Riera: Te ekipe ne bom zapustil, a ne dovolim posegov vanjo

Nogomet 3. Nov 202212:46
Albert Riera
Foto: Jure Banfi

Na novinarski konferenci ljubljanske Olimpije pred tekmo 16. kroga, ko zmaji v Domžalah gostujejo pri Radomljah, smo se znova (pre)malo pogovarjali o nogometu. Trener Albert Riera se je namreč odzval na medijske zapise v zadnjih dneh, ki so namigovali na to, da zaradi nesoglasji z vodstvom kluba in vseh težavah, ki so se Olimpiji nabrale v pisarnah, razmišlja o odstopu.

Prvo mesto na lestvici in kar enajst točk prednosti pred zasledovalci bi morala biti razloga, zaradi katerih bi te dni v nogometni Olimpiji pred tekmo z Radomljami vladal popoln mir. A ni tako. Visoka kazen Nogometne zveze Slovenije in vse bolj javno znane finančne težave ljubljanskega prvoligaša so močno zmotile idilo v zmajevem gnezdu in v slabo voljo spravile trenerja Alberta Riero. Tako zelo, da se je v slačilnici zmajev po tekmi s Koprom govorilo celo o njegovem odhodu iz kluba.

“Mediji veste več kot jaz. Ne bom rekel, da informacije ne držijo, ampak nekatere so vzete iz konteksta. Ne bom zapustil ekipe na ta način. A res je, da sem nezadovoljen z določenimi stvari. Ne skrivam se pred problemi kluba, ki jih imajo tudi v ostalih sredinah in jih ravno tako skušajo rešiti. A ne želim biti vključen v to, sam sem odgovoren za to, kar se dogaja na igrišču. Imamo samo en cilj, biti prvak. Za to pa potrebujem dvajset igralcev. Ne šestindvajset ali trideset, ampak dvajset. Teh se ne dotikajte. Sicer ne morem obljubiti, da bomo ta cilj dosegli,” v uvodu novinarske konference razmišlja Albert Reira.

Letos Španec na klopi Olimpije piše fantastične zgodbe, njegova ekipa je z naskokom najboljša v Prvi ligi Telemach. A tudi Riera ni imun na črne oblake, ki se iz tedna v tedna zgrinjajo nad klubom, še posebej zato, ker so finančne težave začele vplivati na njegovo delo.

“Če imamo dolg in verjamem, da ga res imamo, je naloga vodstva kluba, da to reši. Nezadovoljen bom takrat, ko bo to vplivalo na mojo službo. Ne bom govoril kako in kdaj morajo plačati, to je njihova stvar. Če pa to bo to vplivalo na moje delo, ne bom zadovoljen. In če bom nesrečen, potem se bomo morali pogovoriti,” za svojimi stališči stoji trener Olimpije.

V nadaljevanju najdete Rierine besede o kazni NZS in njenem vplivu na sestavo ekipe, odnosu z vodstvom kluba, prihajajoči tekmi z Radomljami pa tudi razkritje posebne stave, ki jo je sprejel s svojimi sodelavci v strokovnem štabu.

Foto: Jure Banfi

O kazni NZS in vplivu na sestavo ekipe

Če ne moremo  registrirati novih igralcev, tudi prav. Ne zahtevam jih. Če lahko nekdo doda kvaliteto, potem ga bom z veseljem sprejel, sicer pa sem zelo zadovoljen z ekipo, ki jo imam. Po sezoni bo morda drugače, a zdaj imamo en sam cilj. A ker imamo ta cilj, se nihče ne sme dotikati mojih igralcev in razmišljati o njihovi prodaji. Smo prvi na lestvici in imamo enajst točk prednosti pred zasledovalci. Zakaj se torej že zdaj pogovarjamo o tem, koga bomo prodali med prestopnim rokom. Tega ne bom dovolil in to me moti.

Nikoli se ni še nihče iz kluba vmešaval v to, kdo bo igral. To odločam jaz s svojim štabom. To sem jasno povedal in ne vmešavajo se v moje delo. Vodstvo kluba ve, kaj so njihove naloge. Želim, da jih opravljajo tako zavzeto, kot jaz opravljam tiste na igrišču. Vedo pa, da se ne smejo vtikati v mojo ekipo. Nimam magične palice, s katero bom samo zamahnil in bom prvak. Potrebujem igralce, oni so najbolj pomembni. Jaz sem samo tisti, ki jih organizira.

O tem, ali se bodo vseeno določene prodaje zgodile že pozimi

Smo novembra, zato je prezgodaj za te debate, prestopni rok je zaprt. Trener nikoli ne želi prodajati nogometašev, a se zavedam, da je nogomet tudi posel. A če ne moremo pripeljati novih igralcev, potem moramo pozabiti o tem, da bi jih prodajali. Klub seveda težko zavrača dobre ponudbe, tudi igralci pa si zaslužijo, da gredo naprej. A vsi ti igralci bodo, ko bodo prvaki, vredni še več. Pred nami je še nekaj tekem, po obračunu s Taborom pa gremo na odmor in po njem se bomo pogovarjali.

Timi Max Elšnik je trenutno tržno eden najbolj zanimivih nogometašev v zasedbi zmajev. Foto: jure banfi

O tem, koliko je sam seznanjen s finančnimi težavami kluba

Ne vem, kakšne so finančne bilance, to ni moja odgovornost. Lahko pa zatrdim, da odkar sem prišel v klub, nisem slišal o problemih s plačami. In tako mora biti. Sporočilo trenerja igralcu je lahko jasno samo takrat, ko ima plačo in je miren v glavi. Tako pač je, vsak delavec mora biti plačan za svoje delo. Igralec je srečen, ko je plačan in ko igra. Zato morajo biti plače pravočasne.

O tem, ali še vedno verjame vodstvu kluba

Odkrito smo se pogovorili o teh dolgovih, ker vplivajo na nas in na ekipo, zato moramo to rešiti. Pravijo, da znajo in da lahko rešijo situacijo. Upam, da jih bodo čim prej, sicer se bodo težave samo še povečevale. Ampak to ni moja naloga. Lahko govorim o igralcih in njihovem napredku, imamo enajst točk prednosti pred ostalimi, kar je največ v vseh ligah, ki trajajo od poletja do poletja. O tem bi rad govoril.

Vse več je informacij o tem, da Riera ni več na isti valovni dolžini z direktorjem Igorjem Barišićem. FOTO: Aleš Fevžer.

O tem, ali je tudi sam že dobil kakšno ponudbo za službo

Nisem dobil ponudbe in niti nisem v položaju, ko lahko govorim o tem. Kot trener imaš pogodbo. Pričakujem, da bom tu eno leto in potem bomo ocenili, če smo zadovoljni z opravljenim delom. Prvi cilj je jasen, potem pa se bomo pogovarjali o naslednjih. Trije dobri meseci v nogometu ne pomenijo nič, precej drugače je, če sezono končaš z naslovom.

Se pa stvari v nogometu hitro obrnejo. Xavi je bil legenda v Barceloni, a je kot trener izgubil nekaj tekem in vidimo, da je takoj na udaru kritik. Je pa nogomet lep, ker velja tudi obratno – če po slabših rezultatih zmagaš nekaj tekem, na neuspeh vsi pozabijo.

O tekmi z Radomljami

Nismo izgubili točk s Koprom ali Mariborom, vemo, kje smo jih izgubili. Na te tekme se je mentalno potrebno pripraviti drugače. Motivacija, še posebej po veliki tekmi, je lahko izziv. Spomnim se sebe, ko sem bil še igralec. Ko smo igralci prišli s tekme v Ligi prvakov ali iz reprezentance, je bila naslednja tekma navadno vselej katastrofalna.

V glavi moramo ne glede na nasprotnika razmišljati o treh točkah. Še naprej moramo naprej zmagovati. Ukvarjamo se predvsem s sabo, seveda pa smo analizirali tudi Radomlje. Vemo, kako igrajo in kaj so njihove dobre ter slabe strani. Priprava na vsako tekmo je enaka.

Olimpija je v 7. krogu Radomlje doma premagala z 2:1.

O stavi, ki so jo sprejeli v strokovnem štabu

Izenačenost je dobra za ligo. Domžale in Mura zmagujejo v nizu. Odkar sem tu igral kot nogometaš, je liga napredovala. Kdo bo drugi? Imamo stavo v strokovnem štabu, ki smo jo sprejeli po gostovanju v Kopru.

Mi bomo prvi, tako enostavno moramo razmišljati. A ko sem na začetku sezone analiziral ekipe, sem imel občutek, da je najmočnejše moštvo Mura. In zato sem po zmagi v prvem krogu dejal, to bi lahko bilo naše leto. Sicer pa sem stavil, da bo druga Mura. Bomo videli, če bom imel prav.

O tem, ali bo ob pravi ponudbi vseeno dovolil odhod nogometašev

Če mi pripeljejo novega vratarja, lahko vratar gre. Enako velja za branilca, vezista, napadalca. Nogomet je na igrišču, to zanima trenerja. Posel zanima pisarne. Igralec lahko ob dobri ponudbi odide, a ga je potrebno nadomestiti. Če ga ne moremo, je to povsem druga zgodba.

O tem, zakaj ne mara zimskega prestopnega roka

Pozimi kupujejo ekipe, ki imajo določen deficit in ga morajo rešiti. Mi tega nimamo, zato ne potrebujemo novih okrepitev. Po drugi strani pa niti prodaj. Če se nič ne bo spremenilo, bom zadovoljen.

Nikoli nisem maral zimske tržnice. Igralce in trenerje iščejo ekipe, ki imajo težave in kamorkoli greš, moraš reševati stvari. Prestopni rok bi moral biti samo do takrat, ko se začne liga. To je moje mnenje, ki ga delijo tudi nekateri moji nekdanji soigralci. Januarski prestopni rok samo zmeša glave igralcev.

Komentari

Vaš komentar