Spet težave za Blatterja in Platinija?

Nogomet 18. Jul 202218:02 0 komentarjev
Michele Platini in Sepp Blatter. FOTO: Guliverimages.

Švicarsko generalno tožilstvo je danes napovedalo pritožbo po oprostilni sodbi za nekdanja prva možna Mednarodne in Evropske nogometna zveze Seppa Blatterja in Michela Platinija," poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z napovedjo pritožbe je tožilstvo že doseglo, da sodišče ustno izrečeno razsodbo zdaj tudi pisno pojasni. “Pisna razsodba bo podlaga za nadaljnje korake tožilstva,” so še zapisali na tožilstvu v Bellinzoni.

Tožilstvo 86-letnemu Blatterju in 67-letnemu Platiniju očita prevaro. Postopek se vleče se vleče že sedem let, ko je tožilstvo začelo preiskavo poslov in denarnih transakcij iz leta 2011. Takrat je Platini iz Mednarodne nogometne zveze prejel dva milijona švicarskih frankov.

Blatter je vseskozi razlagal, da je šlo za večletno poplačilo svetovalnih premih, predsednika obeh zvez pa sta se za znesek dogovorila ustno. Tožilstvo na drugi strani pa je zagovarjalo stališče, da Fifa ni imela pravne podlage, da Platiniju izplača omenjena dva milijona “švicarjev”.

Sodišče je na koncu odločilo po načelu “in dubio pro reo” in zaradi pomanjkanja dokazov dalo prav Blatterju in Platiniju ter ju oprostilo.

Primer je dodobra zamajal nogomet na mednarodni ravni. Oba funkcionarja sta morala zapustiti svoj položaj in septembra 2016 je Platinija na čelu Evropske nogometne zveze zamenjal Aleksander Čeferin, Blatterja pa že februarja istega leta Gianni Infantino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!