Sodniški pogled: Skomina pojasnil, kako VAR deluje v praksi

Nogomet 1. Nov 202214:57
Foto: Guliverimages

Tudi v tokratni oddaji Pod prečko se nam je pri analizi sodniških odločitev pridružil nekdanji mednarodni sodnik Damir Skomina. Najbolj pomemben poudarek njegove razlage je zagotovo deljenje svojih izkušenj - kako pravzaprav deluje sistem VAR v praksi. Video tehnologija je sodnikom v 15. krogu pomagala priznati sprva razveljavljen zadetek Kopra na derbiju z Olimpijo.

Celoten sodniški pogled z Damirjem Skomino:

Izmed izbranih situacij tega kroga je daleč največ pozornosti javnosti požel razveljavljen zadetek Kopra na derbiju z Olimpijo. Matej Jug je na signalizacijo pomočnika dosodil prepovedan položaj Bedeja Osujija, a je ob ogledu posnetka sodnik v sobi za VAR opazil, da je žogo proti napadalcu Kopra poslal branilec Olimpije in zadetek je obveljal.

“Situacija je kompleksna. Za sodnike je zelo pomembna priprava na tekmo in dogovor, kdo prevzema odločitve. Stranskemu sodniku je v tej gneči zelo težko oceniti, kdo igra z žogo. Sam sem kot glavni sodnik v takšnih situacijah pomočniku ob vsaki prekinitvi jasno povedal, kdo je igral z žogo. Če bi glavni sodnik jasno komuniciral s pomočnikom, da je z žogo zadnji igral zeleni, potem ta ne bi dvignil zastavice. K sreči imamo zdaj VAR, ker so opazili, da je z žogo zadnji igral zeleni in to sporočili sodniku. Ampak vodilo sodnika pred tekmo mora biti, da je VAR samo dodatek, sodnik pa mora težiti k temu, da se izogne napaki,” razlaga najboljši sodnik v zgodovini Slovenije.

Foto: zajem zaslona

VAR se vključi samo, če je situacija jasna in čista

Naš strokovni sodelavec v sodniškem pogledu je v oddaji razložil nekaj nejasnosti, ki se dobro leto po uvedbi sistema VAR še vedno pojavljajo v slovenski nogometni javnosti.

“VAR ima protokol, ki dovoljuje samo štiri situacije, ki se pregledujejo. Zadetki, kazenski udarci, izključitve in morebitna napačna identifikacija. Vodilo VAR-a so tri besede “clear and obvious” (jasno in čisto, op. prev.). Če je situacija 50-50 oziroma ni jasna in očitna, se VAR ne vmeša in velja odločitev sodnika. Ravno zato, da se nogomet še vedno prepusti nogometašem in je teh prekinitev čim manj. Zelo pomembno je, kaj pove oziroma vidi glavni sodnik. VAR se vključi le, če posnetek pove nekaj drugega kot se je odločil sodnik in če je zadeva v VAR protokolu. In sodnika pokliče na ogled. VAR sodnik je pomočnik, glavni sodnik pa je manager tekme, ki sprejme dokončno odločitev,” pojasnjuje Damir Skomina.

Celotna 10. epizoda druge sezone oddaje Pod prečko:

Komentari

Vaš komentar