Velika poletna čistka pri NK Maribor

Nogomet 27. Maj 202119:09 > 19:17
Marka Šulerja, športnega direktorja NK Maribor, poleti čaka veliko dela s kadrovanjem. Foto: Jure Banfi

Po koncu sezone, v kateri so nogometaši Maribora ostali brez lovorike, se je oglasil športni direktor NK Maribor Marko Šuler in komentiral dogajanje v klubu pred začetkom priprav na novo sezono.

Mariborčani, ki so v zadnjem prvenstvenem krogu v Ljudskem vrtu izgubili proti Muri in ostali brez prvenstvene lovorike (iz pokala so po porazu proti Domžalam izpadli v četrtfinalu), bodo v novi sezoni zaigrali v precej spremenjeni podobi.

Po koncu sezone bo klub zapustilo kar osem nogometašev, ki jim je potekla pogodba, je v pogovoru za klubsko spletno stran potrdil športni direktor Maribora Marko Šuler.

Marcos Tavares ostaja. Za zdaj.

Od dresa Maribora se tako poslavljajo vratarja Jasmin Handanović, ki je končal kariero, in Kenan Pirić. Odhajajo tudi Denis Klinar, Luka Uskoković, Luka Koblar, Alexandre Cretu, Felipe Santos in Gregor Bajde, medtem ko usoda najboljšega strelca v zgodovini kluba in najboljšega strelca v zgodovini slovenske Prve lige, Marcosa Tavaresa, visi v zraku.

“Začel bo priprave z moštvom. Kot dolgoletni kapetan in najboljši strelec je zadolžil klub. Zanj se pripravlja slovo na drugačen način,” je povedal Šuler o strelcu 209 golov v vijoličastem dresu, ki mu pogodba z Mariborom poteče konec tega meseca.

Usoda Marcosa Tavaresa še ni znana.

Kaj bo z Janom Mlakarjem?

Negotova je tudi usoda najboljšega strelca Maribora v prejšnji sezoni Jana Mlakarja, ki je v Ljudskem vrtu igral s statusom posojenega nogometaša Brightona. Mariborčani imajo sicer možnost, da novopečenega slovenskega reprezentanta odkupijo.

“Sem v stikih z Brightonom. Veliko besede pri odločitvi pa ima tudi Jan Mlakar sam. Dogovor o posoji je potekel, osebno bi ga rad videl še naprej z nami, prav tako trener. Verjamem, da lahko ponovi takšno sezono ali odigra še boljšo. Pogovoril se bom z njim, želel bi si, da poveže še eno sezono pri nas in ne začenja nove zgodbe drugje. Kvaliteta pri Janu nikdar ni bila vprašljiva, je pa v fazi, ko potrebuje predvsem kontinuiteto igre. To pa mu prav Maribor lahko omogoči v najboljši mogoči obliki,” je o Mlakarju povedal Šuler.

Čez deset dni že začetek priprav

Mariborčani priprave na novo sezono začenjajo 7. junija, v novi sezoni pa jih čaka nastopanje v kvalifikacijah za novoustanovljeno Konferenčno ligo.

“Vstopamo v novo tekmovanje, ki pa za nas ničesar ne spreminja. Klubski načrti se ne spreminjajo, ne glede na razplet prvenstva. Gremo na eno novo pot, v različnih pogledih. Seveda bi z navdušenjem sprejeli trofejo, bi pa morda naslov prvaka celo zameglil določena spoznanja. Seveda pa je v Mariboru Evropa tisti glavni cilj, ki nas čaka. Vse je usmerjeno k temu, tudi sestavljanje ekipe,” pravi nekdanji nogometaš Maribora Šuler, ki je funkcijo športnega direktorja prevzel konec februarja.

Mariborčane bo seveda tudi v novi sezoni s klopi vodil Simon Rožman, ki je predstavljal prvo kadrovsko potezo Šulerja v Ljudskem vrtu. Nekdanji trener Rijeke, Domžal in Celja je trener najbolj trofejnega slovenskega nogometnega kluba postal pred dvema mesecema.