Žalostna usoda ukrajinskega prvenstva

Nogomet 27. Apr 202215:08 > 17:18
Stadion Desne so ruske sile povsem uničile. (Foto: Guliverimage)

Ukrajinsko nogometno prvenstvo je zaradi ruske invazije tudi uradno zaključeno, je v torek sporočilo vodstvo lige.

Vodilni možje ukrajinske nogometne lige so na torkovem sestanku, ki je potekal prek video povezave, sklenili, da je letošnja prvenstvena sezona zaradi ruske invazije na državo zaključeno. Ker tekmovanja ni možno odigrati do konca, so se odločili, da bodo upoštevali lestvico, ki je bila aktualna 24. februarja, ko se je vojna v Ukrajini tudi pričela. Čeprav je bil tedaj vodilni klub Šahtar iz Donecka, pa lovorike za letošnjo sezono ne bo podeljena.Kljub temu pa utegne imeti vrstni red še vedno pomembno veljavo, saj lahko odloča o morebitnih evropskih potnikih v prihodnji sezoni. A le v primeru, če bodo klubi bili v stanju nastopati, poroča španski športni dnevnik Marca. Časnik dodaja, da mora odločitev sedaj potrditi še Ukrajinska nogometna zveza.

Stadion Desne so ruske sile povsem uničile. (Foto: Guliverimage)

Od 16 klubov, ki nastopajo v prvenstvu, je sicer stadion FC Mariupola pod ruskim nadzorom, medtem ko je bil stadion Desne uničen v bomardiranju. V nič boljšem položaju nista niti največja ukrajinska kluba Dinamo Kijev in Šahtar. Oba ta čas namreč po Evropi igrata na dobrodelnih tekmah in zbirata sredstva za v vojni prizadete rojake.

Kljub katastrofalnemu stanju ukrajinskega nogometa pa aktivna ostaja njihova reprezentanca, ki še vedno upa na uvrstitev na letošnje svetovno prvenstvo. V dodatnih kvalifikacijah jo 1. junija čaka obračun s Škotsko, zmagovalec pa se bo za uvrstitev v Katar nato pomeril z Walesom. Naj dodamo, da se bodo Ukrajinci na obračuna pripravljali v Sloveniji na Brdu pri Kranju.

 

Komentari

Vaš komentar