Siru Alexu Fergusonu v zahvalo postavili kip

Nogomet 25. Feb 202217:04 > 17:05
Foto: Jane Barlow via Guliver.

Legendarni nogometni trener Sir Alex Ferguson, ki je na starega leta dan dopolnil okroglih 80 let, je v Aberdeenu razgrnil svoj kip. V njegovo čast ga je postavil nogometni klub, s katerim je leta 1983 osvojil pokal pokalnih zmagovalcev.

V Aberdeenu, ki ga je prevzel v drugi ligi, je v osmih letih prekinil vladavino Celtica in Rangersa. Ustvaril si je ime, ki ga je nato odpeljalo v Manchester United, s katerim je spisal eno najbolj neverjetnih zgodb v zgodovini špota nasploh. Danes pa po mnenju mnogih velja za najboljšega nogometnega trenerja vseh časov.

Za krmilom škotskega prvoligaša je sicer osvojil tri škotska prvenstva in tri pokale, v sezoni 1982/83 pa v finalu pokala pokalnih zmagovalcev z 2:1 ugnal veliki Real Madrid.

Klub mu je v zahvalo za vse zasluge postavil kip, ob petkovi predstavitvi pa so Siru Alexu Fergusonu družbo delale tudi nekatere druge klubske legende, kot so Willie Miller, Gordon Strachan in Neil Simpson.

Ob pridružitvi klubu leta 1978 je štel 36 let, ob razgrnitvi bronastega kipa na razprodanem stadionu Pittodrie, ki ga je označil za “izjemno čas,” kar 44 več.