Slovenija mora zmagati, tudi če namesto nje zaigra Koper

Nogomet 4. Jun 202112:09 > 14:23
nogomet Slovenija Matjaž Kek
Matjaž Kek je s Slovenijo v prejšnji ligi narodov navdušil. FOTO: AP Photo/Petros Karadjias

Slovensko nogometno reprezentanco danes čaka druga junijska pripravljalna tekma in zadnja pred septembrskim nadaljevanjem kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022. V Kopru bo na Bonifiki gostoval skromni Gibraltar, s katerim se Slovenci do zdaj niso pomerili še nikoli.

Slovenija – Gibraltar

Prijateljska tekma, danes ob 20.45. Stadion Bonifika (kapaciteta 4190, zasedenost bo lahko zgolj polovična)

Po odličnem začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju, ko so v Stožicah padli svetovni podprvaki Hrvati, so slovenski nogometaši poskrbeli za dve razočaranji. Izgubili so najprej proti Rusiji in potem še Cipru. Posebej veliko je bilo predvsem drugo.

Pred dnevi ni manjkalo veliko, pa bi doživela še tretji poraz v nizu, kar se Sloveniji dogaja redko, a jo je pred “ničlo” v Skopju z golom v 94. minuti tekme rešil Domen Črnigoj. Primorec bo priložnost za nov, četrti reprezentančni gol na svoji Bonifiki zagotovo dočakal že danes. Ob njem pa še marsikdo.

Zagotovo tudi Benjamin Šeško, ki je v Makedoniji postal z naskokom najmlajši reprezentant v zgodovini slovenske reprezentance. Če bo komaj 18-letni napadalec, ki je v prejšnji sezoni navdušil v Avstriji, dočakal tudi prvi gol, bo seveda postal tudi z naskokom najmlajši slovenski strelec.

Čakajo nas novi debitanti

Napadalec RB Salzburga, ki je v prejšnji sezoni igral v drugi avstrijski ligi za Liefering, je pred tremi dnevi postal 211. reprezentant v zgodovini Slovenije. Danes bomo skoraj zagotovo dobili še 212. in 213., morda pa tudi 214.

Selektor bo priložnost, od začetka ali pa v nadaljevanju tekme, verjetno ponudil branilcu Domžal Svenu Šoštariću Kariću, ki bo tako nadaljeval zgodbo svojega očeta Amirja Karića, ta je v reprezentanci pustil velik pečat.

Debija se nadeja tudi vezist Tirola, kamor je iz kranjskega Triglava odšel lani in se potihoma prebil vse do članske reprezentance, 21-letni Žan Rogelj.

Sven Šoštarić Karić bi utegnil danes nadaljevati zgodbo, ki jo je v reprezentanci pisal njegov oče Amir Karić.

Morda priložnost dobi tudi 23-letni vratar ljubljanskega Brava Igor Vekić. Sploh zaradi tega, ker z naskokom prvi zvezdnik Slovenije Jan Oblak mogoče ne bo igral. Ima namreč nekaj zdravstvenih težav. Da bi na tako nepomembni tekmi in po tako naporni sezoni, kot jo je pri Atletico Madridu imel, tvegal z zdravjem, se ne zdi smiselno.

Na voljo selektorju najverjetneje ne bosta niti bočna branilca Jure Balkovec in Mario Jurčević.

Matjaž Kek: Motivacije je dovolj

Kakorkoli že, tudi če na igrišče namesto članskih reprezentantov Slovenije pritečejo nogometaši Kopra, ki so si na tem stadionu pred dvema dnevoma po veliki drami komajda izborili obstanek v prvi ligi, Slovenija mora zmagati.

Gibraltar, ki je na lestvici Fife 195. mestu med 211 reprezentancami na svetu, je nasprotnik najnižje ravni svetovnega nogometa. Do zdaj je odigral 31 kvalifikacijskih tekem doživel 31 porazov. Nazadnje je z 0:7 izgubil proti Nizozemski.

“Pred nami je sklepno dejanje zelo težke sezone. Tekmec vsaj po dosedanjih izidih ni v nekem srednjem kakovostnem razredu, ampak vsaka tekma nam mora nositi določene cilje. Motivacije je dovolj pri fantih. Končujemo daljše druženje, imelo smo nekaj več treningov in tekmo proti Severni Makedoniji. Upam, da smo naredili tiste stvari, ki nam bodo pomagale septembra v nadaljevanju kvalifikacij,” pred tekmo pravi selektor Matjaž Kek.

“Gibraltar verjetno ne bo odstopal od zaprte formacije, ko poskuša strnjeno v zadnji tretjini držati neodločen izid. Nekateri so to zlahka prebijali, nekateri pa so imeli težave. Tako bo potrebna hitrost v razmišljanju, rešitve ena na ena, strpnost. Vsekakor ima tudi ta tekma svoj namen, kot vsaka. Septembra bomo namreč spet imeli praktično en trening in takoj tekmo, tako da je bilo dobrodošlo, da smo bili več časa skupaj,” je še povedal Kek.

Tekma, ki bo ponudila bolj malo odgovorov

Prav veliko odgovorov na vprašanja, ki jih pred nadaljevanjem kvalifikacij išče, selektor na tekmi proti ekipi, za katero igrajo zgolj amaterji, ki prihajajo iz skromne gibraltarske nogometne lige, ne bo mogel dobiti.

Morda kakšnega za septembrsko kvalifikacijsko tekmo proti Malti, ki se bo zvrstila med zahtevna kvalifikacijska izpita proti Slovaški doma in Hrvaški v gosteh, kaj več pa zagotovo ne.

Prav veliko koristi današnja revialna tekma proti Gibraltarju Sloveniji ne bo prinesla, bo pa prva v zgodovini med tema dvema tekmecema.

Gibraltar je pravico do nastopanja pod okriljem Uefe dobil šele leta 2013 in po 16 letih prizadevanja dosegel cilj. Pred tem je bila med nasprotnicami njegove priključitve h krovni evropski nogometni organizaciji tudi Slovenija.