V Izraelu pravico prvič delila transspolna sodnica

Nogomet 4. Maj 202111:00 > 11:04 0 komentarjev
Foto: Twitter

Sapir Berman se je v ponedeljek zapisala v športno zgodovino, potem ko je postala prva transspolna nogometna sodnica, ki je sodila na tekmi elitnega izraelskega prvenstva.

Sapir Berman pri 26 letih že sodi med najboljše nogometne sodnike v Izraelu, da se identificira kot transspolna ženska pa je razkrila šele na novinarski konferenci pretekli torek. Tedaj je povedala, da se je že kot otrok počutila kot dekle.

Prvo tekmo po razkritju je sicer Bermanova sodila včeraj, ko sta se pomerila Hapoel Haifa in jeruzalemski Beitar (3:1) in si med drugim prislužila tudi čestitke Izraelske nogometne zveze. “To je prvi korak na poti čudovitega popotovanja. Sapir, ponosni smo, da smo ga lahko napravilii s tabo,” je na twitterju zapisala zveza.

Bermanova je po tekmi novinarjem izdala, da jo nogometaši že naslavljajo kot žensko. “Želijo biti del tega procesa in z mano že govorijo kot z žensko,” je dejala nogometna sodnica, ki podporo očitno uživa tudi v javnosti. Eden od navijačev je tako pred stadionom nosil transparent, na katerem je pisalo, da je sodnica izjemna in pogumna.

Kot poroča tiskovna agencija Reuters, Bermanova sicer ni prva transspolna sodnica. Kot transspolna oseba se je namreč pred tremi leti identificirala tudi britanska delilka pravice Lucy Clark.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!