Svet slovenskih številk, v katerem kraljujeta Oblak in Šeško

Nogomet 1. Jun 202210:51 > 15:27

Pred slovensko izbrano vrsto je junijski ciklus Lige narodov, v katerem se bodo izbranci Matjaža Keka premierno predstavili v drugem kakovostnem rangu. Pred tekmami z Norveško, Švedsko in Srbijo smo s pomočjo številk preverili, kakšna je bila sezona slovenskih reprezentantov.

V preteklosti je bila ena največjih težav slovenske reprezentance ta, da so izbranci na zbor prihajali potem, ko skozi klubsko sezono v svojih ekipah niso igrali ravno osrednje vloge. V tem pogledu je situacija po letošnji sezoni precej boljša, kar nekaj reprezentantov je imelo v klubih zelo pomembno, če ne celo osrednjo vlogo. Jan Oblak denimo ni izpustil niti minute letošnje sezone madridskega Atletica. Po drugi strani je najmanj minut v letošnji sezoni odigral Benjamin Verbič, a dejstvo je, da so temu botrovale predvsem težave kijevskega Dinama, ki je zaradi rusko-ukrajinske vojne ostal brez tekem.

Vrednost Oblaka pada, a še vedno ostaja daleč pred vsemi

Eden izmed parametrov, s katerimi se vselej radi ukvarjamo v nogometni javnosti, je tudi tržna vrednost slovenskih reprezentantov. Za ocenjevanje je že vrsto let najbolj merodajno orodje portal Transfermarkt, že nekaj let pa po vrednosti v slovenski izbrani vrsti prednjači Jan Oblak, ki je tudi v tem obdobju na vrhu te lestvice. A počasi, toda zanesljivo, se mu bliža Benjamin Šeško.

Vrednosti nogometašev (Transfermarkt):

Jan Oblak (Atletico Madrid) 60 milijonov

Benjamin Šeško (Red Bull Salzburg) 10 milijonov

Miha Zajc (Fenerbahče) 6 milijonov

Andraž Šporar (Sporting) 4,5 milijona

Benjamin Verbič (Dinamo Kijev) 4,5 milijona

Skupna vrednost reprezentance: 116,85 milijona

Šeško v klubu “dvomestnih milijonarjev”

Morda še bolj relevantna, kot trenutna vrednost, je za ocenjevanje uspešnosti sezone rast cene nogometašev. Po svoji prvi članski sezoni v dresu Red Bull Salzburga je vrednost najbolj narasla oziroma celo podvojila Benjaminu Šešku. Zvišuje se tudi vrednost Mihe Zajca, ki v dresu carigrajskega velikana Fenerbahčeja v zadnjih mesecih uživa v statusu čisto pravega nogometnega super zvezdnika.

Rast vrednosti nogometašev (Transfermarkt):

Benjamin Šeško (RB Salzburg) 5 -> 10 milijonov

Miha Zajc (Fenerbahče) 3 -> 6 milijonov

Petar Stojanović (Empoli) 850.000 -> 2,5 milijona

Jaka Bijol (CSKA Moskva) 2,5 -> 3,5 milijona

Adam Gnezda Čerin (Rijeka) 850.000 -> 1,8 milijona

Slovenci naslove osvajali v manj nogometno izpostavljenih deželah

Ob vprašanju psihološke priprave in morale pred reprezentančnim zborom, smo preverili tudi, kdo izmed slovenskih reprezentantov je v tej sezoni s svojim klubom v vitrine pospravil kakšen kos srebrnine. Tudi v tem pogledu prednjači Benjamin Šeško, dvojne krone pa se je na madžarskem veselil tudi Miha Blažič.

 

Komentari

Vaš komentar