Ruski legionar: Pričakoval sem vpoklic v reprezentanco

Nogomet 1. Jun 202216:00

Ko je v zimskem prestopnem roku zapuščal domovino in se odpravljal v Rusijo, so bile razmere v svetu precej drugačne, kot so danes. A če v zadnjih tednih poslušamo pretežno negativne ruske zgodbe, je njegova izrazito pozitivna. Vanja Drkušić je bil s Sočijem hit drugega dela ruske Premier lige.

Nogometaši Brava so v prvem delu sezone presegli vsa pričakovanja. Ekipa iz Šiške se je skozi celoten prvi del sezone držala na mestih, ki prinašajo Evropo, navduševala pa predvsem s stabilnostjo in čvrstostjo zadnje vrste, ki ji je poveljeval Vanja Drkušić. Dolenjec je v januarskem prestopnem roku ocenil, da je napočil čas za njegovo (ponovno) selitev v tujino in za naslednji korak v karieri izbral ruski Soči. Za zdaj se zdi, da je bila njegova odločitev zadetek v polno.

“Niti sam nisem pričakoval, da se bodo stvari odvile tako dobro. Verjel sem, da sem dovolj kvaliteten za rusko ligo, a ko prideš iz majhne Slovenije v veliko Rusijo, je to velik preskok. A poklopilo se je precej stvari, hitro sem začel igrati. Ko sem dobil priložnost, sem jo zagrabil in se izkazal. Res sem prezadovoljen,” na uvodu pogovora razmišlja nogometaš iz Šmarjeških Toplic.

Vanja Drkušić po golu za zmago v Kopru.

S soigralci so spisali zgodovino

Ruska liga v nogometnem svetu slovi kot okolje, kjer štejeta fizična pripravljenost in moč. To pa je tisto, kar je 22-letnega branilca odlikovalo tudi v majici šišenskega Brava. Se je bilo zato lažje privaditi na zahteve novega nivoja?

Liga je zelo trda, kot pravimo. Tudi sodniki to dopuščajo. A ne manjka niti taktike, kar sam opažam, je to, da ima vsaka ekipa uigrane določene akcije in vzorce, to mi je zelo všeč. Je pa vse na višjem nivoju kot v Sloveniji.

Soči je v zadnji sezoni ruskega prvenstva osvojil zgodovinsko visoko drugo mesto. Toda zaradi sankcij Uefe, ki jih je zaradi rusko-ukrajinske vojne uvedla proti ruskim klubom, se Drkušić in soigralci jeseni ne bodo predstavili v evropskih tekmovanjih. So se zato po koncu sezone v ekipi pojavili nekako mešani občutki?

“To bil res velik uspeh, spisali smo zgodovino kluba. A takoj po koncu sezone smo vsi dobili občutek, da je to klub z velikimi ambicijami, ki jih znajo podkrepiti tudi lastniki. Takoj smo se začeli pogovarjati o naslednji sezoni in si zadali cilj, da osvojimo kakšno lovoriko. To je tisto, na kar smo trenutno najbolj osredotočeni,” o minulem obdobju razmišlja nogometaš, ki se je razvijal v nogometni šoli Krke in Krškega.

Vanja Drkušić

Namesto Maribora ali Olimpije izbral rusko letovišče

Okolje, v katerem živi in igra Vanja Drkušić, smo lahko slovenski športni navdušenci dodobra spoznali leta 2014, ko je Soči gostil zimske olimpijske igre. Če je takrat skorajda sredozemsko podnebje predstavljalo težavo za organizatorje, je mesto za življenje izjemno prijetno. Tudi rusko-ukrajinska vojna v ničemer ne moti idile, v kateri lepe trenutke kariere preživlja naš sogovornik.

“Vse je super. Vreme je izvrstno. Soči je na novo zgrajeno mesto, kjer se ogromno dogaja. Tu niti nimaš občutka, da si v Rusiji, vroče je, okrog tebe so palme, plaže in morje. Kar se tiče vojne v Ukrajini, to ne vpliva na naša življenja. Ljudje se o tem ne pogovarjajo, tudi če načneš to temo, se ji Rusi izognejo. Glede tega ni slabe volje ali nervoze, življenje poteka po ustaljenih tirnicah,” vtise s svoje nove destinacije z nami deli Vanja Drkušić.

Zima je torej zanj pomenila velik preobrat v karieri. A spremembe bi bile lahko tudi nekoliko manjše, saj se je precej govorilo o tem, da se za usluge Dolenjca zanimajo tudi nekateri domači klubi.

“V januarju sem bil odprt za vse možnosti. Prioriteta je bila tujina, a tudi v Sloveniji nisem zapiral nobenih vrat. Soči je bil edini klub, ki je bil pripravljen že januarja plačati zahtevano odškodnino, zato o drugih klubih niti nisem razmišljal. Bili so tudi pogovori z Olimpijo in Mariborom, ampak nič resnega.”

Pričakoval, da bo na reprezentančnem seznamu

V teh dneh se fokus slovenske nogometne javnosti iz klubskega nogometa seli na reprezentančno akcijo, ko v juniju Slovenijo čakajo kar štiri tekme novega ciklusa Lige narodov. Marsikdo je na zadnjem seznamu reprezentantov pričakoval tudi Vanjo Drkušića. Drugo mesto v ruskem prvenstvu in kar tri uvrstitve v idealno enajsterico tamkajšnje Premier lige so vendarle dosežek, s katerim se težko primerjajo tudi bolj uveljavljeni slovenski reprezentanti. A klica Matjaža Keka 22-letnik tokrat ni dočakal.

“Kontakta s selektorjem ni bilo. Sem pa po tihem pričakoval vpoklic. Vedel sem, da imam za seboj dobro sezono tako v Sloveniji kot tudi v Rusiji. Igram v močni ruski ligi, kjer ne samo nastopam, ampak tudi dobro igram. Po tihem sem torej pričakoval vpoklic, a je, kar je. Še bolj trdo bom delal, da bom naslednjič zraven,” pogovor zaključuje Vanja Drkušić.

Komentari

Vaš komentar