Še dve, tri okrepitve in Olimpija se bo borila za naslov

Nogomet 28. Jun 20227:00 > 14:03 0 komentarjev
Foto: SK

Z opravljenim delom na pripravah je zadovoljen. Tudi sicer tisti, ki podrobno spremljajo dogajanje v zmajevem gnezdu, ocenjujejo, da ljubljanska Olimpija na igrišču trenutno sploh ne izgleda slabo. V Sportklubovem intervjuju smo tokrat gostili Roberta Prosinečkega, ki med drugim jasno odgovarja vsem, ki so zeleno-bele zaradi njihove neaktivnosti na nogometni tržnici že odpisali iz boja za naslov.

Olimpija pred začetkom sezone potrebuje še nekaj kakovostnih okrepitev. To je dejstvo, ki se ga dobro zaveda tudi strateg zmajev Robert Prosinečki, ko ga obiščemo v zeleno-beli pripravljalni bazi na Bledu. Na Gorenjskem se tretjeuvrščena ekipa minulega državnega prvenstva v miru pripravlja na začetek evropskega poletja, ko 7. julija Ljubljančane v prvem krogu kvalifikacij za Konferenčno ligo čaka nogometna neznanka po imenu Differdange.

Pet dni pred obračunom v Stožicah bo tako odpotoval v Luksemburg. “Differdange se bo doma pomeril z belgijskim Seraingom in to tekmo si bomo ogledali v živo,” razkriva izkušeni Hrvat, ki torej ničesar ne prepušča naključju. Dela vse, kar je v njegovi moči, da ekipo čim bolje pripravi na prihajajoče izzive, ko bodo zmaji skušali popraviti bled vtis zadnjih evropskih sezon, ko so vselej prezgodaj končali svoje mednarodne avanture.

A tudi takšen nogometni velikan, kot je “Veliki Žuti”, ne more vplivati na vse dejavnike uspeha kluba. Njegovo razmišljanje pred začetkom sezone spoznajte v Sportklubovem intervjuju, v katerem med drugim izveste, kakšni sta prihodnosti Ivana Banića in Almedina Ziljkića, katera igralna mesta želi 53-letni strateg še okrepiti, kakšne so trenutne proračunske zmožnosti zeleno-belih in ali se je Olimpija v tej sezoni sposobna boriti za državni naslov.

Foto: SK

Pri prvem evropskem nasprotniku najbolj pozorni na portugalske napadalce

Če začneva s splošno oceno opravljenega dela v prvih tednih priprav na novo sezono, v kakšnem stanju je trenutno zasedba Olimpije, ko se hitro bliža prva evropska tekma?

Fantje delajo odlično. S tem moram biti zadovoljen. Vse je tako, kot mora biti. Pred nami je tekma, ki je za klub zelo pomembna. 30. junija nas čaka še generalka s Šibenikom, na kateri bomo dobili še nekaj odgovorov. Vse je usmerjeno v to, da bomo tekmo z Differdangom pričakali maksimalno pripravljeni.

Igralci na igrišču uresničujejo tisto, kar zahtevamo od njih. Še posebej sem zadovoljen z zadnjima dvema pripravljalnima tekmama. Pred nami je še nekaj dni, na koncu priprav pa bo ključno tudi, da v tekmo vstopimo s pravo mero motivacije. Pred nami je zelo pomembna tekma in tega se zavedamo.

Koliko ste že analizirali nasprotnika, kaj že veste o njem? Kakšen tekmec bo predstavnik Luksemburga?

O nekaterih stvareh smo se že pozanimali. S pomočjo spletnih prenosov spremljamo njihove pripravljalne tekme, 2. julija pa igrajo generalko pred obračunom z nami. Doma se bodo pomerili z belgijskim Seraingom in to tekmo si bomo ogledali v živo. Preverili smo tudi, kako so igrali v lanskem prvenstvu. Dodana vrednost ekipe so portugalski napadalci.

Najboljši strelec Differdanga v lanski sezoni je bil Bertino Cabral Barbosa, ki je na 30 tekmah dosegel kar 21 zadetkov. Foto: Guliverimages

Olimpija ima precej omejen proračun

V teh dneh se v slovenski nogometni javnosti precej pogovarjali o okrepitvah Olimpije v novi sezoni. Pred dnevi ste dejali, da kmalu pričakujete še nekaj novincev v ekipi, a je v zadnjem obdobju edina okrepitev Ivan Lagundžić. V kolikšni meri ste zadovoljni z opravljenim delom v prestopnem roku in kdaj lahko pričakujemo še kakšno novo ime?

Čakamo še nekaj okrepitev, imamo obljubo vodstva kluba. Potrebujemo še nekaj okrepitev, da bo ekipa še boljša, tako da bom s to oceno še nekoliko počakal. Imamo nabor dobrih igralcev, tudi mladi delajo izvrstno in so se odlično vklopili v ekipo. Predvsem s prihodoma Justasa Lasickasa in Augustina Doffa smo dobili dodano vrednost moštva, z njima moramo biti zadovoljni.

Koliko ste sami v teh dneh vpleteni v prestopno dogajanje? Tesno sodelujete z vodstvom kluba ali ste zadolženi zgolj za tisto, kar se dogaja na igrišču?

Morali bi sodelovati, kajne? (smeh) Pri načrtovanju prestopov je potrebno sodelovati s trenerjem, te stvari počnemo skupaj. Ekipo pa krepimo po zmožnosti, ki jih trenutno Olimpija ima. Ne moremo plačevati odškodnin za igralce, omejeni smo v proračunu, s katerim razpolagamo.

A verjamem, da bomo ekipo še okrepili. Nekaj pozicij je še, kjer nam manjkajo igralci. Še posebej zato, ker bomo kmalu igrali dve tekmi na teden, poleg Evrope in prvenstva bo tu kmalu tudi pokal. Potrebujemo širši kader, ki bo lahko igral na več frontah.

Robert Prosinečki vse bolj nestrpno čaka na dodatne okrepitve. FOTO: Jure Banfi

Stališči glede Banića in Ziljkića sta jasni

Nekako se zdi, da trenutno manjkajo predvsem krilni napadalci, nogometaši, ki imajo potezo več …

To je res, tu ni potrebno prav veliko pametovati. Delamo na tem, da najdemo igralce na teh igralnih mestih. Že zdaj imamo sicer dobro ekipo, v teh mesecih, ko smo skupaj, fantom ne morem očitati ničesar. Upamo pa, da na določenih pozicijah še okrepimo kader. Potem se lahko borimo za prvo mesto.

Eden izmed takšnih nogometašev, kot bi jih potrebovala Olimpija, je Almedin Ziljkić. A glede na dogajanje v zaključku sezone in njegovega javno izraženega nezadovoljstva se zdi, da ga ne vidite več v ekipi …

Ne samo, da ga ne vidim jaz. To je stališče vseh nas, stališče kluba.

Torej ni več v vaših načrtih?

Ne, on ni več v nobenih naših načrtih.

Kaj pa Ivan Banić? Trenutno priložnost dobiva predvsem Matevž Vidovšek, Banić pa ostaja del kluba. Obstaja tu še kakšna vaša vizija, da se vrne na mesto prvega vratarja?

Nimam posebne vizije. Tudi to je nekako odločitev kluba. Banić se je vrnil, znova je z nami. Vidovšek pa je naša prihodnost in je trenutno številka ena ter zelo dobro brani na pripravljalnih tekmah. Potrebujemo pa še kakšnega izkušenega vratarja, morda bo to Banić, morda kdo drug. Sezona je dolga, ne smemo izključiti poškodb, rdečih kartonov … Potrebujemo še kakšnega vratarja.

Ivan Banić ostaja del Olimpije, a ne bo imel več statusa številke ena. FOTO: Uroš Skaza.

Tudi okrepitve niso garancija za uspeh

Evropa je že nekaj časa tisto tekmovalno področje, kjer Olimpija nima vidnejših uspehov. Imate morda osebno kakšen cilj, kako daleč se želite prebiti v evropskih kvalifikacijah?

O tem je trenutno težko govoriti. Cilji so včasih realni, včasih nerealni. Zagotovo je ambicija kluba, da se prebije čim dlje. Tudi s finančnega vidika bi to močno pomagalo klubu. Kar se tiče prvenstva pa je jasno, da želimo osvojiti prvo mesto. Verjamem, da nam lahko uspe. Bodo pa tekme pokazatelj, ali smo tega sposobni.

Koliko spremljate, kaj se dogaja v ostalih klubih Prve lige Telemach? Kakšen bo letošnji boj za naslov?

Spremljam več ali manj vse. Vsak dan se pojavljajo informacije o tem, da je nekdo pripeljal tega igralca, nekdo drug drugega. Liga je zelo izenačena, vsak lahko premaga vsakega. Tako je bilo lani in tako bo tudi letos. To stopnjuje zanimivost, saj se do zadnjega kroga ne ve, kdo bo prvak, kdo bo šel v Evropo in kdo bo izpadel.

Nekatere ekipe se znova krepijo, a so se krepile že v prejšnji sezoni, toda bile na koncu osme. Recimo Celje. In zdaj vsi, še posebej mediji, pišete in govorite o Celju. Že lani so veliko nakupovali, končali pa osmi. Garancije za rezultat pa v nogometu in športu nasploh ni.

Verjamem, da lahko Olimpija igra z vsakim, to smo dokazali v zaključku sezone. Nekatere stvari smo delali dobro, druge slabše. Izgubili smo kakšno tekmo, ki bi jo morda morali dobiti. To je nogomet.

Delamo na tem, da bomo v naslednji sezoni še boljši. Iščemo okrepitve na deficitarnih pozicijah in skušamo zaostriti konkurenco v ekipi. To nam manjka in tega se zavedamo ter iščemo rešitve. A še bolj smo osredotočeno na to prvo tekmo proti Differdangu. Nanjo še želimo čim bolje pripraviti. To bo tekma, ki bo za nas zares pomembna.

Ključ do uspeha je zdrava konkurenca znotraj ekipe

Olimpijo ste prevzeli v zaključku marca. Če potegnete črto pod uvodne tri mesece, v čem je ekipa danes boljša, kot je bila ob vašem prihodu?

Olimpija mora igrati nogomet in od tega ne bomo odstopali. V tem smislu smo zagotovo storili korak naprej. Napadalen stil nogometa bomo zagovarjali tudi v novi sezoni, tako v prvenstvu kot tudi v Evropi. Ves čas pa se vrtiva okoli tega, da še manjkajo dve ali tri okrepitve. Predvsem zato, da se poveča konkurenčnost znotraj ekipe.

Brez tega ni napredka in ni rezultata. Zdrava konkurenca v ekipi je ključna, to sem spoznal kot igralec in kot trener. Ko imaš dva kvalitetna igralca na določeni poziciji, potem je precej lažje delati. Na igralcih pa je, da se dokažejo.

Ampak dobro, nikoli nisem bil trener, ki bi tarnal, zato ne bom niti tokrat. Upam, da bomo določene stvari rešili. S tistimi, ki jih bomo imeli na voljo, s tistimi se bomo pač borili.

Robert Prosinečki je odločen, da bo Olimpija v novi sezoni kandidirala za slovenski državni naslov. Foto: Guliverimages

Nima smisla, da govorimo o vseh vaših igralskih evropskih izkušnjah in celo evropskih lovorikah, ki ste jih osvajali, zanima pa nas, kako lahko te vaše izkušnje zdaj uporabite, da ekipo pripravite na evropske tekme, na katerih vemo, da prostora za spodrsljaje praktično ni?

Zagotovo želim te izkušnje prenesti na igralce. V Evropi so drugačne tekme, ki jih je težje igrati kot tiste v prvenstvu. Tam lahko popraviš kakšen slabši rezultat, še posebej v tako izenačeni ligi, kot je slovenska. V prvenstvu imaš torej več časa.

Evropa pa ne dovoljuje spodrsljajev, še posebej si slabega dne ne smeš privoščiti proti ekipam, s katerimi si nekako enakovreden. Na teh tekma moraš biti stoodstotno osredotočen, biti moraš “pravi”. In delamo na tem, da bomo 7. julija “pravi”. Verjamemo, da bomo. Sprašujejo me že o Romunih, jaz pa jih ustavljam, najprej moramo premagati Differdange. Gremo korak za korakom.

Če bo še kdo odšel, bodo težko trenirali

Če se za zaključek vrneva na temo, okrog katere se vrtiva, to pa so okrepitve. Za zdaj sta torej najodmevnejša prišleka Justas Lasickas in Augustin Doffo. Verjetno si v nadaljevanju prestopnega poletja želite še kakšne okrepitve v tem kakovostnem rangu …

Ko govorimo o Lasickasu, govorimo o nogometašu, ki ima 40 nastopov za državno reprezentanco. Takšnega nogometaša doslej nismo imeli. Po drugi strani pa je še vedno mlad in ima izjemno željo po dokazovanju.

Doffo že skozi pripravljalne tekme kaže, da bo prava okrepitev, hkrati pa je tudi pravi karakter. Zdaj iščemo, kot se rekli tudi sami, še kakšnega krilnega napadalca. V konici napada se je skozi priprave izkazal Ivan Prtajin, dosegel nekaj zadetkov, tu je še Mustafa Nukić …

Imamo dobro ekipo, a nam manjkajo še določeni detajli. Igralci, ki bodo prinesli nekaj več. To iščemo.

Justas Lasickas je za zdaj najodmevnejša poletna okrepitev Olimpije. Foto: Guliverimages

Kar pa se tiče odhodov, načrtujete, da bi lahko še koga izmed nosilcev v tem prestopnem roku izgubili?

Če bo še kdo odšel, potem bomo težko trenirali. Ker imamo ozek kader, trenutno ne moremo niti mladih nogometašev poslati na posoje. Delamo z vsemi fanti, ki jih imamo na voljo, trenutno pa si odhodov ne moremo privoščiti. Če pa se bo ekipa okrepila, potem bomo videli …