V Mariboru je umrl legendarni Ivan Toplak

Nogomet 26. Jul 202120:33 > 27. Jul 2021 10:00 0 komentarjev
Ivan Toplak (1931-2021). FOTO: crvenazvezdafk.com.

V Mariboru je v 90. letu starosti umrl Ivan Toplak, velikan jugoslovanskega nogometa, ki je kot nogometaš in trener pustil globoko sled tudi v Sloveniji, kjer je igral za mariborski Branik in Olimpijo. Trenerske uspehe je dosegal s Crveno zvezdo, pri kateri je najprej blestel kot nogometaš, in kot selektor Jugoslavije.

V Mariboru, kjer je že dolgo časa živel, je umrl legendarni Ivan Toplak.

Velikana jugoslovanskega nogometa pomnimo kot nekoč vrhunskega napadalca, ki je gole zabijal povsod, kjer je igral.

Rojen v Beogradu, od koder pa se je njegova družina preselila v Maribor sredi druge svetovne vojne, je najprej blestel v dresu Branika iz Maribora, potem pa leta 1952 prišel v Olimpijo.

V zelenem dresu je, tako trdi vestni negovalec zgodovine ljubljanskega kluba OptaŽabar, v 68 tekmah dosegel kar 53 golov.

Karikatura iz leta 1977. AVTOR: Mario Višković.

Legenda Marakane z olimpijsko medaljo

Leta 1954 je odšel v Crveno zvezdo in na stadionu Marakana preživel najlepše nogometne dni. Z Beograjčani je bil štirikrat jugoslovanski prvak, za Crveno zvezdo pa v 210 nastopih dosegel kar 144 golov.

Za reprezentanco Jugoslavije je zaigral le enkrat, na tekmi proti Angliji leta 1956, medtem ko je za mlado jugoslovansko reprezentanco v desetih nastopih dosegel kar 12 golov.

Pri Crveni zvezdi je začel tudi trenersko pot, na kateri je pozneje vodil tudi vse selekcije Jugoslavije. Mlado, člansko, na klopi katere je v tandemu z legendarnim Ivico Osimom sedel tri tekme, in tudi olimpijsko.

Z njo je najprej nastopil na olimpijskih igrah v Moskvi leta 1980, potem pa štiri leta pozneje v Los Angelesu s selekcijo, ki so jo Američani poimenovali “nora vzhodnoevropska ekipa”, osvojil bron.

V tej reprezentanci sta ob velikih imenih jugoslovanskega nogometa, kot so Dragan Stojković, Bora Cvetković, Mirsad Baljić, Milko Đurovski, Vlado Čapljić, Mitar Mrkela,  Ljuba Radanović in še nekateri, igrala tudi Srečko Katanec in Marko Elsner.

Kot trener je delal tudi v ZDA in v Indoneziji, pozneje pa bil nekaj časa inštruktor Mednarodne nogometne zveze, zaradi česar je bil leta 2000 s strani Fife tudi nagrajen s posebnim priznanjem.

Leta 2010 je kot častni gost obiskal slovensko nogometno reprezentanco na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki.

Pri Olimpiji so se oglasili z zakasnitvijo

Od Toplaka so se poslovili tako pri Crveni zvezdi kot na jugoslovanski nogometni zvezi in tudi Nogometni zvezi Slovenije, medtem ko se pri NK Olimpija na svojega nekdanjega legendarnega strelca niso spomnili vse do poznega večera, po objavi našega članka pa se le oglasili s kratkim sporočilom: “V 90. letu starosti je umrl Ivan Toplak, nekdanji odlični napadalec Olimpije in kasneje selektor reprezentance Jugoslavije. Počivaj v miru,” so zapisali.