Sporazumne prekinitve pri Olimpiji niso ravno sporazumne

Nogomet 1. Mar 202213:08 > 13:18 0 komentarjev

Da je bil nezadovoljen, je bilo jasno že nekaj časa. Da v Olimpiji nima več prihodnosti, prav tako. Uroš Korun je od danes tudi uradno nekdanji nogometaš zmajev, s klubom je sporazumno prekinil pogodbo. A četudi je bil sporazum res dosežen, brez zapletov ni šlo.

Leta 2020 je bil pripeljan kot velika okrepitev, danes klub zapušča skozi stranska vrata. Uroš Korun se je po 48 tekmah v zeleno-belem dresu poslovil od ljubljanskega prvoligaša. V letošnji sezoni je 34-letnik zbral 10 nastopov v Prvi ligi Telemach, po prihodu Dina Skendra je na igrišču skupno preživel le nekaj več kot 10 minut.

Pri Olimpiji z odhodi izboljšujejo vzdušje v slačilnici

Po Nejcu Vidmarju in Tomislavu Tomiću tako odhaja še eden izmed pomembnih igralcev zadnjega obdobja ere Milana Mandarića. “Pripeljali smo igralce s pravim karakterjem, ki vedo, da nihče ni nad Olimpijo in da morajo upoštevati odločitve trenerja. To je bil tudi razlog, da smo se zahvalili nekaterim nogometašem – da se izboljšata ekipni duh in vzdušje v slačilnici,” je pred dnevi v intervjuju za Sportklub poudaril Dino Skender.

Po naših informacijah so že pred mesecem dni pri Olimpiji Urošu Korunu sporočili, da nanj ne računajo več. Foto: Jure Banfi

Očitno je to vzdušje po mnenju stratega zmajev kalil tudi izkušeni Uroš Korun. Pred časom smo že zapisali, da slednji po naših informacijah ni bil na isti valovni dolžini s trenerjem, naši viri pa trdijo, da je njegov odhod izključno posledica odločitve trenerja, ki nanj ne računa več. Osrednji branilec naj bi tako treniral po samostojnem programu, ločeno od članske ekipe. Da razhod Koruna in Olimpije ni ravno idiličen, potrjuje tudi to, da se je vpletel Sindikat profesionalnih igralcev nogometa (Spins).

Stefanović: Nogometašem mora biti omogočeno redno treniranje s prvo ekipo

Z vprašanjem, zakaj so se morali vplesti v situacijo, se obrnemo na predsednika SPINS-a Dejana Stefanovića: “Olimpija ima novo vodstvo, ki šele spoznava, kako dobro so stvari urejene pri nas. V Sloveniji so nogometaši popolnoma zaščiteni. V enotni pogodbi je med drugim zapisano, da imajo brez kakršne koli diskriminacije pravico trenirati s prvo ekipo. Ta status se lahko spremeni samo zaradi disciplinskih postopkov ali procesa rehabilitacije.”

8. člen enotne pogodbe za igranje nogometa

“Klub mora nogometašu omogočiti pogoje za treniranje in igranje tekem na način, da bo igralcu nudil optimalne pogoje za igranje tekem in vadbo s prvo člansko ekipo kluba pod strokovnim vodstvom trenerjev prve članske ekipe kluba. Drugo diskriminatorno ravnanje do igralca ni dopustno. Le izjemoma je dovoljena posebna obravnava igralca in sicer v primerih njegove rehabilitacije po bolezni ali poškodbi oziroma, kadar je igralcu izrečen disciplinski ukrep.”

“Slovenija ima na tem področju denimo celo bolje urejen status kot Anglija in nekatere druge nogometne države, v katerih je lahko nogometaš odstranjen v rezervno ali mladinsko ekipo. Pri nas kaj takšnega ni mogoče,” poudarja prvi mož SPINS-a.

Situacija je torej na las podobna tisti, s katero se je pred mesecem in pol soočal Nejc Vidmar. S to razliko, da je Olimpija svojega vratarja zaradi nesoglasij z novim vodstvom začasno posodila v grški Ionikos, s Korunom pa jim je uspelo predčasno prekiniti pogodbo.

Tudi o statusu Uroša Koruna bi se morda pogovarjali s športnim direktorjem Olimpije Mladenom Rudonjo, če bi ta sprejel vabilo v našo oddajo Pod prečko, v kateri je njegov stol žal ostal prazen.

V Olimpiji tako počasi, a zanesljivo, odstranjujejo ostanke Mandarićeve ere. Zaradi velikih sprememb v klubu je to seveda logično in pričakovano, bi se pa zagotovo lahko zmaji tega lotili bolj elegantno. Ob slovesu vsakega pomembnejšega člana prejšnjega obdobja Olimpije namreč ostane grenak priokus, kar ne koristi nikomur. Ne nogometašu in ne ugledu kluba. Ki bi moral biti na prvem mestu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!