Čeferin potrdil napako in naletel na Zahovićevo vprašanje

Nogomet 14. Dec 202110:08 > 10:49 4 komentarji

Tudi po zadnjem krogu jesenskega dela Prve Lige Telemach je v oddaji Pod prečko gostoval nekdanji mednarodni sodnik Darko Čeferin in pokomentiral nekaj mejnih situacij, ki smo jih videli v zadnjem tekmovalnem tednu pred zimskim počitkom.

Dvomljivih sodniških situacij v preteklem tednu ni bilo veliko, zato je bil Darko Čeferin s sojenem v minulem tednu zelo zadovoljen, je pa zdajšnji referent za sodniške zadeve na NZS prvič potrdil napako stanovskega kolega. “V sodniškem krogu najraje vidimo, ko se o sojenju ne govori veliko, a na vsaki tekmi se da pogovarjat o sodniških odločitvah in nič drugače ni bilo niti v tem tednu, a ko potegnemo črto, je bilo delo opravljeno tako, kot si želimo,” je uvodoma dejal Čeferin.

Nepriznan zadetek Olimpije:

Najprej so izpostavili zadetek napadalca Olimpije Mustafe Nukića proti Celju, ki ga je glavni sodnik Robeto Ponis razveljavil. Dosodil je prekršek v napadu.

“Pri vsaki prekinitvi je borba igralcev za prostor, položaj. Prihaja do raznih kontaktov, tudi v tem primeru je, a bil je premajhen, da bi se dosodil prekršek. Tukaj je prišlo do napačne ocene dogodka. Se zgodi,” je priznal sodniško napako stanovskega kolega tudi Čeferin.

Zakaj je bil razveljavljen zadetek Maribora?

Tukaj so sodniki s pomočjo VAR z odliko opravili svoje delo. Na obračunu med Domžalami in Mariborom so sodniki naprej zadetek Ognjena Mudrinskega priznali, nato pa so ga razveljavili, saj se je vmes žoge dotaknil tudi Jan Repas. V tistem trenutku je sokolje oko VAR potrdilo, da je bil srbski napadalec za malenkost za zadnjim branilcem rumenih. Kljukica za sodnike.

“Komolčenje” napadalca Kopra:

Gambijski napadalec Kanarčkov Lamin Colley je v prvem polčasu obračuna proti Muri s komolcem najprej zadel Klemna Pucka, v nadaljevanju akcije pa še Nika Lorbka. Sodnik ga je “nagradil” z rumenim opozorilom. Vprašanje je bilo, če bila kazen premila?

“O tem smo se že pogovarjali. Ko sodnik oceni, da gre za ogrožanje varnosti nasprotnika, mora biti igralec izključen. Govorim o nasilni igri, ali če želite brutalnosti, v tem primeru je o tem težko govoriti. Gre za brezobziren prekršek, udarec s komolcem in upravičenim rumenim kartonom,” razloži Čeferin. Naš gost Amir Ružnić se je sam bolj nagibal rdeči kazni, medtem ko je Zahović dodal, da tukaj ni šlo za namerno igranje s komolcem.

Zahović je v nadaljevanju debate v sodniškem pogledu vprašal Čeferina, kako nogometaše naučiti skočiti v višino brez pomoči rok. “Tehnika skoka je le ena,” je skomignil legendarni slovenski napadalec.

“Ko nogometaš skoči, je logično, da gredo z njim v zrak tudi roke. Igralci pa se morajo ob tem zavedati, da ob tem, ko začutijo drugega igralca, ne naredijo dodatnega nepotrebne giba z roko. Seveda bo tukaj večna dilema, a sodniški inštruktorji učimo, da je treba vedno ščiti ugled nogometa. Sodniki so tam za to, da zaščitijo igralce, moramo vedeti, da lahko pride tudi do težjih poškodb,” odgovarja Čeferin.

Komolec Mulahusejnovića

V nadaljevanju so se vrnili na Bonifiko. Napadalec Mure Nardin Mulahusejnović je po predolgi podaji in izgubljeni žogi Adama Vošnjaka udaril s komolcem v obraz. Tudi on je dobil le rumeno kazen.

“Še enkrat, sodnik mora videti, da je tukaj šlo za brutalnost, da nogometaš ogroža varnost nasprotnika, a sodeč po tem posnetku, temu ni tako oz. ni vidno tako. Morate vedeti, da nekateri dogodki na igrišču niso črno beli. So mejne zadeve, tukaj pa je po tem glavna presoja sodnika. Po tekmi seveda sodnik tudi obrazloži, zakaj se je tako odločil,” pojasni Čeferin. Tako Ružnić kot Zahović sta se v tem primeru bolj nagibala rdečemu kartonu.

Zakasnela odločitev sodnika

V zadnji situaciji v sodniškem pogledu so pokomentirali domnevno prednost za Muro, nato pa je sodnik Nejc Kajtazović po izgubljeni žogi Prekmurcev vrnil žogo Murašem.

“Definicija prednosti je, ko po prekršku ekipa še vedno pride do žoge in obetavne akcije. To naredi tako, da pokaže z roko in tudi zavpije prednost, da igralci to slišijo. Tukaj sodnik ni pokazal prednost, tukaj je dosodil prekršek z malim zamikom in sodniki imajo to možnost. Sodnik je pravilno reagiral,” pove Čeferin, prikimal pa mu je tudi Zahović. “Ker je Horvat igral s prve in zapravil žogo, je prav, da je sodnik vrnil prekršek nazaj. Dober občutek sodnika, ” je menil Zahović.

Celotna 5. oddaja Pod prečko:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje