Slovenija se je po splitski zaušnici preselila na Štajersko

Nogomet 4. Okt 202121:12 > 21:19

Slovenska nogometna reprezentanca je danes začela s pripravami na oktobrski tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022. Najprej jo v petek čaka gostovanje na Malti, potem bo čez teden dni gostila Rusijo v Ljudskem vrtu. Varovanci Matjaža Keka se bodo ves čas pripravljali na Štajerskem. Danes so v Kidričevem opravili prvi trening.

Po hudem porazu na zadnji od treh septembrskih tekem, z 0:3 je Slovenija izgubila proti Hrvaški v Splitu, je selektor med vrsticami “zagrozil”, da bo na prihodnjem seznamu veliko sprememb.

Svoje besede je Matjaž Kek uresničil, ampak zgolj delno. Iz reprezentance je “črtal” kar šest nogometašev, a resnici na ljubo razen morda Mihe Zajca nobenega od najpomembnejših. Ob vezistu Fenerbahčeja so brez vpoklica ostali še branilci Nejc Skubic, Aljaž Struna, Mario Jurčević ter napadalca Jan Mlakar in Damjan Bohar.

Za Verbičem je najtežje obdobje v karieri, Elšnik je vesel

Novincev oziroma povratnikov v reprezentanco je torej kar nekaj. Dva med njimi sta danes kot prva prišla na medijski termin.

“Poškodba je preteklost. Za mano je najtežje obdobje v karieri. Običajno ob poškodbi veš, koliko časa boš odsoten, pri meni pa se je to vleklo skorajda v nedogled, ampak najbolj pomembno je, da sem šel skozi to. Zdaj sem spet zdrav,” je povedal eden najbolj uveljavljenih slovenskih nogometašev Benjamin Verbič, ki je za reprezentanco nazadnje zaigral ob koncu Lige narodov, pri remiju v Grčiji z 0:0 novembra lani.

Benjamin Verbič se je v reprezentanco vrnil po skoraj enoletni odsotnosti.

“Najprej moramo pogledati vsak sebe. Pokazati moramo karakter, tudi na igrišču. Malte ne gre podcenjevati, saj je že vzela točke v naši skupini, tako da bo zagotovo zahtevna tekma. Potem pa sledi še Rusija. Zagotovo bo treba igrati agresivneje, odločneje. Dihati moramo kot eno, saj le tako lahko Slovenija naredi kakšen uspeh,” je še povedal 27-letni krilni napadalec kijevskega Dinama, ki je v reprezentanci do zdaj zbral 34 nastopov in dosegel pet golov.

Povsem drugače velja za Timija Maxa Elšnika, ki je v članski reprezentanci prvič in še nabira vtise z druženja z najboljšo slovensko nogometno selekcijo. “Vesel sem, da sem tukaj. Veliko fantov poznam iz mlajših selekcij, tako da je vse super,” je dejal kapetan Olimpije, ki upa, da bo dočakal kakšno minuto za debi v članski reprezentanci.

“Seveda upam, da bom dobil minutažo in se selektorju dokažem na igrišču. Vpoklican sem bil z razlogom. Upam, da bom lahko pomagal. Veliko pa mi pomeni že to, da sem lahko zraven,” je povedal 23-letni nogometaš, ki se na igrišču najbolje znajde tam, kjer selektor išče nove rešitve. Na sredini igrišča.

Treba bo osvojiti šest točk

Nogometaši so pod budnim očesom Keka danes sicer že trenirali. Ne v nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju, kot smo vajeni, ampak v Kidričevem. Tam, kjer je zdajšnji selektor koval zmage svojega prvega, precej bolj uspešnega selektorskega obdobja, so trenirali vsi. Zamudnikov in poškodovanih ni.

Na Štajerskem bo najboljša slovenska nogometna reprezentanca ostala vse do četrtkovega odhoda na Malto. Trenirala bo v Kidričevem, enkrat pa skočila do Maribora.

Slovenija mora na oktobrskih tekmah za ohranitev upanja na Katar 2022 nujno zmagati. V skupini H je po šestih tekmah s sedmimi točkami trenutno šele na četrtem mestu. Slovaška jih ima devet, na vrhu skupine pa sta Hrvaška in Rusija s 13 točkami.