet zanikal govorice, da je končal svojo sodniško pot, ob tem pa za neresnico označil tudi informacije o tem, da se seli v pisarne NK Izola. Njegov po novem nekdanji trener Vlado Badžim in nekateri naši viri glede dogajanja v izolskem tretjeligašu pravijo drugače. V klubu zanimivega dogajanja za zdaj še ne želijo komentirati.

O upokojitvi tudi v Evropi zelo uveljavljenega slovenskega nogometnega sodnika, ki je nazadnje sodil oktobra lani, se je šušljalo že pred nekaj meseci. Takrat se je oglasil na Instagramu in sporočil, da so govorice neresnične.

“Naj povem vsem, da je prezgodaj, da bi me dokončali,” je med drugim zapisal takrat.

Zdaj, ko se spet govori, da ga v sodniški vlogi na igriščih ne bomo več videli, nam ga je uspelo priklicati.

“Ne. Za zdaj nisem končal. Ko bo kaj aktualnega, bo javnost obveščena,” je za SportKlub danes popoldne govorice o svoji upokojitvi spet zanikal Damir Skomina.

“Trenutno sem na rehabilitaciji,” je še povedal Skomina, ki ima težave s kolenom. Povprašali smo ga tudi, kdaj bo o njegovem povratku znanega kaj več.

“Ko bo čas za to,” nam je odgovoril 44-letni Koprčan, ki je najbolj uveljavljen slovenski nogometni sodnik vseh časov.

Med finalom Lige prvakov v Madridu 1. junija 2019. FOTO: Guliverimages.

Velika kariera, vrhunec je finale Lige prvakov

Skomina je že več kot desetletje član elitne skupine evropskih sodnikov Uefe. Vrhunec je doživel v sezoni 2018/19, ko je kot do zdaj edini Slovenec sodil veliki finale Lige prvakov med Tottenhamom in Liverpoolom. Dve sezoni pred tem je bil sodnik v finalu Lige Europa med Ajaxom in Manchester Unitedom, na začetku sezone 2012/13 pa sodil na tekmi evropskega superpokala med Chelseajem in Atleticom Madridom.

Skomina je sodil tudi na dveh evropskih in enem svetovnem prvenstvu. Na Euru 2016 je sodil štiri tekme, tudi četrtfinale med Walesom in Belgijo. Na Euru 2012 je bil v četrtfinalu glavni sodnik na tekmi med Nemčijo in Grčijo, v predtekmovanju pa je sodil dve tekmi. Na svetovnem prvenstvu je vlogo glavnega sodnika opravljal leta 2018. V Rusiji je sodil na dveh tekmah skupinskega dela in tekmo osmine finala med Švedsko in Švico.

Prihaja v NK Izola? “To so dezinformacije.”

Ime Skomine, z njim pa tudi zgodba o njegovi domnevni upokojitvi, je v teh dneh po nogometnih kuloarjih verjetno zaokrožilo tudi zaradi zanimivega dogajanja v izolskem nogometnem klubu.

Pred novo sezono, ki se bo začela čez dva tedna, pri Izoli prihaja do kadrovskih premikov. Pred vrati kluba, ki je bil ustanovitveni član slovenske prve lige in je v njej vztrajal pet let, zdaj pa igra v tretji slovenski ligi, naj bi bil namreč prav Skomina.

“O tem sem slišal tudi jaz. To so neformalne dezinformacije,” je ob preverjanju informacij, ki so nam na uho prišle že prejšnji teden, danes pa so o njih pisali tudi pri Primorskih novicah, povedal Skomina.

“Rekel sem vam zelo jasno. Ne vem, kaj želite. Zelo jasno sem vam odgovoril, da je to dezinformacija,” je Skomina odgovoril na naše vprašanje, če z dogajanjem v izolskem nogometnem klubu torej nima nič. Potem nam je zažel lep dan in se poslovil.

Nekdanji trener pravi drugače, v klubu (še) molčijo

“V nedeljo, deset dni nazaj, sva se dobila s Skomino in se pogovarjala natanko tri minute. Rekel mi je, da je on predstavnik novih ljudi v klubu, ki me ne vidijo več zraven. Potem so mi to potrdili tudi v klubu. Ne vem, v kakšni vlogi Skomina v klub prihaja, je pa vse skupaj zelo čudno,” pa je nekoliko drugačne obrise zgodbe o Skomini in Izoli predstavil znani primorski trener Vlado Badžim, ki je Izolo uspešno vodil od februarja letos, potem pa prejšnji teden nenadoma izgubil službo.

Vlado Badžim

“Razočaran sem, ker so me v klubu izigrali. Resda samo ustno, a dogovorjeni smo bili za nadaljevanje sodelovanja, vse je bilo okej, potem pa se je čez noč vse spremenilo. Na začetku sezone sem ostal brez dela. Pred tem sem zaradi Izole zavrnil nekaj ponudb,” je dejal nekdanji trener Kopra, Domžal, Ankarana in Brd, ki je Izolo v tretji slovenski ligi zahod popeljal do drugega mesta.

Na devetih tekmah je sedemkrat zmagal, enkrat remiziral in enkrat izgubil. Iliriji, ki je osvojila prvo mesto, je prizadejal edini poraz.

V ponedeljek, dan za Badžimovim sestankom s Skomino, so v klubu za glavnega trenerja imenovali 44-letnega Martina Preglja, nekdanjega uspešnega prvoligaškega nogometaša, ki je z Mariborom v sezoni 1999/2000 igral v Ligi prvakov, do zdaj pa se je v trenerski vlogi preizkušal v mlajših selekcijah.

Da za spremembami v klubu stoji Skomina, smo izvedeli še s strani nekaterih drugih zanesljivih virov blizu kluba, ki pa o tem niso želeli javno govoriti. V klubu so bili o skrivnostni zgodbi prav tako redkobesedni.

“Za zdaj tega ne bi radi komentirali. Mogoče drugi teden, ko bodo stvari malce bolj jasne,” pa naše informacije ni ne potrdil in ne zanikal predstavnik vodstva izolskega tretjeligaša Simon Božič, ki sedi v klubski upravi, na čelu katere je predsednik Jan Bednarik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!