Scolari: Kriv sem! Prosim vas, oprostite nam

Reprezentance 9. Jul 201410:25 > 10:31

Ljubljana – Kar naj bi bil vrhunec generacije, se je na koncu izkazalo za največji polom v zgodovini najuspešnejše reprezentance na svetovnih prvenstvih. Brazilija je po visokem porazu proti Nemčiji z 1:7 v polfinalu domačega prvenstva v solzah. Bolečina pa bo v razgretih brazilskih srcih verjetno ostala za vedno …

Brazilski upi na šesti naslov svetovnega prvaka, ki bi ga za nameček osvojili na kultni Marakani v Riu pred svojimi evforičnimi navijači, so se razblinili kot milni mehurček. Nemški stroj je začel mleti v 11. minuti, ko je zadel Thomas Müller, nato pa se praktično vse do zadnje minute ni več ustavil. Izbranci Joachima Löwa so se poigravali z zasedbo Luiza Felipeja Scolarija, pred gol prišli kadar so hoteli, vsaj na prvi pogled pa bi lahko zabili še kakšen zadetek več. Brazilske bolečine je s častnim zadetkom tik pred koncem vsaj malce omilil Oscar, toda brez dvoma bo poraz v Belo Horizonteju za vedno ostal črna pika brazilskega naroda na splošno, ne zgolj nogometa.

“Prosimo brazilski narod, da nam oprosti. Naredili smo vse, kar smo lahko, dali smo vse od sebe, toda nasproti nam je stala sijajna Nemčija. Jaz sem odgovoren, jaz sem krivec za katastrofalni rezultat, jaz sem izbiral igralce in taktiko,” je selektor Scolari nase prevzel vso odgovornost, toda dejstvo je, da bo celotna zasedba ostala zaznamovana do konca življenja. “Mislim, da tudi Nemci ne bodo znali obrazložiti, kaj se je zgodilo. Delovali so močno, zelo prepričljivo so zmagali in zaslužijo si vse spoštovanje za prikazano,” je Scolari, ki bo po koncu mundiala zagotovo ostal brez službe, še čestital Nemcem.

“Želeli smo obdariti naše rojake, vendar nismo uspeli, žal nam je zaradi tega. Le želel sem si videti nasmejane ljudi. To je žalosten dan,” tudi nadomestni kapetan David Luiz ni znal pojasniti, kaj se je zgodilo s petkratnimi svetovnimi prvaki.

A ne glede na vse opravičila, ki so in še bodo prišla iz ust brazilskih nogometašev, jim domača javnost ne bo prizanesla. “Sramota,” v en glas kličejo in pišejo brazilski mediji. Pele, Garrincha, Zagalo, Didi, Carlos Alberto, Jairzinho, Romário, Bebeto, Rivaldo, Ronaldo in ostali so dolga leta gradili ugled Brazilije, ki ga v Belo Horizonteju ni bilo videti. Brazilci so bili neprepoznavni in povsem izgubljeni. Očitno je bila odsotnost Neymarja in Thiaga Silve prehud udarec.

Ob tako visokem porazu je pozabljen celo finalni poraz iz leta 1950 proti Urugvaju. Maracanazo je tako odšel v pozabo, danes vsi govorijo le o Mineirazu. Zanimivi izpeljanki iz stadionov, kjer sta bili odigrani najsramotnejši tekmi v zgodovini Brazilije.

Löw: Vemo, kako je Brazilcem”Po porazu v polfinalu leta 2006, ko smo bili domačin, vemo, kako je Braziliji, igralcem, navijačem, zato ne smemo biti arogantni,” se nemški selektor Löw po veliki zmagi ni želel naslajati nad žalostjo domačinov: “Zmagali smo, prišli do finala. Vedeli smo, da lahko zmagamo, če bomo igrali na robu svojih zmožnosti. Toda takšnega rezultata nismo pričakovali.”

Medtem ko Brazilce v soboto čaka tolažilna tekma za tretje mesto, bodo Nemci v nedeljo na Marakani naskakovali prvi naslov po letu 1990 in skupno četrtega v zgodovini. Ime nasprotnika bodo izvedeli po današnji tekmi med Argentino in Nizozemsko. “Obe ekipi sta zelo kvalitetni, čaka nas težka tekma,” je dejal Löw.

Author: Ž. Š., Foto: Getty Images