Boljši od Ronalda, malce slabši od Messija

Serie A 27. Okt 201715:01 > 15:04
Getty Images/Francesco Pecoraro

Iz sezone v sezono govorimo o rivalstvu med Cristianom Ronaldom in Lionelom Messijem, dvojici najboljših nogometašev vseh časov. A tu so še nekateri drugi nogometaši, ki bi si zaslužili veliko več medijske pozornosti.

Med njimi je tudi Dries Mertens. Napadalec Napolija in belgijske reprezentance je v letošnji sezoni za Neapljčane na 15 tekmah v vseh tekmovanjih ob šestih podajah dosegel 11 golov. Štiri zadetke in pet podaj več od Cristiana Ronalda, ki je bil pred dnevi po izboru Fife znova okronan za najboljšega nogometaša na svetu. Na drugi strani je Belgijec dosegel štiri zadetke manj od Lionela Messija, zato pa soigralcem podal enkrat več.

Po transformaciji iz krilnega napadalca oziroma krila v klasičnega napadalca, je statistika Mertensa osupljiva. Na 61 tekmah je dosegel 45 zadetkov in dodal 21 podaj, kar v povprečju na srečanje znese 0,73 zadetka in 0,34 podaje (Messi – 0,87 zadetka in 0,39 podaje, CR – 0,76 zadetka in 0,26 podaje).

Po odhodu Gonzala Higuaina Napoli pod vodstvom Maurizia Sarrija igra v sistemu 4-3-3, v katerem je ravno Mertens najbližje nasprotnikovim vratom.

https://youtube.com/watch?v=FWu_uWkj4p0

Mertens je uspešnejši tudi od Harryja Kana, ki je letos dosegel dva zadetka in pet podaj manj. Belgijec je nazadnje zablestel sredi tedna, ko je dosegel vse tri zadetka za zmago Napolija proti Genoi s 3:2. Sprva je iz prostega strela zadel z desno nogo, nato pa v polno meril še dvakrat s svojo slabšo, levo.

Brez slabe vesti lahko zapišemo, da je Mertens eden najbolj podcenjenih napadalcev, katrerega vrednost na tržišču po Transfermarktu znaša “mizernih” 28 milijonov evrov (Messi 120, CR 100, Kane 72). Zdi se, da je le vprašanje časa, kdaj bodo na San Paolu dobili prvo konkretno ponudbo za sijajnega Belgijca.