Umrl je legendarni komentator, glas nogometa zadnjih 50 let

Nogomet 23. Feb 202315:49 0 komentarjev
John Motson (1945 - 2023). FOTO: Guliverimages.

V 78. letu starosti je umrl legendarni britanski nogometni komentator John Motson.

Nogometni svet žaluje. Iz Velike Britanije prihaja žalostna vest, poslovil se je John Motson, eden najbolj legendarnih nogometnih komentatorjev, ki je kar 50 let delal za britanski BBC.

Komentiral je na desetih svetovnih in desetih evropskih prvenstvih, zraven pa je bil tudi na 29 finalnih tekmah angleškega pokala FA.

Komentiral je več kot 200 tekem angleške nogometne reprezentance, v celotni komentatorski karieri pa je zbral skoraj 2.500 prenosov raznih nogometnih tekem.

Leta 2001 ga je pokojna britanska kraljica Elizabeta II. odlikovala z Redom britanskega cesarstva.

Njegov glas bomo pomnili za vedno

“Njegovega ikonskega glasu v nogometnem svetu ne bomo pozabili. Minilo je kar nekaj časa, odkar ga ni več v etru, ampak njegov glas bomo pomnili za vedno,” so ob njegovi smrti sporočili z angleške nogometne zveze (FA).

“Bil je glas številnih nogometnih generacij, spremljal nas je ob številnih preobratih v pokalu FA, vzponih in padcih na svetovnih prvenstvih ter, seveda, tudi vsako soboto v kultni oddaji Match of the Day. Kot vsi velikani, ki so bili za mikrofonom, je vedno izbiral prave besede ob pravem času, za vse velike trenutke v nogometni zgodovini,” pa je ob tem povedal generalni direktor BBC Tim Davie.

Glas je posodil tudi kultni igrici Fifa

Motson, ki se je upokojil leta 2018, je na BBC prišel leta 1986 in sprva delal kot radijski komentator, potem pa ob uspehu oddaje Match of the Day začel svoj vzpon v komentatorskih vodah.

Bil je prava enciklopedija nogometne zgodovine, njegov zaščitni znak pa so bili tudi krzneni plašči, ki jih je pogosto nosil.

Motsonov glas je dobro znan tudi ljubiteljem video igric. Skupaj z nekdanjim škotskim nogometašem Allyjem McCoistom je namreč posodil glas v uvodnih izdajah kultne nogometne simulacije podjetja EA Sports, Fifa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!