Težave slovenskih gostov, okužba v taboru Slovaške

Štefan Tarkovič. FOTO: Guliverimages.

Na novinarski konferenci pred jutrišnjo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022 je selektor Slovaške Štefan Tarkovič povedal, da v Stožicah ne bo mogel računati na svojega prvega vratarja. Dušan Kuciak je bil pozitiven na PCR testu.

Slovenijo v septembru v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2022 čakajo tri tekme. Jutri ob 20.45 se bodo v Stožicah pomerili s Slovaško, v soboto, 4. septembra, ob 18.00 gostijo Malto, ciklus pa bodo sklenili v torek, 7. septembra, ko jim bo ob 20.45 v Splitu nasproti stala svetovna podprvakinja Hrvaška.

“Pred dvema dnevoma smo bili kompletni in pripravljeni na odhod. Potem je bil Dušan Kuciak pozitiven na PCR testu in moral v izolacijo. Čeprav je bil na naslednjih testih negativen in se počuti dobro, je bilo prepozno, da bi odšel z nami. Po protokolu Uefe, s katero zdaj rešujemo zadeve, je moral ostati na Slovaškem. Na jutrišnji tekmi nanj zagotovo ne bom mogel računati,” je povedal Štefan Tarkovič, ki ima na vratarskem mestu obilo težav.

Že od prej je namreč brez 32-letnega Martina Dubravke, ki je bil prvi vratar Slovaške na letošnjem evropskem prvenstvu. Nogometaš Newcastle Uniteda je poškodovan. Zdaj je ostal še brez njegove menjave, 36-letnega Dušana Kuciaka iz poljske Lechie Gdanska, ki ga proti Sloveniji zagotovo ne bo, morda pa nastopi na naslednjih septembrskih tekmah.

Slovake po gostovanju v Ljubljani čakata domači tekmi s Hrvaško in Ciprom. Med vratnici Slovaške bo proti Sloveniji tako najverjetneje stopil 24-letni vratar Fulhama Marek Rodak, ki pa za klub ne brani. Za reprezentanco je do zdaj nastopil šestkrat.

Dušan Kuciak v Ljubljani zagotovo ne bo branil. FOTO: Guliverimages.

Ve, kako se lotiti Slovenije

Kljub temu slovaški selektor ne išče alibijev in v Ljubljani pričakuje dober rezultat. Slovaki, ki so na prvih treh tekmah zbrali pet točk (remizirali so s Ciprom in Malto, premagali pa Ruse), bodo v Stožicah nastopili prvič po evropskem prvenstvu, na katerem so premagali Poljake, izgubili pa proti Švedski in Španiji. Nastope so končali v predtekmovanju.

Zdaj se želijo uvrstiti na drugo veliko tekmovanje v nizu in četrtega nasploh. Do zdaj so dvakrat igrali na evropskem, enkrat pa na svetovnem prvenstvu. “Slovenija je dobra ekipa. Presenečenj ne bo. Mi dobro poznamo Slovenijo, oni pa nas. Smo dobro pripravljeni. Dobro smo analizirali Slovence. V glavi imam strategijo, kako se jih lotiti,” pravi Tarkovič, ki meni, da je jutrišnja tekma zelo pomembna, a ni odločilna.

“Pred nami je še veliko tekem, zgodi se lahko še marsikaj. Ne bo vse odvisno samo od nas, ampak tudi od nasprotnikov in rezultatov na drugih tekmah. Naš cilj je, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo. Če želimo to doseči, moramo zbrati čim več točk. Želimo si, da bomo po jutrišnji tekmi zadovoljni. Dali bomo vse od sebe,” je še napovedal selektor Slovaške, ki je trenutno na 38. mestu jakostne reprezentančne lestvice Mednarodne nogometne zveze (FIFA). Slovenija, ki ima po treh tekmah kvalifikacij za naslednje svetovno prvenstvo tri točke, je 66.

Marek Hamšik: Slovenija ima odlične igralce

Pred selektorjem Slovaške je na današnji novinarski konferenci v Stožicah govoril tudi kapetan. To je Marek Hamšik, najbolj prepoznaven slovaški reprezentant in nekdanji dolgoletni član Napolija, ki zdaj nogomet igra v Turčiji (Trabzonspor).

FOTO: Guliverimages.

“Slovenija je odlična ekipa, ki ima odlične igralce. Z njo nimamo najboljših izkušenj, zato moramo narediti vse, da trend obrnemo na svojo stran,” je dejal s 127 nastopi in 26 goli rekorder Slovaške, ki v slovenski reprezentanci najbolje seveda pozna Josipa Iličića. Z njim sta skoraj desetletje igrala v Italiji.

“Rekel sem, da ima Slovenija odlične nogometaše, on pa je najbolj nevaren od njih, tako da je jasno, kako dober je. Ima odlično tehniko, na igrišču preseneča, z njim branilcem nikoli ni lahko,” je povedal 34-letni vezist Slovaške.

Hamšik je do zdaj proti Sloveniji igral na vseh štirih dozdajšnjih medsebojnih tekmah, štirikrat. Trikrat je izgubil, enkrat pa zmagal.