Šoštarič Kariču se ne mudi v tujino, a branil se je ne bi

Nogomet 21. Jan 202218:00 > 21:01 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Nobena skrivnost ni, da v taboru Domžal niso zadovoljni z jesenskim delom sezone. Še posebej to velja za Svena Šoštariča Kariča, ki se dobro zaveda, da so dobre predstave v majici rumene družine predpogoj za razmišljanje o slovenski reprezentanci, del katere je bil v zadnjem obdobju. In želje po tem, da se znova znajde na seznamu Matjaža Keka, nikakor ne skriva.

Ko smo se z Domžalskim branilcem pogovarjali pred začetkom sezone, je svoja pričakovanja razkril takole: ”V prejšnji sezoni smo bili četrti in v polfinalu pokala. V novi sezoni želimo še višje. Tako jaz kot tudi ekipa stremimo k višjim ciljem. Želimo biti višje, se dobro odrezati tudi v Evropi in priti vsaj do finala pokala.”

23-letnikove napovedi so se za zdaj le deloma izpolnile. Domžalčani so jesenski del sezone v Prvi ligi Telemach končali na 6. mestu, v Evropi so z uvrstitvijo v 3. krog kvalifikacij za Konferenčno ligo zadovoljili apetite nogometne javnosti, najsvetlejša točka pa je pokalno tekmovanje, v katerem so s četrtfinalno zmago proti Mariboru prišli med štiri najboljše ekipe.

Ko Šoštarič Kariča spomnimo na njegove napovedi pred sezono in ga povprašamo, če je svoje cilje kaj spremenil, mirno odvrne: “Ne, cilji ostajajo enaki. Če bi cilje kar takole spreminjali sredi sezone, bi kot športniki težko našli pravo motivacijo za delo. Res je, da smo si v prvem delu sezone nabrali določen zaostanek, ampak verjamem, da ga lahko do konca sezone nadoknadimo.”

Šoštarič Karič verjame, da lahko Domžalčani v nadaljevanju sezone obrnejo rezultatsko krivuljo. Foto: Uroš Skaza

Ponoviti želijo lanski drugi del sezone

Če je v slovenskem nogometnem prostoru dolgo veljal rek, da “spomladi cvetijo vijolice”, so status ekipe, ki v drugem delu precej dvigne svojo formo, pravzaprav prevzeli nogometaši rumene družine. Je to nekaj, kar dviguje moralo v tem napornem obdobju priprav na nadaljevanje sezone?

“Zagotovo želimo biti tudi v letošnji pomladi tako uspešni, kot smo bili lani. Pravzaprav smo bili že takrat v zelo podobnem položaju, kot smo zdaj. Te priprave v hrvaški Istri nam očitno res dobro denejo, menjava okolja je vedno dobrodošla in upam, da se bo to poznalo na rezultatih v drugem delu.”

Na drugi del sezone želi biti maksimalno pripravljen. Foto: Uroš Skaza

V evropskem nogometu trendi zadnjih let narekujejo igro s tremi osrednjimi branilci. Vse več je ekip, ki se odločajo za to taktično različico in na ta način pod vodstvom Dejana Djuranovića v zadnjem obdobju igrajo tudi Domžalčani. Sven Šoštarič Karič se je tako iz klasičnega bočnega branilca prelevil v levega centralnega branilca. Kako mu ustreza ta vloga?

“Včasih tvoje želje niso enake, kot so zahteve trenerja. Zame je stvar jasna – tisto, kar bo od mene zahteval trener, to bom igral. Lahko igram centralno v obrambi, na bočnem položaju, po potrebi tudi na mestu vezista. Ni tako pomembno, kaj igraš, pomembno je, da daš na vsakem igralnem položaju svoj maksimum,” poudarja naš sogovornik.

Ena od njegovih odlik je nogometna vsestranskost. Foto: Uroš Skaza

Iz domačega okolja se lahko prebiješ v reprezentanco, a v tujini je nekoliko lažje

Sven Šoštarič Karič je doslej enkrat stopil na igrišče v majici z državnim grbom. Aprila letos je odigral 90 minut na pripravljalni tekmi z Gibraltarjem. Del reprezentance je bil tudi v zaključku nogometne jeseni, priznava pa, da bo v prihodnosti trdo delal in se skušal v majici Domžal dokazovati selektorju.

“Veliko je odvisno od tega, kako dobre bodo predstave Domžal in kakšni bodo naši rezultati. Za zgled nam je lahko ekipa Mure. Če se nam zgodi podobna zgodba, verjamem, da bom ostal del reprezentance. So pa dobre predstave v domačem prvenstvu predpogoj za to, da si izboriš tudi igranje v tujini in potem je pot v reprezentanco še nekoliko lažja,” ocenjuje branilec, ki je kariero začel v nogometni šoli Maribora, nato pa se je prek dokazovanja v mladinskem pogonu Derby Countyja vrnil v slovensko nogometno okolje.

Odhod v tujino? Počakajmo do 1. februarja

Murina zgodba je za našega sogovornika zanimiva tudi zaradi Žana Karničnika, ki se je podobno kot Šoštarič Karič prek domače lige prebil v reprezentanco. Z dobrimi predstavami je navdušil tudi ob evropski avanturi Prekmurcev in si priigral prestop v Ludogorec. V izkušnji Mariborčana svoj navdih išče tudi branilec Domžal.

“Se strinjam, to je odličen pokazatelj tega, da lahko pravi preboj narediš tudi v slovenski ligi. Vse pa se začne pri trdem delu in maksimalni zavzetosti na treningih in tekmah. In potem je tako, če je dobra ekipa, se lažje izpostaviš tudi kot posameznik.”

Je morda za Šoštarič Kariča v igri že januarski prestop v tujino? “Če se najde kupec, s katerim bodo zadovoljne tudi Domžale, zakaj pa ne. Počakajmo do 1. februarja in videli bomo, kaj se bo zgodilo,” nekoliko skrivnosten ostaja 23-letnik.