V Nemčiji še vedno neomajno sovražijo Leipzig

Bundesliga 7. Jun 202214:47 > 14:48
Foto: Guliverimages.

Dejstvo, da je nogometni klub RB Leipzig v Nemčiji precej nepriljubljen, verjetno poznate. Da je osovraženost tega bogatega člana Bundeslige še vedno na visokem nivoju, je te dni z dejanjem potrdil tudi član druge lige FC St. Pauli.

Pred dnevi so v Nemčiji izvedli žreb prvega kroga nemškega DFB pokala. Vanj se uvrstijo uvrstijo vsi klubi iz prve in druge Bundeslige ter najboljši štirje iz tretjeligaške razpredelnice v pretekli sezoni. Tem 40 klubom nato prištejejo še zmagovalce vseh zveznih pokalov.

V Hamburgu je bil minulo sezono najboljši četrtoligaš Teutonia Ottensen, s tem si je izboril vozovnico za pokal, kjer mu je žreb namenil RasenBallsport Leipzig, eno najmočnejših ekip v Nemčiji v zadnjih letih.

V palčku iz Hamburga so slavnega nasprotnika sprejeli z odprtimi rokami, saj se zavedajo, da je to tudi priložnost za izdatno polnjenje klubskega proračuna. A obstaja ena velika težava, njihov stadion Hoheluft, ki sprejme le približno pet tisoč navijačev, ima umetno travnato podlago, kar pravila tekmovanja ne dovoljujejo.

Leipzig v St. Pauliju ni zaželen

V Teutonii so se tako obrnili na pomoč drugoligaša iz St. Paulija, sicer okrožja Hamburga. Slednji prebivajo na stadionu Millerntor s kapaciteto za 29.546 obiskovalcev. Sledil je jasen odgovor iz kluba: “Ne!”

Millerntor Stadion, foto: Guliverimage

V razlagi niso ovinkarili: “FV St. Pauli si ne želi RB Leipzigu gostiti večkrat, kot je to potrebno v primeru uradnih tekem. Še posebej ne na Millerntorju, ki je simbol solidarnosti in poštenega nogometa.”

“Kot je dobro znano, smo v FC St. Pauliju izjemno kritični do poslovnega modela v RB Leipzigu, ki po našem mnenju ne sovpada s pravilom 50+1, ki smo mu zavezani. Prav tako RB Leipzig močno zavračajo naši privrženci,” je podrobno razlago kluba povzel Hamburger Abendblatt.

Pri Teutonii so se zato že obrnili k alternativni izbiri. Srečo bodo poskušali pri Hamburgu in njihovem Volkspark stadionu.

Pravilo 50+1

Gre za pravilo, ki klubu oziroma navijačem zagotavlja, da ohrani večino glasovalnih pravic. Po pravilih nemške nogometne lige namreč komercialni investitorji ne morejo pridobiti več kot 49 odstotnega deleža kluba. S tem naj bi preprečili, da bi klub interese po zaslužku postavil pred interese navijačev.

Schalke z novim trenerjem

Frank Kramer je tudi uradno postal novi trener nemškega nogometnega prvoligaša Schalkeja 04. Kot je danes sporočil klub iz Porurja, bo 50-letni naslednik začasnega trenerja Mika Büskena podpisal pogodbo do leta 2024. Že dan prej je o imenovanju poročalo več nemških medijev.

Kramer je 20. aprila dobil nogo pri Arminii Bielefeld, ki je kasneje izpadla iz prvoligaške druščine, zdaj pa bo trener dobil še eno priložnost v elitni nemški nogometni ligi.

Njegov glavni cilj bo, kot je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal član klubske uprave Peter Knäbel, obstanek v bundesligi po sezoni 2022/23.

Komentari

Vaš komentar