Tretji del Čeferinove novosti, ki je osvežila nogometni svet

Nogomet 16. Dec 20219:00 > 12:27 3 komentarji
Aleksander Čeferin s pokalom za zmagovalca lige narodov. FOTO: Guliverimages.

Pred današnjim žrebom lige narodov, ki bo ob 18. uri v Nyonu, si preberite vse, kar morate vedeti o tretji izvedbi tekmovanja, ki ga je v evropski nogomet namesto nezanimivih prijateljskih tekem pred tremi leti pripeljal predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Slovenija bo po prvem mestu v svoji skupini v prejšnji izvedbi pod vodstvom Matjaža Keka tokrat prvič nastopala v drugem od štirih razredov, v ligi B. Naslov bodo branili Španci.

Matjaž Kek je v prvi etapi svojega drugega selektorskega mandata razočaral in bil daleč od uvrstitve na letošnje evropsko prvenstvo. Njegova druga etapa je bila precej boljša, lani je v ligi narodov v skupini C osvojil prvo mesto in Slovenijo prvič popeljal v drugi razred novoustanovljenega reprezentančnega tekmovanja, ki je v veliki meri nadomestilo nezanimive prijateljske tekme.

Potem je Kek v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022, ki ga bo čez eno leto gostil Katar, spet močno razočaral, a pred dnevi z Nogometno zvezo Slovenije kljub temu podaljšal svoj selektorski mandat. Takoj po podpisu pogodbe je oko že usmeril na četrto etapo.

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024 so še daleč, najprej ga čaka nova sezona Lige narodov, ki je bo konec, še preden bomo novembra in decembra prihodnje leto brez prisotnosti slovenske reprezentance spremljali svetovno prvenstvo.

Prav liga narodov, v kateri je Slovenija nazadnje navdušila, se je zdela kot eno od oken na poti za Katar, a na koncu se je izkazalo, da je bila od uvrstitve kljub zmagi v svoji skupini C Lige narodov daleč od svetovnega prvenstva.

Matjaž Kek ima na svoj prvi nastop v ligi narodov lepe spomine.

Kako veliko okno do naslednjega evropskega prvenstva bo liga narodov 2022/23, še ni znano. Natančno določenega sistema, s katerim bodo Ligo narodov prepletli s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024, pri Uefi namreč še niso potrdili.

V B ligi narodov slovenske nogometaše seveda čakajo močnejši nasprotniki od tistih, s katerimi so se merili v prvih dveh sezonah, a še vedno nobena od ekip, ki bi ji lahko rekli nogometna velesila.

Možnih je 12 reprezentanc. Med njimi je le ena, s katero Slovenija še ni igrala.

Kaj vse morate vedeti o Ligi narodov 2022/23?

Format tekmovanja:

V ligi narodov 2022/23 bo nastopalo vseh 55 članic Uefe.

Glede na rezultate v prejšnji ligi narodov bodo razvrščene v štiri lige, A, B, C in D.

V ligah A, B in C bo 16 reprezentanc, ki bodo razvrščene v štiri skupine s po štirimi ekipami. V ligi D bosta skupini dve. Ena s tremi, druga pa s štirimi reprezentancami.

Štiri zmagovalke skupin lige A se bodo uvrstile na zaključni turnir, ki bo na sporedu junija 2023. Gostiteljica turnirja bo ena od štirih držav, ki bodo na njem nastopale.

Zmagovalke preostalih treh lig bodo napredovale ligo višje za sezono 2024/25.

Zadnjeuvrščene reprezentance v ligah A in B bodo napredovale rang nižje.

Zadnjeuvrščene reprezentance lige C bodo šle v “play-out”, ki bo marca 2024. Poraženki se bosta preselili v ligo D.

FOTO: Guliverimages.

Udeleženke lige narodov 2022/23:

  • Liga A: Francija (finalistka 2021), Španija (finalistka 2021), Italija (finalistka 2021), Belgija (finalistka 2021), Portugalska, Nizozemska, Danska, Nemčija, Anglija, Poljska, Švica, Hrvaška, Wales (napredovala iz lige B), Avstrija (napredovala iz lige B), Češka (napredovala iz lige B) in Madžarska (napredovala iz lige B).
  • Liga B: Ukrajina (izpadla iz lige A), Švedska (izpadla iz lige A), Bosna in Hercegovina (izpadla iz lige A), Islandija (izpadla iz lige A), Finska, Norveška, Škotska, Rusija, Izrael, Romunija, Srbija, Irska, Slovenija (napredovala iz lige C), Črna gora (napredovala iz skupine C), Albanija (napredovala iz skupine C) in Armenija (napredovala iz skupine C).
  • Liga C: Turčija (izpadla iz lige B), Slovaška (izpadla iz lige B), Bolgarija (izpadla iz lige B), Severna Irska (izpadla iz lige B), Grčija, Belorusija, Luksemburg, Severna Makedonija, Litva, Gruzija, Azerbajdžan, Kosovo, Gibraltar (napredoval iz lige D), Ferski otoki (napredoval iz lige D) in dva zmagovalca “play-outa”, ki bo marca 2022.
  • Liga D: Liechtenstein, Malta, Latvija, San Marino, Andora in dva poraženca “play-outa”, ki bo marca 2022.

*V “play-outu” lige C in D se bodo pomerili Kazahstan, Ciper, Estonija in Moldavija.

Datumi:

  • 1. in 2. krog: 2.-8. junij 2022
  • 3. in 4. krog: 8.-14. junij 2022
  • 5. in 6. krog: 22.-27. september 2022
  • Polfinale: 14. in 15. junij 2023
  • Finale in tekma za tretje mesto: 18. junij 2023
  • “Play-out”: 21.-23. in 23.-26. marec 2024

Kako se v Ligo narodov vklapljajo kvalifikacije za EP 2024?

Format kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 še ni določen, tako da za zdaj še ni znano, na kak način si bodo reprezentance iz Lige narodov 2022/23 zagotovile mesto v play-offu za naslednje evropsko prvenstvo. Format bodo naznanili junija 2022.

V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 Sloveniji zmaga v svoji skupini Lige C narodov ni pomagala.

Iz lige narodov 2020/21 sta si ob neuspehu v rednem delu kvalifikacij za naslednje svetovno prvenstvo skozi ozko okno dodatno možnost za Katar zagotovili le Avstrija in Češka, zmagovalki svojih skupin v ligi B narodov, ki pa ju čaka še dolga pot.

Priključili se bosta desetim reprezentancam, ki so v rednem delu kvalifikacij v svojih skupina pristale na drugem mestu. Vseh 12 reprezentanc se bo na treh “play-off” turnirjih s po štirimi reprezentancami pomerile med sabo, tri zmagovalke vsakega od njih pa si bodo zagotovile mesto v Katarju.

Se bo Slovenija, podobno kot v kvalifikacijah za SP 2022, spet merila z Rusijo?

Možni nasprotniki Slovenije:

Slovenija je kot ena od zmagovalk skupin C lige narodov 2020/21 razvrščena v četrti boben lige B, kar pomeni, da bo dobila po eno nasprotnico iz vsakega od preostalih treh bobnov B lige narodov 2022/23.

Z le eno od 12 reprezentanc, ki so na voljo, se Slovenija do zdaj še ni pomerila nikoli. To je Irska.

-Bobni B lige narodov:
Boben 1:
Ukrajina, Švedska, Bosna in Hercegovina, Islandija.
Boben 2: Finska, Norveška, Škotska, Rusija.
Boben 3: Izrael, Romunija, Srbija, Irska.
Boben 4: Slovenija, Črna gora, Albanija, Armenija.

Slovenija v ligi narodov:

Slovenija je v prvi ligi narodov, v sezoni 2018/19, zasedla zadnje mesto v svoji C ligi narodov, a je v njej kljub temu ostala. Na šestih tekmah ni zmagala niti enkrat.

FOTO: Guliverimages.

V drugi sezoni, 2020/21, se je Slovenija odrezala veliko bolje, osvojila je prvo mesto v svoji skupini brez poraza in si prislužila napredovanje v višji razred, v katerem do zdaj še nikoli ni bila.

-Liga C narodov 2018/19:
Uvrstitev: 4. mesto v skupini 3 (3 remiji in 3 porazi, gol razlika 5:8)
Tekme: Slovenija – Bolgarija 1:2, Ciper – Slovenija 2:1, Norveška – Slovenija 1:0, Slovenija – Ciper 1:1, Slovenija – Norveška 1:1, Bolgarija – Slovenija 1:1,

-Liga C narodov 2020/21:
Uvrstitev: 1. mesto v skupini 3 (4 zmage in 2 remija, gol razlika 8:1)
Tekme: Slovenija – Grčija 0:0, Slovenija – Moldavija 1:0, Kosovo – Slovenija 0:1, Moldavija – Slovenija 0:4, Slovenija – Kosovo 2:1, Grčija – Slovenija 0:0.

Zgodovina lige narodov:

Liga narodov, ena od osvežitev Slovenca na čelu Uefe Aleksandra Čeferina, se je začela septembra 2018.

Kot prva zmagovalka je leta 2019 v zgodovino šla takratna evropska prvakinja Portugalska, ki je zmagala na zaključnem turnirju pred domačimi navijači. Finale v Portu proti Nizozemski je z edinim golom na tekmi odločil Goncalo Guedes.

Cristiano Ronaldo je kot kapetan Portugalske kot prvi dvignil lovoriko za prvega zmagovalca lige narodov. FOTO: Guliverimages.

V prvi ligi narodov je Slovenija pristala na končnem 38. mestu.

Drugi zmagovalci Lige narodov so oktobra letos postali Španci, ki so v Milanu z dvema goloma Ferrana Torresa z 2:1 premagali evropske prvake Italijane, s tem pa spisali zgodovino. Postali so prva reprezentanca, ki se lahko pohvali z lovorikami s svetovnega prvenstva, evropskega prvenstva in lige narodov.

Slovenija je drugo ligo narodov uradno končala na 33. mestu.

-Končni razvrstitvi prvih dveh izvedb:
Liga narodov 2018/19:

1. Portugalska
2. Nizozemska
3. Anglija
4. Švica

38. Slovenija

Liga narodov 2020/21:
1. Francija
2. Španija
3. Italija
4. Belgija

33. Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje