Prvi obraz Tabora še zdaleč ni obupal, ostaja optimist

Nogomet 18. Jan 20237:001 komentar
Davor Škerjanc, predsednik NK Tabor Sežana. FOTO: Aleš Fevžer.

Tabor v drugem delu sezone čaka krčevit boj za obstanek, v katerega Sežančani odhajajo optimistični in tudi z reflektorji na stadionu Rajka Štolfa. O tem, kaj jih čaka v naslednjih mesecih, smo se pogovarjali s tamkajšnjim glavnim operativcem Davorjem Škerjancem.

“Prvi del sezone je bil dokaj specifičen, zahteven. Rezultat smo podredili finančni stabilizaciji. Na koncu se je pokazalo, da nas je to pri rezultatih pošteno teplo, a smo nekako preživeli. Do konca smo držali skupaj. Verjamem, da bomo v drugem delu sezone precej močnejši,” pravi Davor Škerjanc, alfa in omega Tabora, ki je po prvih 20 prvenstvenih krogih na zadnjem mestu. Ima 12 točk, toliko kot Radomlje, in eno manj od Gorice, ki je na osmem mestu.

“Nekatere stvari smo uredili, nekatere še urejamo. Sploh v zadnjem času, od Covida naprej, nekatere stvari ne tečejo, tako kot so prej. To se pozna na vseh področjih, ampak je iz meseca v mesec bolje. Stvari se stabilizirajo. Obetamo si boljše čase,” nam je povedal o finančnem stanju v klubu, ki četrto sezono v nizu nastopa med prvoligaši. Verjame, da bo tako tudi v sezoni 2023/24.

Dušan Kosić še naprej uživa zaupanje

“Nihče si ne želi izpasti. Vsi se bomo borili do konca, vključno z nami. Sem optimist. Čakam še na nekatere kadrovske poteze, potem bomo vsi skupaj še bolj optimistični. Verjamem, da se bo vse uredilo, kot se mora. Nismo se predali in se niti ne bomo. Verjamemo v pozitiven zaključek,” sporoča Škerjanc, čigar klub je v prvi polovici sezone dosegel manj od pričakovanj. Na zadnjih 16 tekmah je zmagal le enkrat, na zimski odmor pa odšel po porazu proti Olimpiji z 0:8.

“Kratkoročno je bil ta poraz zelo boleč, na dolgi rok pa morda celo pozitiven. Če si naliješ čistega vina, lahko iz takega poraza povlečeš marsikaj. Kdaj so taki porazi lahko tudi koristni,” je povedal in še enkrat izrekel zaupnico glavnemu trenerju Dušanu Kosiću, ki je v Sežani od septembra 2021.

“Seveda ostaja. Ima zaupanje in ostaja pri nas. Gremo skupaj naprej,” je potrdil, da na stadionu Rajka Štolfa še nekaj časa zagotovo ne bo prišlo do trenerske spremembe.

Dušan Kosić je do zdaj s Taborom zbral 10 zmag, 14 remijev in 29 porazov. FOTO: Aleš Fevžer.

V prihodnost vstopajo z reflektorji

Bo pa objekt v Sežani dočakal novost, reflektorje, ki so že postavljeni, a za zdaj še ne funkcionirajo.

“Treba je še urediti nekatere stvari, da bodo funkcionirali in dobiti tudi soglasje železnic. Verjamem, da bomo že spomladi nekatere tekme lahko odigrali pod reflektorji. Ta pridobitev je dobrodošla predvsem za imidž kluba in lige. Predvsem poleti, ko pripeka sonce, je lepo, če lahko igraš pod umetno razsvetljavo, v večernem terminu, ampak to je štiri, pet tekem na sezono. Ne gre za kakšno drastično spremembo, je pa vseeno znak, da nas lokalna skupnost v Sežani podpira in verjame v naš projekt. To je vsekakor dober znak za prihodnost,” se je o infrastrukturni novosti, ki bo obogatila slovenski klubski nogomet, razgovoril Škerjanc.

Tudi v Sežani morda s tujimi investitorji

Ob tem dodaja, da prihodnost kluba, ki prav letos praznuje stoto obletnico, ni odvisna od obstanka v prvi ligi.

“Ne, še zdaleč ne. Obstanek in prihodnost kluba ne moreta biti odvisna eden od drugega. Tabor ni samo članska ekipa. Imamo tudi mlajše selekcije, v katerih delo poteka zelo dobro. Ta del kluba nas navdušuje. S člansko ekipo pa, sploh v našem majhnem okolju, ni lahko. Vsak dan se je treba truditi, da zadeve tečejo. Ni enostavno, a verjamem, da bomo vse skupaj uredili,” je povedal in dodal, da ima tudi sam še vedno veliko motivov za nadaljevanje dela, ki ga je v Sežani začel pred leti.

“Energija in motiv pri meni nista vprašljiva. Bolj gre za to, da bi si želel konkretnejše podpore. Lokalno okolje nam v tem trenutku ne more nuditi dovolj, zato tudi mi, podobno kot Gorica, razmišljamo o kakšnem partnerstvu s tujci. Ni izključeno. Določeni pogovori potekajo. V teh težkih časih bi prišlo še kako prav, če bi se na koga lahko obrnili, ko zamujajo z izplačili sponzorji, klubi … Tudi na tem področju skušamo kaj urediti,” je Škerjanc, nekoč uspešen prvoligaški nogometaš, ki je kariero zaključil prav v Sežani, potarnal nad mankom podpore lokalnega gospodarstva in namignil, da utegne klub v bližnji prihodnosti odpreti vrata tujim investitorjem.

FOTO: Aleš Fevžer.

Pričakujejo še dve, tri okrepitve

Za konec smo nekaj besed namenili še zimskemu kadrovanju in pripravam na drugi del sezone, ki ga Tabor čez tri tedne začenja z gostovanjem v Domžalah. Sežano je zapustila plejada igralcev (Diego Živulić, Robert Čakš, Coba da Costa, Milan Kocić, Elvis Letaj, Milan Vukotić, Andraž Struna, Mory Keita, Abdullah Hameed, Oguzhan Demirci, Stevan Nikolić), prišli pa so le štirje. Prihoda Ariana Renerja in Marka Seliškarja so v klubu že potrdili, medtem ko Žana Beširja in Mihe Kompana, ki sta za Tabor že zaigrala na prijateljski tekmi, še niso.

“Za zdaj je vse okej, fantje dobro trenirajo. Jedro igralcev, ki smo jih želeli zadržati, je ostalo. Razen Toma Kljuna, ki je odšel v Italijo. Potrebujemo še dva, tri fantje, da zaostrimo konkurenco. Takšne, ki bodo prinesli kakovost. Nekateri fantje, ki so že z nami, so med premorom naredili velik korak naprej. Verjamem, da bodo to, če ne bo težav s poškodbami, v drugem delu sezone tudi pokazali,” pravi Škerjanc.

“V načrtu imamo še pet prijateljskih tekem. Verjamem, da bo to dovolj, da uigramo nekatere osnove. Tisti dva, trije, ki še pridejo, bodo potrebovali še nekaj časa. Smo pa za zdaj zadovoljni z opravljenim. Pripravljamo se v domačem okolju, kar je stalna praksa. Še nikoli nismo šli drugam, saj imamo tukaj pogoje, da lahko treniramo,” je še povedal za konec.

Komentari

Vaš komentar