Tujci niso samo problem Olimpije, ampak celotne lige

Nogomet 29. Jun 20228:00 > 11:52 1 komentar
Foto: SK

Z dvanajstimi zadetki in šestimi asistencami je bil Mustafa Nukić bržkone prvo ime Olimpijine sezone 2021/2022. Kar še bolj veseli navijače je dejstvo, da se po njegovih žilah pretaka zelena kri. Napadalec zmajev se je v pogovoru za Sportklub ozrl na svoje prvo leto v zeleno-belem dresu in odločno napovedal - Olimpija se bo tudi letos borila za državni naslov.

Skupaj s soigralci Mustafa Nukić počasi vstopa v zadnji teden priprav na novo sezono. Že čez dober teden dni namreč zmaje čaka prva evropska tekma, ko se bo Olimpija v Stožicah na prvi tekmi prvega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo udarila z Differdangom iz Luksemburga.

“V teh dneh zelo dobro treniramo. Ekipa je motivirana, igralci se zavedamo, da moramo biti že do Evrope maksimalno pripravljeni. Naredili bomo vse, da dosežemo čim boljši rezultat. Z nasprotnikom se igralci še ne obremenjujemo, osredotočeni smo nase. Sam se skušam pripraviti tako, da bom imel skozi sezono čim manj težav s poškodbami in da začetek novega tekmovalnega obdobja pričakam v optimalni formi,” razmišlja 31-letnik.

Gol na večnem derbiju je bil zagotovo vrhunec njegove lanske sezone. Foto: Uroš Skaza

Prosinečki je precej drugačen od trenerjev, s katerimi je sodeloval v preteklosti

Od meseca marca zeleno-beli trenirajo pod taktirko slovitega Roberta Prosinečkega. Kako na sodelovanje z globalno nogometno ikono gleda Mustafa Nukić?

“Osebno mi način nogometa, ki ga goji Robert Prosinečki, zelo ustreza. Kot trener je v določenih stvareh zelo zahteven, če pa dobro opravimo svoje delo, zna biti v odnosih tudi zelo sproščen. Vidi se mu, da je trenersko in igralsko zelo močna osebnost. Gre za precej drugačnega trenerja, kakršnih sem bil vajen doslej,” odgovarja Olimpijina “devetka”.

V lanski sezoni se je njegova vloga na igrišču precej spreminjala. Pod Savom Miloševićem je igral v konici napada, pod Dinom Skendrom bolj ali manj niti ni igral, pod Robertom Prosinečkim pa je pogosto zaigral na položaju za napadalcem ali celo na krilu. Kako to vlogo vidi v prihodnosti?

“Vsak trener ima svoje zahteve in poglede. S tem se ne obremenjujem preveč. Ko dobim priložnost, želim odigrati čim bolje. Ko sem bil mlajši, teh sprememb nisem prenašal tako mirno. Včasih tudi kakšna tekma na klopi ni slaba, je pa res, da pod prejšnjim trenerjem nisem ravno razumel, zakaj ne igram. A igralec tu prav veliko ne more spremeniti. Lahko zgolj trdo trenira in takrat, ko dobi priložnost, da vse od sebe,” izkušeno odgovarja Mustafa Nukić.

Maja je skupaj z Luko Bobičancem gostoval tudi v naši redni tedenski oddaji Pod prečko. Foto: Uroš Skaza

Vse je podrejeno le enemu cilju

Ob koncu lanske sezone je imel Nukić na svojem računu dvanajst zadetkov in za šest golov zaostal za kraljem strelcev Ognjenom Mudrinskim. Nikoli ni skrival, da je eden izmed njegovih ciljev tudi ta, da postane najboljši strelec slovenskega državnega prvenstva, a obstaja želja, ki je precej večja od te.

“Moja največja želja je postati državni prvak z Olimpijo. Temu je podrejeno vse. Naziv kralj strelcev je sicer lep, a boj zanj je precej odvisen tudi od vloge na igrišču. Če si osrednji napadalec, si to seveda še bolj želiš. Če pa bom nekoliko povlečen nazaj in bom imel svojo vlogo tudi v kreaciji igre, potem goli ne bodo moja osrednja naloga. Vse bo podrejeno Olimpiji, cilj je samo en.”

Po veliki čistki, ki jo v tem poletju doživlja Olimpija, se število domačih nogometašev v klubu hitro zmanjšuje. Pomanjkanje slovenskih igralcev je tudi največji očitek nogometne javnosti, ko spremlja aktualno dogajanje v zmajevem gnezdu. Kako na to gleda nogometaš, ki je že od otroštva močno povezan z zeleno-belo barvo?

“Včasih se v garderobi že malce šalimo na ta račun. A to ni samo problem Olimpije, to je problem celotne slovenske lige. Ljudje, ki so zadolženi za to, bodo morali razmisliti o tem, kako spodbuditi klube, da dajejo več priložnosti slovenskim nogometašem. Tujec ni vedno boljši od domačina. Je pa šel nogomet tako daleč, da so zelo redki klubi, v katerih igrajo pretežno domači igralci. Sam bi si tega zagotovo želel, ampak v realnosti je to res samo želja.”

Mustafa Nukić skozi celotno kariero podrobno spremlja dogajanje v celotnem slovenskem nogometnem prostoru. Nenazadnje je v preteklosti od aktualnih prvoligašev poleg Olimpije igral tudi za Bravo, Celje in Koper. Tako je dober sogovornik tudi za vprašanje, kako konkurenčna bo po njegovem mnenju Olimpija v letošnjem boju za državni naslov.

“Olimpija ima neko posebno težo. Vsak igralec, ki obleče ta dres, hitro začuti, da v Olimpiji ni druge možnosti, kot je boj za prvo mesto. Če bo vse, kot mora biti, bomo zagotovo med kandidati za naslov. Z drugimi se ne obremenjujem preveč. Imamo dovolj kvalitete, manjkata nam še sicer še kakšen nogometaš ali dva, ampak kmalu bomo imeli zelo dobro ekipo,” pogovor na Bledu optimistično zaključuje Mustafa Nukić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje