Olimpija v družbi Real Madrida, Arsenala, Ajaxa, Celtica …

Nogomet 30. Avg 202216:00
Nihče v Evropi trenutno nima tako dolgega zmagovitega niza kot Olimpija. FOTO: Aleš Fevžer.

Po sedmih zmagah Olimpije na uvodnih sedmih tekmah nove sezone slovenske nogometne Prve lige Telemach smo preverili, kako je z vodilnimi klubi v preostalih prvoligaških tekmovanjih po Evropi in ugotovili, da so Ljubljančani trenutno ne samo slovenski, ampak tudi evropski nogometni fenomen.

V prvih ligah po Evropi je še kar nekaj vodilnih ekip s stoodstotnim izkupičkom, a nobena od teh ekip ni odigrala toliko tekem kot Olimpija, ki je v tem pogledu edinstvena in, rezultatsko gledano, trenutno najuspešnejši evropski nogometni klub.

Še najbližje ji je Crvena zvezda, ki je v Srbiji v prvi ligi zmagala na uvodnih šestih tekmah nove prvenstvene sezone. Eno manj kot zasedba Alberta Riere, torej.

Uvodnih pet tekem je na Škotskem v tamkajšnji premier ligi dobil 52-kratni škotski prvak Celtic, ki je bil leta 1967 tudi najboljši v takratnem pokalu državnih prvakov, zdajšnji ligi prvakov.

Vzorec zaporednih zmag na uvodu novih prvenstvenih sezon je manjši, je pa brezhibnih klubov v Evropi še kar nekaj. Poglejmo, kateri.

Arsenal je v angleški premier ligi stoodstoten po štirih tekmah. FOTO: Guliverimages.

Ajax, Arsenal, Celtic, Real …

S štirimi zmagami na prvih štirih tekmah se lahko pohvalita dva eminentna evropska kluba. Prvi je štirikratni evropski prvak Ajax iz Amsterdama na Nizozemskem, drugi pa trenutno najbolj vroč klub v Angliji, Arsenal iz Londona.

Z 12 točkami po uvodnih štirih tekmah se lahko pohvalijo še trije vodilni klubi evropskih prvih lig, in sicer Sabah v Azerbajdžanu, Swift Hesperange v Luksemburgu in Struga v Severni Makedoniji.

Stoodstoten je v Španiji po treh tekmah tudi aktualni evropski prvak Real Madrid, ki je s kar 14 naslovi najuspešnejši klub v zgodovini lige prvakov oziroma pokala državnih prvakov.

Po dve zmagi imajo po dveh tekmah Partizani v Albaniji, Maccabi Tel Aviv v Izraelu, Balzan na Malti, Zorja v Ukrajini, kjer so kljub vojni začeli z novo sezono, in v Grčiji Panathinaikos, v katerem od te sezone igrajo trije slovenski reprezentanti, Adam Gnezda Čerin, Andraž Šporar in Benjamin Verbič.

Stoodstotnega vodilnega prvoligaša imajo tudi na Cipru, in sicer kar tri. To je razumljivo, v tamkajšnji ligi so namreč odigrali le en prvenstveni krog, na vrhu pa so s tremi točkami in isto razliko v zadetkih (2:1) Anorthosis, Aris in Nea Salamis.

Veselje nogometašev Benfice. FOTO: Guliverimages.

Benfica in Ferencvaroš stoodstotna, a ne vodilna

Maksimalen izkupiček točk imata po treh tekmah na Madžarskem in Portugalskem tudi Ferencvaroš oziroma Benfica, a trenutno nista na prvem mestu lestvic, saj sta odigrala manj tekem od nasprotnikov, ki sta na prvem mestu lestvic. To sta Kasvarda, ki ima po petih tekmah enajst točk, in Braga, ki je po štirih tekmah pri devetih.

V Andori, Gibraltarju in San Marinu se nove prvenstvene sezone še niso začele, medtem ko je v četrti žepni državici Liechtensteinu sploh ne bo. Tam namreč klubi igrajo le v pokalnem tekmovanju, najuspešnejši liechtensteinski klub Vaduz, ki je letos iz Evrope izločil Koper in se pozneje uvrstil v skupinski del konferenčne lige, namreč nastopa v drugi švicarski ligi.

 

Komentari

Vaš komentar