Sodniki na večnem derbiju: Zakaj bo del ekipe znova Jug?

Foto: Jure Banfi

Vročica pred sobotnim drugim večnim derbijem sezone se stopnjuje. Ljubljanske Stožice bodo po (pre)dolgem času znova kazale pravo nogometno podobo, Maribor pa v prestolnico prihaja z jasnim ciljem, da se na lestvici približa velikim rivalom. A oba tabora je v teh dneh precej presenetila novica o tem, kdo bo delil pravico na tokratni tekmi vseh tekem.

Glavni sodnik derbija med Olimpijo in Mariborom bo v soboto super izkušeni Dragoslav Perić. Njegova pomočnika bosta Robert Vukan in Tomaž Klančnik, četrti sodnik bo Roberto Ponis. V sobi za VAR bosta odločitve sprejemala Matej Jug in Asmir Sagrković.

Zakaj se ob teh imenih znova veliko oziroma preveč govori o sodnikih? Predvsem zaradi dogodkov izpred nekaj dni, ko je Matej Jug na obračunu med Mariborom in Koprom s svojimi odločitvami pošteno jezil navijače vijolic, zaradi njihovega razgrajanja pa je moral celo prekiniti tekmo, ki so jo nato v “podaljšku” Koprčani dobili z 1:0.

Foto: Jure Banfi

Če bi pričakovali, da bo Zveza nogometnih sodnikov situacijo nekoliko umirila, smo dobili ravno obratno informacijo. Naš mednarodni sodnik bo pravico iz sobe za VAR delil tudi na tekmi vseh tekem. Glavni sodnik bo sicer 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja, ki ima za seboj že 152 tekem v prvi ligi in tudi štiri večne derbije, a bolj v oči bode dejstvo, da se je ekipi prvoligaških sodnikov v tej sezoni pridružil zelo pozno in je tako odvodil eno samo tekmo – v 11. krogu je sodil obračun Kopra in Brava (2:0).

ZZNS na vprašanja o strokovnih temah ne odgovarja

Na Nogometno zvezo Slovenije smo tako v teh dneh poslali dve novinarski vprašanji:

  • Kako to, da je za sojenje derbija delegiran sodnik, ki je v tej sezoni sodil eno samo prvoligaško tekmo?
  • Glede na burne debate v javnosti, kako to, da je za sodnika VAR delegiran Matej Jug? Ali bi se temu nemara dalo izogniti in se izogniti nepotrebnih polemik pred tekmo vseh tekem?

Iz naše krovne nogometne organizacije smo dobili odgovor, ki so jim ga posredovali na Zvezi nogometnih sodnikov: “Gre za strokovno temo zato, v skladu s prakso Uefe, ne bodo odgovorili na vprašanja o delegiranju.”