Po novi zmagi Olimpije: vržena rokavica Celju, Lillu in Mariboru

Nogomet 26. Nov 20238:00 0 komentarjev
Foto: Jure Banfi

Pet tekem, trinajst od petnajstih osvojenih točk in niti en sam samcat prejeti (priznan) zadetek. To je uvodni podpis Zorana Zeljkovića v novem poglavju ljubljanske Olimpije, ki je znova zelo blizu vrha lestvice Prve lige Telemach. Nogometno Ljubljano je znova zajel duh optimizma, ko se tudi celjska dominacija z začetka sezone ne zdi več previsoka ovira za to, da zmaji ubranijo naslov državnih prvakov. A po zmagi proti Radomljam je trener Ljubljančanov razmišljal tudi o povsem drugačnih izzivih.

“Če imaš po polovici sezone enomesten zaostanek za vodilno ekipo, boš na koncu sezone prvak.”

To je bila le ena od še danes tako prepoznavnih izjav nekdanjega športnega direktorja NK Maribor Zlatka Zahovića, ki jo je kot mantro ponavljal v letih, ko so bile vijolice dominantna sila slovenskega nogometa, hkrati pa so iz sezone v sezono nizale tudi evropske uspehe in svoja mednarodna popotovanja podaljševala celo v pomlad.

Ljubljanska Olimpija seveda še zdaleč ni na nivoju, na kakršen je bil tedanji Maribor. A je državni prvak in je udeleženec evropskih tekmovanj, ki ob prehodu iz novembra v december kljub napornem ritmu ne bo imel prevelikega zaostanka za čelom prvenstvene lestvice Prve lige Telemach.

Odkar je vajeti prvega moštva prevzel Zoran Zeljković, se je okrog nogometnega ponosa prestolnice znova naselila pozitivna avra, ki se gradi tudi skozi vse boljše in boljše rezultate. Včerajšnja zmaga proti Radomljam, ko je Olimpija v prvem polčasu sicer na trenutke precej trpela, na koncu pa vknjižila pravzaprav zelo suvereno zmago, je novo sporočilo tekmecem, da nameravajo zmaji zelo resno in odločno braniti lani osvojeno lovoriko.

Zoran Zeljković. Foto: Uroš Skaza

“Imeli smo še nekaj priložnosti, da zmagamo še z višjo razliko. Po drugi strani pa naš prvi polčas ni bil najboljši, nismo igrali tako, kot smo si želeli. Prehitro smo želeli zaključiti akcije, zato smo grešili in nasprotniku omogočali protinapade. V drugem polčasu smo z našo širino stopili na plin in zasluženo zmagali,” je tekmo ocenil trener Zoran Zeljković.

In v kontekstu lova na vodilne Celjane dodal.

“Upam, da bomo tudi jutri ostali blizu vrhu lestvice. Pomembno je, da gremo tekmo po tekmo. Ni lahko igrati v evropskem ritmu, trošimo veliko moči. Tega ritma nismo vajeni. Veseli me, da napredujemo skozi rezultat. Ta je vedno najbolj pomemben, igramo pa lahko še bolje.”

Zoran Zeljković za Sportklub po tekmi z Radomljami

O čem je po tekmi z Radomljami še govoril Zoran Zeljković?

O dvigu forme Nemanje Motike

Iz dneva v dan je boljši. Dokazuje svojo kvaliteto, sprejema kritiko in ima veliko željo po napredku. Se pa zaveda, da je lahko še boljši in verjamem, da bo šel po tej poti.

Foto: Aleš Fevžer

O pripravah na naporen ritem tekem

Tega smo zdaj malce že vajeni. Imamo dovolj širine in vemo, da moramo razmišljati korak naprej. Čaka nas zelo težka tekma proti Lillu, a če bomo garali, verjamem, da bomo dočakali svoje priložnosti. Potem bo tu še derbi. Nerad to počnem, a moram razmišljati o Evropi in o prvenstvu. Tudi v Evropi še imamo namreč nekaj upanja. Verjamem, da bomo uspešno pripeljali sezono do zimskega premora in se nato pripravili na drugi del.

O Timiju Maxu Elšniku, ki bo s Slovenijo igral na Euru v Nemčiji

Vsi smo mu čestitali. Zelo veseli smo, da bodo naši člani igrali na Euru. Mi imamo kar dva takšna igralca, malo klubov pri nas se lahko pohvali s tem. Elšnik je standarden član reprezentance, to je nagrada za njegov trud. Ima pa tudi on še rezerve. Zdaj je potrebno paziti na njegovo zdravje, imel je nekaj težav s poškodbo. Vedno daje svoj maksimum in kaže svojo pravo podobo. Tudi za reprezentanco igra odlično.

Foto: Aleš Fevžer

O tem, koliko je sam zaslužen za podaljšanje pogodbe z Agustinom Doffom

Uprava me glede teh zadev vpraša za mnenje. Od prvega dne sem si želel sodelovanja, da skupaj gradimo prihodnost kluba. Vemo, kako zaslužen je bil Doffo za lansko dvojno krono. Je zelo dober nogometaš, verjamem pa, da se lahko še izboljša. Mislim, da smo naredili dobro potezo, a v nogometu ni garancij.

O tem, kako prav bi mu kot trenerju prišla tudi nova pogodba za Ruija Pedra

Osebno si želim, da ostane in da podaljša pogodbo. To željo sem jasno povedal upravi. A tu je v igri veliko stvari, sem pa prepričan, da bo klub storil vse za to, da ostane pri nas.

O formi Denisa Pintola

Denisa zelo dobro poznam in nisem dvomil vanj. Olimpija mora imeti dva vrhunska vratarja, trenutno jih ima, ima pa tudi nekaj talentov v mladinskem pogonu, tako da imamo to pozicijo pokrito. Ko se vrne še Vidovšek, bom imel res sladke skrbi.

Denis Pintol. Foto: Uroš Skaza

O tem, ali je lahko Lille celo past pred derbijem, ker lahko tekma prekine niz zmag

Vsako tekmo lahko veliko dobiš ali veliko izgubiš. Proti Lillu bomo morali igrati pametno, gre za nasprotnika z ogromno kvalitete. A vsako moštvo ima pomanjkljivosti. Na trenutke bomo morali trpeti in nato izkoristiti tisto, kar nam bo ponujeno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!