Uničeni Italijani: šok, pekel, “trajgedija” …

FIFA Svetovno Prvenstvo 25. Mar 20228:56 > 9:584 komentarji
Makedonci so senzacionalno izločili že Italijo. Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane via Guliver

Aktualni evropski prvaki Italijani si bodo prihajajoče svetovno prvenstvo ogledali prek TV sprejemnikov, potem ko jih je včeraj v Palermu z zmago 0:1 šokirala izbrana vrsta Severne Makedonije.

Zadetek Severne Makedonije v Palermu:

Nekatere današnje naslovnice športnih medijev:

zajem zaslona
zajem zaslona
zajem zaslona
zajem zaslona
zajem zaslona
zajem zaslona
zajem zaslona
zajem zaslona

Italijanski mediji po težkem porazu azzurrom niso prizanašali. Najbolj brez filtra je bila spletna stran Tuttosport, ki je na naslovnico portala enostavno zapisala “Neeeeeeeeee”.

Najbolj bran časnik pri naših zahodnih sosedih Gazzetta dello Sport je naslov opremila z dvojnim pomenom “Fuori del Mondo” (v dobesednem prevodu: Izven tega sveta), ki hkrati pomeni nejevero v to, kar se je zgodilo in slovo od svetovnega (prvenstva).

Corriere dello Sport ni ovinkaril in reprezentanco poslal kar v pekel: “All’Inferno”, kar lahko pomeni tudi kletvico: “K vragu vse skupaj!” Angleški tabloid se je poigral in priimek moža odločitve (Aleksandar Trajkovski) združil s besedo “tragedija” ter sestavil naslov “Azzurri Traj-edy“.

Mancini: Nesrečno in nezasuženo

“Sem neverjetno razočaran. Nimam besed. Zgodilo se je nekaj neopisljivega. Zasluženo smo evropski prvaki, toda to…. To je nesrečno in nezasluženo. Žal mi je igralcev, to je za naš res težek trenutek,” je po porazu skrušen mrmral selektor Italije, Roberto Mancini.

“Evropsko prvenstvo je bil najsrečnejši trenutek v mojem življenju, to zdaj je pa največje razočaranje. Ne morem verjeti. Sploh ne bi smeli priti v situacijo, da igramo te dodatne kvalifikacije. Zaradi spleta okoliščin nismo neposredno uvrščeni v Katar. Potem pa še takšen gol v 92. minuti…” je bil melanholičen Mancini.

Selektor glede nadaljevanja kariere ni želel razpravljati: “O prihodnosti nam je zdaj vsem težko govoriti.”

Skopje gori

Medtem ko je nogometna Italija zavita v črnino, pa so glavno mesto Severne Makedonije preplavili navijači. Več o tem … 

Severna Makedonija se sedaj pripravlja na odločilno tekmo proti Portigalski, ki bo odločila potnika na SP 2022. Italijani pa … Branilec azzurrov Giorgo Chiellini je bil še kar nekaj časa po koncu tekme v šoku.

“Veliko razočaranje. Zamudili smo številne priložnosti, odigrali dobro tekmo. Ponosen sem na svoje igralce. Uničeni smo. Upam pa, da bo Mancini še naprej selektor,” je bil kratek in jedrnat branilec Juventusa.

Chiellini se, tako kot Mancini, ni želel preveč spuščati v prihodnost: “Zdaj ni čas, da sporočim upokojitev od reprezentančnega dresa.”

Štirikrat prvaki, štirikrat brez SP

Italijani leta 1930 niso potovali na prvo svetovno prvenstvo. Po štirih zaporednih nastopih jim je v kvalifikacijah prvič spodletelo leta 1958. Nato so se redno uvrščali na največje športno tekmovanje, vse od Čila 1962 do Brazilije 2014. Zdaj so drugič zapored ostali brez mundiala. Pod črto, ob osemnajstih nastopih je bila Italija štirikrat svetovni prvak, prav tolikokrat pa naši sosednje niso bili del zaključnega turnirja.

Komentari

Vaš komentar