Umrl velikan slovenskega nogometa

Nogomet 9. Sep 202115:13 > 17:15 1 komentar
Danilo Popivoda, 1. maj 1947 - 9. september 2021. Foto: Guliveriamge.

V 75. letu starosti se je poslovil eden najboljših nogometašev v zgodovini slovenskega nogometa Danilo Popivoda. Dolgoletni napadalec Olimpije, ki je šest let navduševal tudi v dresu nemškega bundesligaša Eintrachta iz Braunschweiga, je bil v sredini sedemdesetih let prejšnjega stoletja standarden član jugoslovanske reprezentance.

Danilo Popivoda je bil rojen v srbskem Lovćenacu, a večino svojega življenja preživel na slovenskih tleh. Skozi nižje selekcije ljubljanske Olimpije se je prebil med člane, debitiral leta 1965 in zeleno-beli dres nosil še naslednjih deset let. V tem času je za zmaje vpisal 226 ligaških nastopov in dosegel 58 golov.

Pot ga je nato za šest let vodila v Nemčijo, kjer je za v tistem času močni Eintracht Braunschweig zaigral na 129 bundesligaških dvobojih in se podpisal pod 30 golov.

Danilo Popivoda v dresu Eintrachta. Foto: Guliverimage.

Že pred selitvijo v Nemčijo se je prebil v jugoslovansko reprezentanco in leta 1974 nastopil na svetovnem prvenstvu ter dve leti kasneje še na evropskem prvenstvu v nogometu. Za izbrano vrsto je zbral 20 nastopov in pet golov.

Ob žalostnem dogodku smo se obrnili na častnega predsednika Nogometne zveze Slovenije Rudija Zavrla, ki ni skrival, da se ga je dogodek močno dotaknil: “Pravzaprav sem z njim še igral nogomet, skupaj sva bila pri Olimpiji. Šokiran sem ta trenutek. On je res pustil velik pečat, mogoče se mu nismo s pravo mero oddolžili, ampak igral je v zlatih časih za jugoslovansko reprezentanco in bil eden najboljših. Zelo mi je hudo.”

Zadnje leto kariere se je vrnil v Ljubljano, kjer je sklenil bogato športno pot in nato pečat pustil tudi v trenerskih vodah. Deloval je tudi v svoji Olimpiji. Spominjamo se ga tudi kot pomočnika Srečka Katanca ob zgodovinski prvi uvrstitvi Slovenije na veliko tekmovanje.

Ob Srečku je sedel tako na evropskem prvenstvu v Belgiji in na Nizozemskem leta 2000, kot tudi na svetovnem prvenstvu na Japonskem in v Južni Koreji leta 2002.

Srečko Katanec in Danilo Popivoda na EP 2000.

Njegovo nogometno pot je nadaljeval tudi sin Miloš Popivoda, nekdanji vratar in zdaj trener. Poslovil se je ponoči v svoji hiši v črnogorskem naselju Bijela blizu mesta Herceg Novi, kjer je živel s soprogo Metko.

Od klubske legende se je poslovila tudi njegova Olimpija.

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje