LeBron in Henry investirala v italijanski nogomet

Nogomet 30. Avg 202218:43
Delite:
Foto: Guliverimage

Italijanski nogomet je bogatejši za dve globalni športni zvezdi, LeBrona Jamesa in Thierryja Hernyja, ki sta postala manjšinska delničarja dveh precej različnih klubov. Košarkarski superzvezdnik je investiral v AC Milan, nekdanji strah in trepet angleške nogometne lige v drugoligaša ob idiličnem jezeru Como.

Prevzem italijanskega velikana AC Milan je v teku že vso poletje in naj bi bilo dokončano najkasneje septembra letos. Večinski lastnik postaja investicijsko podjetje RedBird Capital Partners, posel je vreden 1,2 milijarde evrov. Trenutni lastniki, korporacija Elliott Management, bodo ostali v klubu kot manjšinski delničarji.

Po poročanju Forbesa sta v posel vključena tudi sloviti bejzbol klub iz lige MLB New York Yankees in podjetje Main Street Advisors iz Los Angelesa, katerega del je tudi zvezdnik iz lige NBA LeBron James.

S poslom se združujejo tri globalne športne znamke. New York Yankees veljajo za najvrednejšo MLB franšizo, pri približno šestih milijardah evrov. AC Milan je z 1,2 milijarde trenutno 14. najdražji nogometni klub. Medtem ko je LeBron po zaslužku v minulem letu drugi najbolje plačani športnik na svetu. Po Forbesu se je obogatil za približno 120 milijonov evrov, več naj bi zaslužil le Lionel Messi.

Omeniti velja, da ima RedBird tudi delež v podjetju Fenway Sports Group, ki je lastnik nogometnega kluba Liverpool in bejzbol moštva Boston Red Sox. Zaradi povezave z Liverpoolom bo morala prevzem preučiti tudi Uefa, poroča ESPN. Če bo prevzel potrjen, bo RedBird postalo že četrti lastnik Milana v zgolj petih letih.

AC Milan je aktualni italijanski prvak. Foto: AP Photo/Antonio Calanni via Guliverimage

Thierry Henry investiral v Como

Medtem je bil za manjšinskega lastnika v italijanskem drugoligašu Como 1907 predstavljen legendarni Thierry Henry, poroča BBC. Podrobnosti njegove vloge niso bile razkrite, na novinarski konferenci pa je ob njemu sedel direktor kluba Dennis Wise, sicer nekdanji kapetan Chelseaja.

“Poznam tukajšnjo ljubezen do nogometa. Ljudje redno obiskujejo to mesto, o jezeru in lepoti mesta govorijo ljudje v Franciji in Španiji, zdaj je čas, da se bo govorilo tudi o klubu,” je ob prihodu dejal francoski zvezdnik, ki je trenutno pomočnik selektorja belgijske reprezentance.

Henry je največji pečat pustil v dresu Arsenala. Foto: Guliverimage

Klub ob idiličnem jezeru Como je v zadnjih 20 letih preživljal turbulentno obdobje in kar dvakrat bankrotiral. Prvič leta 2004 in drugič 13 let pozneje. Status profesionalnega kluba ima znova šele od leta 2019, od prihoda indonezijskih lastnikov Djarum Group. Od amaterskega nivoja so Como popeljali do Serie B, kjer so lani zaključili na 13. mestu.

Cilji za prihodnost segajo še višje. To poletje so predstavili že dve zelo odmevni okrepitvi. Najprej se je moštvu priključil 35-letni Cesc Fabregas, v ponedeljek še 24-letni napadalec Patrick Cutrone.

Komentari

Vaš komentar