Robert Prosinečki: Slovenija? Bili so določeni stiki

Nogomet 6. Sep 20217:00 > 7:02
Robert Prosinečki
(Foto: Amel Emrić/AP)

Slovensko nogometno vrsto v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju v torek čaka gostovanje pri hrvaški reprezentanci. Dvoboj bo za Slovenijo sploh prvi v Splitu po kar 24 letih. "Hrvaška je nedvomno favorit, a vse je mogoče,“ pravi legenda hrvaškega in evropskega nogometa Robert Prosinečki.

Med nepozabnimi tekmami, ki jih je odigrala slovenska nogometna reprezentanca, lahko zagotovo uvrstimo tudi kvalifikacijsko leta 1997 proti Hrvaški. Za Slovence nepozabnemu remiju (3:3) in hat-trick Primoža Glihe je bil na igrišču splitskega Poljuda priča tudi Robert Prosinečki, ki je tedaj v 33. minuti premagal Boška Boškovića in svojo reprezentanco popeljal v vodstvo z 1:0.

“Bila je nenavadna tekma,“ se spominja eden najboljših hrvaških nogometašev vseh časov, ki je vrhunec dosegel z zmago v ligi prvakov leta 1991 in tretjim mestom na svetovnem prvenstvu sedem let pozneje. Globok pečat je pustil tudi v slovenskem prvenstvu, čeprav je v njem v dresu Olimpije igral le v sezoni 2002/03.

Robert Prosinecki, Milenko Acimovic
Robert Prosinečki (levo) je za Olimpijo nastopil na 23 tekmah in zabil tri gole.

Dvainpetdesetletnik je zdaj že dobro desetletje v trenerskem poklicu. Med drugim je vodil Crveno zvezdo in reprezentanco Bosne in Hercegovine, nazadnje pa se mudil v Turčiji. Trenutno je brez kluba in čaka na morebitne ponudbe, kar pa ga prav nič ne moti. „Vse je dobro, hvala bogu. Tudi počutim se dobro,“ zatrjuje nekdanji nogometaš.

Slovenska reprezentanca bo v torek po letu 1997 znova gostovala v Splitu. Kako se spomnite tekme izpred 24 let?

Vem, da smo vodili s 3:1, na koncu pa remizirali 3:3. Primož Gliha je dosegel tri zadetke, tega se še dobro spominjam. Dvoboj je bil za nas zelo pomemben za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Podobno bo tudi sedaj. Slovenija je za nas vselej neugodna reprezentanca, ki nam povzroča težave. Tako je bilo tudi nazadnje, ko smo izgubili z 0:1.

V Splitu bo Hrvaška nedvomno favorit, a vse je mogoče. Tekmo moramo dobiti, če želimo biti v skupini prvi in se neposredno uvrstiti na svetovno prvenstvo v Katar. Odločali bosta tekmi proti Sloveniji in Slovaški.

Vaša generacija je številnim ostala v spominu kot generacija, ki je za hrvaški grb igrala z velikim ponosom.

Mislim, da je vedno tako, ko se igra za Hrvaško. A imeli smo zelo dobro reprezentanco, z igralci, ki so nastopali v velikih klubih. To je bila generacija, ki je naredila ogromno za hrvaški nogomet. Zgodbo smo pričeli z evropskim prvenstvom 1996, ko smo se prebili iz skupine in nato izpadli proti Nemčiji, dve leti pozneje pa napravila izjemen rezultat s tretjim mestom na svetovnem prvenstvu. Morda nam je malo zmanjkalo, da bi igrali finale in celo osvojili naslov najboljšega.

A tudi zdajšnja generacija z Luko Modrićem, Ivanom Rakitićem in ostalimi, da vseh ne naštevam, so napravili velik uspeh v Rusiji.

Robert Prosinečki
Robert Prosinečki je za Hrvaško nastopil na 58 tekmah. (Foto: Guliverimage)

Zdi se, da Hrvaška v zadnjem obdobju ne igra več tako prepričljivo.

Zagotovo nismo več v tako vrhunski formi in ne igramo tako kot na zadnjem svetovnem prvenstvu. A malo se je zamenjala tudi generacija. Kljub temu smo velika nogometna nacija, čeprav nas ni veliko. Ne spomnim se, kdaj se nazadnje nismo uvrstili na veliko tekmovanje. Da bi znova napravili takšen rezultat, kot smo ga z drugim in tretjim mestom na svetovnem prvenstvu, mora preteči nekaj časa.

Mislim, da se nam ni treba bati za prihodnost, čeprav reprezentanca trenutno ne igra tako dobro, kot so navadili javnost. Vseeno ostajamo v stiku z vrhom.

Statistika Roberta Prosinečkega za Hrvaško

Obdobje igranja: 1994 – 2002

Tekme: 49

Zadetki: 10

Se na Hrvaškem občuti sosedsko rivalstvo, ko se igra proti Sloveniji?

Vsaka tekma mora biti pomembna, ali igraš proti Sloveniji, Srbiji ali pa katerikoli drugi reprezentanci. Je čutiti naboj? Ne vem. Ko smo v mojem času igrali proti vam, smo bili vedno favoriti. Mislim, da ste Slovenci bolj motivirani, ko igrate proti nam kot obratno. V tem pogledu vam je pomembneje, da iztržite ugoden rezultat. Hrvaška gre v vsako tekmo na zmago in tako bo tudi v torek.

Kako dobro poznate slovensko reprezentanco?

Bolj ali manj jo poznam. Igralci nastopajo tako v resnih kot malo manj resnih ligah, a v celoti gledano ne gre za moštvo brez imen. Gre za reprezentanco, ki je bila v preteklosti pogosto v igri za nastop na velikih tekmovanjih, čeprav v zadnjih letih morda malo manj. Tudi v Katar se bo v konkurenci Hrvaške, Rusije in Slovaške težko prebila. Ne glede na to, lahko igra proti katerikoli ekipi.

Robert Prosinečki
(Foto: Guliverimage)

Pred leti se vas je omenjalo tudi kot kandidata za prihod na slovensko klop. Je bilo v tem kaj resnice?

Bili so določeni stiki, vendar na koncu ni prišlo do resnih pogovorov.

Kje se je zalomilo?

Ne bi govoril o tem. Od tega so minila že štiri leta, tako da se niti več ne spomnim, kaj je bil razlog.

Bi vas morda zanimala trenerska služba v katerem od slovenskih prvoligašev?

Kaj pa vem, o tem ne razmišljam. Zdaj sem v Zagrebu in uživam s svojo družino. Nekaj se bo že odprlo, tako da bomo še videli, kateri bo moj naslednji angažma. Po Turčiji mi odgovarja, da nekaj časa preživim doma.

Za katere klube je igral Robert Prosinečki?

Kariero je končal leta 2005 pri hrvaškem nižjeligašu Savskemu Marofu, pred tem pa branil barve Dinama Zagreba (1987 – 1988 in 1997 – 2000), Crvene zvezde (1987 – 1991), Reala Madrida (1991 – 1995), Ovieda (1994 – 1995 / posoja), Barcelone (1995 – 1996), Hrvatskega Dragovoljca (2000), Standarda Liega (2001 – 2002), Portsmoutha (2001 – 2002), Olimpije (2002 – 2003) in NK Zagreba (2003 – 2004).