Nekdanja “cimra”, ki bosta prijateljstvo pustila ob strani

Nogomet 10. Maj 202210:21 > 10:23 0 komentarjev
Dejan Grabić in Zoran Zeljković, foto: Aleš Fevžer

V 31. finalu slovenskega nogometnega pokala Union se bosta pomerili dve najprijetnejši presenečenji letošnje sezone, FC Koper in NK Bravo. V Celju si bosta nasproti stala dva perspektivna trenerja Zoran Zeljković in Dejan Grabić, stratega, ki sta si v času igralske kariere v kar treh klubih delila garderobo in bila celo "cimra", a v sredo zvečer bosta prijateljstvo vsaj za 90 minut pustila ob strani. Obračun v Celju se bo začel ob 20.30, v prenosu si ga oglejte na programu Sportklub 1. S studijskim delom pričnemo že ob 19.30!

O letošnjih sezonah Kopra in Brava lahko govorimo v superlativih. Oba sta se med elito prebila šele v zadnjih dveh oziroma treh letih, oba tudi beležita vsakoletno rast rezultatske krivulje.

Trikratni pokalni in enkratni državni prvaki s Primorske so se v prvenstvu med elito vrnili s sezono 2020/21 in se v dodatnih kvalifikacijah rešili pred izpadom. Ugnali so Krko, kjer se je hitro dokazal Zoran Zeljković ter ga pripeljali na Bonifiko, kar lahko danes označimo za fantastično potezo vodstva kluba. Kanarčki so dva tedna pred koncem letošnje sezone v igri za obe domači lovoriki!

“Res nam dobro kaže, a stvari moraš dokončati. Ničesar še nismo naredili. Osnovni cilj smo izpolnili, a cilji se spreminjajo. Na koncu se vsi zapomnijo le zmagovalce,” je miri v oddaji Pod prečko strasti miril trener Kopra, ki je za največjo moč svojega moštva v tej sezoni označil moč garderobe oziroma dolgo klop.

Zoran Zeljković. Foto: Uroš Skaza

Grabić že pet let vodi uspešno zgodbo Brava

Koper ima v Sloveniji vendarle precej bogatejšo zgodovino od sredinega tekmeca v pokalu, ki še vedno velja za palčka, a se s trdim delom in potrpežljivostjo počasi rešuje te označbe. Bravo letos v prvi ligi nastopa tretjo sezono zapored, njihova bera točk iz sezone v sezono raste. Letos so prvič v igri, da si izborijo evropsko poletje, potem ko so se prvič v zgodovini kluba uvrstili v finale pokala. Prvak se uvrsti v kvalifikacije za konferenčno ligo.

“Zvišuje se aktivacija, čutimo pa okoli kluba pri simpatizerjih, sponzorjih in navijačih stopnjevanje napetosti. Čaka nas lepa tekma in lepa priložnost, češnja na torti te sezone in dolgoletnega dela ogromno ljudi v sistemu Brava. Naša pot gre počasi, a navzgor. Če ne bi imeli toliko ambicioznosti, ampak na zdravih temeljih, potem ne bi bilo takšnih rezultatov,” je na dosežke ponosen Dejan Grabić, ki je del zgodbe o uspehu že od pomladi leta 2017.

Dejan Grabić, foto: Aleš Fevžer

Odlični popotnici

Oba kluba sta za popotnico pred finalom vpisala zmagi. Koper si je proti Taboru zagotovil nujno pomembne tri točke v boju za naslov. Bravo je doma povsem onemogočil Maribor in s slavjem napravil še veliko uslugo jutrišnjemu tekmecu, ki v zadnja dva prvenstvena kroga vstopa z dvema točkama naskoka pred vijoličastimi.

“Še vedno moramo narediti svoje, smo pa zdaj v boljšem položaju, ker smo odvisni sami od sebe, kar zagotavlja lepše življenje,” je bil zmage Tabora na deževno soboto vesel Zeljković. Grabić je nekoliko rotiral, a ne preveč. “Težko si predstavljam, kakšen bi bil odziv v Kopru, če bi mi to tekmo izgubili in bi dali v igro toliko drugih igralcev,” se je s pokončno držo izkazal Grabić, čeprav je Zeljković zatrdil, da se v delo drugih trenerjev ne bo vmešaval.

To sezono sta se Bravo in Koper pomerila trikrat. Vsako moštvo je vpisalo po eno zmago, en obračun pa se je končal z delitvijo točk. Zmagovalca je tako pred finalom nemogoče napovedati.

Novembra je v “poplavi” v Šiški z 2:1 slavil Koper. Foto: Aleš Fevžer

Skupaj na Ciper, kjer sta si delila stanovanje

Grabić in Zeljković sta sicer dobra prijatelja. V treh klubih sta si delila slačilnico, v sezoni 2006/07 v Domžalah, drugič v sezoni 2008/09 v Interblocku in sezono zatem še v ciprskem Apop Kinyrasu, kjer sta bila celo sostanovalca.

“Ja, z Grabićem sva veliko preživela skupaj, živela sva v istem stanovanju in nato bila še soseda, poznamo se družinsko, ceniva se tudi kot trenerja. Kot igralca sva imela vedno lep odnos. Čeprav sva na tekmi konkurenta, po tekmi kakšno rečeva,” je razkril Zeljković.

V sredo bo nekdo od obeh prvič v karieri postal pokalni prvak v vlogi trenerja. Kot igralca sta se omenjene lovorike veselila oba. Uspešnejši je Grabić, ki je bil prvak štirikrat, proti dvema naslovoma Zeljkovića.

Celoten pogovor z Grabićem in Zeljkovićem:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!