Turški teden v družbi zadnjih treh slovenskih prvakov

Nogomet 29. Jan 20227:00 > 15:551 komentar
Foto: Uroš Skaza

Ali ni nogomet zares čudna zadeva? Vse, kar je v tem športu pomembno, je to, da dosežeš zadetek. Da potisneš žogo preko golove črte. To je to.

A v skoraj dveh stoletjih razvoja nogometa s(m)o iz njega naredili čisto pravo znanost. Nogomet je danes tako zelo kompleksna in hitro razvijajoča se materija, da ga lahko postavljamo v tisoče kontekstov, o njem zapišemo milijone vrstic in ga obračamo z glavo navzdol ter postavljamo nazaj na noge. Pa se bomo še vedno ustavili pri osnovnem vprašanju – kako zdaj to presneto žogo poslati čez golovo črto.

Foto: Uroš Skaza

Filozofija je bila vašemu novinarju vedno zelo ljubo področje, a še zdaleč ne tako kot nogomet. Zato, preden se zares z glavo zaletimo v filozofski zid (pa tudi v zid svoje turške sobe v Beleku, ki jo bo v času vašega branja pisec teh vrstic sicer že zapustil) nehajmo filozofirati. In se posvetimo nogometu. Našemu. Slovenskemu. Ki ga imamo, z vsemi njegovimi pomanjkljivosti, tako zelo radi.

Temelj vsakega športa, tudi nogometa, so priprave. Nepripravljen ne boš nikoli in nikdar žoge potisnil preko te famozne golove črte. No, morda na kakšni rekreaciji, ampak zaradi tega nihče ne bo o tebi napisal prav nobene vrstice, kaj šele, da bi te spremljal 2000 kilometrov daleč v (ne tako zelo) sončno Turčijo. Sportklubova ekipa je tam bila in od blizu spremljala dogajanje na pripravah zadnjih treh slovenskih nogometnih prvakov.

“Stari mački” Beleka delujejo vse bolj šampionsko

Foto: Uroš Skaza

“Stari mački”, o katerih bomo govorili, nimajo prave povezave s tole mačko, ki jo je v fotografski objektiv ujel naš neprekosljivi Uroš Skaza. Govora bo o Mariboru, ki je tudi tu v Beleku dokazal, zakaj je trenutno glavni favorit za to, da slovensko nogometno krono znova vrne v Ljudski vrt. Tako proti LASK-u kot tudi proti Crveni Zvezdi so vijolice delovale kot kakovostna ekipa, ki zna odigrati tudi tekme proti močnim evropskim tekmecem.

Foto: Uroš Skaza

Vijolice se v Beleku počutijo kot doma. “Na teh pripravah se dela baza za celotno nogometno leto, ne le za pomlad,” poudarjajo v en glas. V svoje vrste so dobro sprejeli tudi novince, Max Watson kaže obrise tega, da bo uspel zakrpati vrzel po odhodu Roberta Volodra, za Đorđeja Ivanovića smo tako ali tako prepričani, da bo dodana vrednost vijolic. Prijetno presenečenje je Aljaž Antolin, tudi vodilni možje kluba priznavajo, da bi lahko bil zelo pomemben člen Štajercev v nadaljevanju sezone.

Z Mariborom je povezana tudi najlepša dogodivščina naše odprave v Belek. Primož in Matic sta dokazala, da ljubezen do nogometa in najljubšega kluba ne poznata meja. Če tega še niste storili, zares priporočamo, da si preberete njuno zgodbo.

Foto: Uroš Skaza

Stvari počnejo drugače od ostalih, najboljših pa ne izpuščajo zlahka iz rok

Ko je Belek dve jutri zapored pobelil sneg, ki ga v tem obmorskem letovišču ni bilo že nekaj desetletij, je večina nogometnih ekip, tu jih je v teh dneh res ogromno, trenirala v hotelskih dvoranah. Skoraj nihče niti pomislil ni na to, da bi v tem vremenu stopil na zelenico. Skoraj nihče. Kljub neugodnim razmeram so se namreč v ples snežink pogumno podali nogometaši Mure in še enkrat dokazali, da stvari pač počnejo nekoliko drugače kot ostali.

Foto: Uroš Skaza

Na pripravljalnih obračunih črno-beli niso blesteli. “Prostora za manevrski prostor je precej,” je po obračunu s Čukaričkim priznal tudi trener Damir Čontala. Od posameznikov je najbolj izstopal Tomi Horvat. In tu je na mestu majhen “dražilnik” za prihajajoče vsebine na naši spletni strani …

V sredinem nogometnem večeru smo se namreč pogovarjali tudi s športnim direktorjem Mure Denisom Rajbarjem, ki je skozi debato med drugim razkril, da bi lahko črno-beli v tem prestopnem roku še enkrat podrli prestopni rekord, ki ga je z nekaj več kot pol milijonsko odškodnino (številka sicer ni uradno potrjena) na začetku leta postavil Žan Karničnik. A da je trenerju Čontali obljubil, da v januarju ne bo razprodal šampionske ekipe.

Foto: Uroš Skaza

Eden najpomembnejših akterjev preporoda prekmurskega ponosa v zadnjih šestih letih o imenih sicer ni želel govoriti, a tu dvoma ni. Januarja še ne, poleti pa bo Tomi Horvat po našem mnenju in zbranih vtisih dobil nove delodajalce. Več pa … kmalu.

Bodo rusko-celjske želje končno postale realnost?

Celjani so razočaranje prvega dela sezone, a zdi se, da je s prihodom Simona Rožmana zavel svež veter. Prvič v eri ruskih lastnikov imamo občutek, da so njihove ambicije oprijemljive in se začenjajo odražati tudi na igrišču. Priznati moramo, da si zaradi prekrivajočih se terminov (in dodatnih prispevkov za naše kolege iz Beograda), tekem Celjanov tu v Beleku nismo uspeli ogledati v živo, a sodeč po atmosferi na treningi in predvsem intenzivnosti le teh, se zdi, da so nogometaši dobro sprejeli način dela novega trenerja.

Foto: Uroš Skaza

A kot pravi Rožman: “Govorjenja je dovolj, zdaj moramo naš potencial pokazati na igrišču.” In ravno to bo njegova naloga, to bo osrednje poslanstvo Štorovčanovega (drugega) obdobja pri grofih. Benjamina Verbiča, Danijela Miškića, Mislava Oršića, Blaža Vrhovca in še koga je uspel potisniti na višji nivo, mu bo to uspelo tudi z Žanom Zaletelom, Tamarjem Svetlinom, Tjašem Begićem in druščino?

Po napovedih grofov bo najlepše presenečenje drugega dela sezone Terry Lartey, nedogovorjeno pa še vedno ostaja vprašanje, kdo bo ob Ivanu Božiću zadolžen za zadetke. Žan Medved je poškodovan in ga ni v Beleku, tudi novinec Ibrahim Kargbo še ne bo prav kmalu na zelenicah. Tai Matea Panić sicer kaže veliko potenciala, a vprašanje, če je najboljši strelec mladinske lige že pripravljen na članski nivo. Verjetno je tudi zato Rožman napovedal še dodatne okrepitve …

Gremo na letalo, vi pa se še enkrat pozabavajte ob naših dogodivščinah …

Kakorkoli, mi smo svoje delo v Beleku končali. Še kar nekaj vrstic pride naknadno, v naslednjih dneh tako lahko pričakujete pogovore s športnima direktorjema Mure in Maribora ter klepet z enim največjih draguljev slovenskega nogometa.

Foto: Uroš Skaza

Hvala vsem, ki ste spremljali dogodivščine Sportklubove ekipe v Beleku. Teden je bil zares intenziven, a takšno pač je življenje športnih novinarjev. Vse zgodbe pa so seveda ohranjene tudi v vsakodnevnih video zapisih, če kakšnega še niste ujeli, vse najdete v nadaljevanju. Zdaj pa … čakamo na 9. februar, ko se nadaljuje slovenski prvoligaški ples

Epizoda #7: Še zadnjič na teren in modrovanje na plaži

Epizoda #6: “Is Skender any good?” “Very good!”

Epizoda #5: En dan, dve tekmi! 

Epizoda #4: Zasneženi Belek in Maribor : Zvezda

Epizoda #3: Obisk Mariborčanov in fantastični zračni posnetki Beleka

Epizoda #2: Sam na fuzbal me pust!

Epizoda #1: Začetek turške video avanture

Komentari

Vaš komentar