Spomladi zaprli usta dvomljivcem

Nogomet 22. Jun 20227:00 0 komentarjev
Grega Marinšek
Foto: Uroš Skaza

Prvoligaš iz Radomlej, ki je še pred dobrim letom dni nastopali v drugem kakovostnem razredu slovenskega nogometa, je bil spomladi pravi hit prvenstva. Mlinarji so z osovjenim šestim mestom poskrbeli za zgodovinski uspeh kluba in vrgli rokavico vsem, ki so se še pred nekaj meseci razburjali nad odločitvijo, da postanejo filiala Hajduka.

Še po zaključku jesenskega dela so bile Radomlje z le 19 osvojenimi točkami na robu izpada iz prve slovenske lige. A v klubu so pozimi zavihali rokave, prevetrili igralsko zasedbo, zamenjali trenerja in sklenili dolgoročno sodelovanje s splitskim Hajdukom. Pol leta pozneje lahko mlinarji z velikim zadovoljstvom pogledujejo proti novi sezoni, saj so v letošnji presegli pričakovanja in s šestim mestom poskrbeli celo za zgodovinski uspeh kluba.

Sedaj lahko vidijo, da so nameni Hajduka čisti

Ni dvoma, da so bile Radomlje, ki so še pred dobrim letom dni nastopali v drugem kakovostnem razredu slovenskega nogometa, pravi hit spomladanskega dela. Ekipa je pod trenerjem Nerminom Bašićem rasla iz tedna v teden, iz kroga v krog, v zaključku prvenstva pa se s štirimi zmagami in tremi remiji lahko celo pohvalila z najboljšim izkupičkom med prvoligaši. Še več, z zmago v predzadnjem krogu proti Kopru so odigrale ključno vlogo tudi pri razpletu v boju za naslov prvaka.

“Bili smo zelo simpatični in odigrali fenomenalno. Velik izziv bo to nadgraditi. Vsi v pisarnah in na igrišču se trudimo, da bi nam to uspelo,” je optimističen generalni direktor Grega Marinšek. “Imamo dobro jedro ekipe, zato sem prepričan, da bomo sestavili konkurenčno zasedbo. Kljub temu moramo ostati na realnih tleh in vedeti, da bo tudi v prihodnji sezoni cilj borba za obstanek. Si pa želimo, če se nam vse sestavi, da bi presenetili, igrali simpatičen nogomet in na oder postavili še kakšnega igralca,” pravi Marinšek.

Grega Marinšek
Foto: Uroš Skaza

S cilji, ki so jih celo presegli, Radomljani niso dobili le potrditve, da so na pravi poti, nemara še večje zadoščenje zanje predstavlja dejstvo, da so demantirali dvomljivce, ki so se razburjali nad odločitvijo, da postanejo filiala Hajduka. Sodelovanje med ponosom Dalmacije in mlinarji je decembra lani namreč močno razburkala domačo nogometno javnost, tudi predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Miajtovića.

“Definitivno,” na vprašanje, ali je po vseh kritikah čutiti tudi določeno zadoščenje, kot iz topa izstreli Marinšek. “Gre za zelo zdravo zgodbo. Verjamem, da je to začutila tudi preostala nogometna javnost. Sedaj lahko vidijo, da so tudi nameni Hajduka čisti in da sodelovanje z njim poteka fenomenalno,” zatrjuje sogovornik.

Odločitev Uefe jih je presenetila

Pri prvoligašu severno-vzhodno od Ljubljane nikoli niso skrivali, da je želja vsako sezono iz Splita pripeljati okoli pet mladih igralcev, ki niso starejši od 23 let, imajo potencial na trgu in jih spremljajo ogledniki iz zahodni držav. V pretekli sezoni je rumeno-črni dres nosila trojica nogometašev dalmatinskega ponosa, letos pa … “Evropska nogometna zveza (Uefa) je sedaj sprejela novo pravilo ki dovoljuje izposojo največ treh igralcev, zato bomo na tem področju imeli nekaj težav. To nas je presenetilo, zato pričakujemo, da nam na tem področju ne bo najlažje,” priznava poslovni direktor.

Ivan Čalušić
Ivan Čalušić je za Radomlje v minuli sezoni dosegel tri gole in prispeval dve asistenci. (Foto: Aleš Fevžer)

Kot razkriva, si bosta izkušnje na slovenskih nogometnih zelenicah še naprej nabirala in Mario Čuić, dvojici pa se bo s Poljuda pridružil še 19-letni Madžid Šošić. »Jedro ekipe je tako zdravo in močno, da verjamem, da bo prevzelo več odgovornosti,« si glave ne beli Marinšek in v isti sapi izpostavi tudi igralce iz njihove akademije.

“Trenutno je na pripravah v Hajduku Anel Zulić, a definitivno računamo tudi nanj. Bomo pa vsako sezono zagotovo dodali še po enega ali dva mladeniča. Nenazadnje smo pogodbo podpisali tudi z Anžetom Kolarjem, ki je iz naše akademije,” hiti pojasnjevati Marinšek.

Stabilen prvoligaš morajo še postati

Eno ključnih vlog v klubu bo sicer tudi v novi sezoni še naprej imel Nermin Bašić. Nogometni strokovnjak je decembra na klopi nasledil Roka Hanžića, a v celoti upravičil zaupanje vodstva kluba, ki ga je že nagradilo z novo pogodbo.

Nermin Bašić ostaja na klopi Radomlej tudi v prihajajoči sezoni. (Foto: Uroš Skaza)

“Nermin ima za sabo fenomenalno sezono. Zagotovo je pokazal ogromno kvalitete in znanja. Vesel sem, da je z nami podaljšal sodelovanje in v našo zgodbo verjame tako, kot mi verjamemo vanj. Upamo, da lahko lansko sezono še nadgradi, saj znanje zagotovo ima,” poudari nekdanji nogometaš, ki si v nadaljevanju želi, da Radomlje postanejo stabilen član prvoligaške druščine.

“Ne moremo se še imeti za stabilnega prvoligaša, to moramo še postati. Poleg vzgoje mladih nogometašev je to zagotovo naš cilj in tudi poslovni model. Prepričan sem, da gremo v pravo smer in imamo dovolj kakovostno zaledje igralcev, ki jim lahko ponudimo igranje v prvi ligi,” še pristavi Marinšek.