Kek o Haalandu, Norveški, govoricah o odhodu, Iličiću …

Nogomet 23. Sep 202217:53 0 komentarjev

"Norveška ni samo Haaland." Stavek, ki ga kot mantro v dneh pred tekmo ponavlja slovenski selektor Matjaž Kek. In opozarja, da je Norveška z razlogom na vrhu lestvice naše skupine Lige narodov. Na zadnjem druženju z mediji pred prvo septembrsko preizkušnjo Slovenije se je dotaknil tudi polnih tribun, forme reprezentantov, poškodbe Jana Oblaka, odsotnosti Josipa Iličića in namigovanj o svoji prihodnosti na klopi katerega izmed hrvaških prvoligašev.

V sobotnem poznem popoldnevu bodo reprezentanci Slovenije in Norveške pozdravile razprodane Stožice. Ni malo tistih, ki menijo, da bo fantastična navijaška kulisa z velikimi očmi požirala predvsem nogometnega super zvezdnika Erlinga Haalanda, kar pa bi morala biti za slovensko izbrano vrsto pravzaprav samo še dodatna motivacija.

Če bodo pred 16.000 glavo množico dokazali, da so boljši od reprezentance, ki ima v svojih vrstah takšnega nogometaša, bi naposled morda vendarle znova zanetili nogometno iskro, ki je v zadnjem obdobju povprečnosti dodobra ugasnila.

Slovenci bodo skušali “sprovocirati” tribune

“Izhodišče je dobro, vemo, kakšen nasprotnik prihaja v Stožice. Podcenjujoče bi bilo govoriti samo o Haalandu kot to počnejo mediji. Gre za kompaktno reprezentanco, ki je najbolj standardna v naši skupini. Imamo dovolj informacij o njih, pred kratkim smo z njimi tudi igrali, a več razmišljamo o nas samih. Če bomo agresivni in šli v tekmo pravim pristopom, potem bomo sprovocirali tudi tribune,” uvodoma razmišlja slovenski selektor.

FOTO: Aleš Fevžer.

Slednji je imel v zadnjem obdobju največ težav s tem, kako v izbrani vrsti držati konstantnost. Bili so dobri polčasi, ki pa so jim sledili nerazumljivi padci energije, motivacije in posledično tudi kakovosti izvedbe. To je tisto, kar skuša Matjaž Kek popraviti pred izjemno pomembno tekmo z Norvežani.

“V Oslu smo odigrali enega najboljših polčasov v zadnjem času, pa imeli potem v drugem delu velike težave, vse do izključitve, ko smo znova zaigrali zelo hrabro. Seveda delamo na tem, da bo teh nihanj čim manj, veseli pa smo predvsem, da nimamo veliko težav s poškodbami,” razmišlja selektor izbrane vrste, ki poudarja, da je tudi Jan Oblak trenutno v “kapetanski pripravljenosti”, da s svojo kvaliteto pomaga naši izbrani vrsti.

Jan Oblak je imel v zadnjem obdobju nekaj težav s poškodbo, a bo proti Norveški stal med vratnicama Slovenije. FOTO: Guliverimages.

Klubska forma je dobra, reprezentančno bo pokazalo igrišče

Sicer prevladuje občutek, da so fantje na zbor prišli v dobri formi. Večina nosilcev v klubu redno igra, tudi njihovi klubi pa so sezono začeli relativno uspešno.

“Nekateri so v klubih s svojo formo dodobra opozorili nase, se pa zavedamo, da optimalnega stanja v slovenskem nogometu nikoli ni. V preteklosti je bilo pogosto tako, da so igralci ravno skozi igranje za reprezentanco tako zelo opozorili nase, da so tudi sebi pomagali v klubski karieri. Sem pa zadovoljen s prizadevnostjo na treningih, glede na svoj karakter, drugačnega pristopa niti ne bi dovolil. Bo pa igrišče dalo odgovor o tem, kako smo dobri.”

Bo znova duh reprezentance gradil Josip Iličić?

Cilj Slovencev pred zadnjima dvema tekmama tega ciklusa je jasen. Obstati v drugem kakovostnem rangu. Do cilja pelje več poti, dober rezultat na tekmi z Norveško pa bi bil najboljša možna popotnica pred torkovim gostovanjem na Švedskem, ko bo dokončno jasna usoda Slovenije v letošnji Ligi narodov.

Na teh tekmah reprezentanci zaradi znanih težav ni mogel pomagati Josip Iličić, ki pa je bil v junijskem delu vseeno blizu reprezentance in je fante tudi obiskal na treningih in v garderobi. Bo tako tudi tokrat?

“To je stvar slačilnice, o tem se javno ne govori. Že večkrat sem povedal, kaj si mislim o Josipu Iličiću. Škoda, da ga ni z nami, a zato so tu drugi, da zapolnijo to vrzel. Vanje imam popolno zaupanje,” odgovarja Matjaž Kek.

Josip Iličić je s svojim obiskom junija takole razveselil slovenske reprezentante.

Selitev na Hrvaško? Najbolj vesel bom, če oddelam selektorsko pogodbo

Ime slovenskega selektorja je sicer v zadnjem obdobju polnilo vrstice slovenskih in hrvaških medijev predvsem v luči njegovega slovesa od slovenske reprezentance in selitve v hrvaško prvo ligo. Na klop Dinama, Rijeke, Osijeka ali Hajduka, odvisno od dneva in medija, ki je o tem poročal. Selektorjevo stališče o tej temi je jasno.

“Če bi bilo na teh karkoli resnega, bi že odreagiral. Vesel sem, da imam z nogometno zvezo pogodbo do leta 2024 in vedno sem najbolj zadovoljen, če pogodbo oddelam do konca. Komentiranje medijskih zapisov postaja utrujajoče. Biti selektor je zame čast in odgovornost,” druženje z novinarji zaključuje Matjaž Kek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!