Velik udarec za Ligo prvakov – ustanovljena Superliga!

Liga prvakov 19. Apr 20217:43 > 8:36 0 komentarjev
AP Photo/Joan Monfort
Karim Benzema in Gerard Pique. Foto: AP Photo.

Rečeno - storjeno. Dvanajst najbogatejših evropskih nogometnih klubov je sprejelo odločitev o ustavnovitvi tekmovanja pod imenom Superliga.

Med ustanovitelji Superlige je 12 klubov: Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Inter, Milan in Juventus.

Po pričakovanjih se bodo še trije klubi pridružili pred začetkom prve sezone, ki bi se morala začeti čim prej. Veselimo se diskusij z Uefo in Fifo, da bi prišli do najboljših odločitev za novo ligo, a tudi za nogomet v celoti,” piše v sporočilu za javnost in dodaja, da bodo vsi nastopajoči klubi sodelovali v svojih domačih prvenstvih in ohranili tradicionalni domači koledar, ki ostaja središče klubskega tekmovanja.

Projekt novega tekmovanja vključuje oblikovanje lige, v kateri bo sodelovalo 20 najboljših evropskih klubov – 15 ustanoviteljev plus dodatnih pet, ki se bodo uvrstili na podlagi rezultatov iz prejšnje sezone.

Debitantska sezona se bo začela na začetku avgusta, ekipe bodo razdeljene v dve skupine z desetimi nastopajočimi. Tekme bodo na sporedu med tednom, prve tri ekipe iz vsake skupine si bodo avtomatsko zagotovile uvrstitev v četrtfinale. Ekipi, ki bosta končali na četrtem in petem mestu, čakajo dodatne kvalifikacije za preostali mesti.

V četrtfinalu in polfinalu bosta na sporedu dve tekmi, zmagovalca Superlige pa bo odločil dvoboj odigran na nevtralnem igrišču konec maja. V bližnji prihodnosti je napovedana tudi ustanovitev ženske Superlige, ki bo “doprinesla promociji in razvoju ženskega nogometa”.

Potrjeno je tudi, da bodo klubi ustanovitelji za vstop v Superligo dobili do 3.5 milijarde, kot podporo svojim načrtom za vlaganje v infrastrukturo in ublažitev posledic epidemije koronavirusa.

Predsednik novoustanovljenega tekmovanja bo Florentino Perez, prvi človek madridskega Reala, podpredsednika pa Andrea Agnelli (Juventus) in Joel Glazer (Manchester United).

“Nogometu bomo pomagali na vseh ravneh in ga odpeljali na pravo mesto v svetu. Nogomet je edini svetovni šport z več kot štirimi milijardami navijačev širom sveta in naša odgovornost kot velikih klubov je odgovoriti na njihove želje,” je sporočil Perez.

Ustanovitev evropske Superlige je velik udarec za Ligo prvakov pa tudi Uefo in Fifo. Iz krovne evropske nogometne zveze so že sporočili, da takšne ideje ne podpirajo, vse vpletene pa pozvali k enotnosti. “Vsem klubom in igralcem, ki bodo sodelovali v Superligi bi lahko bil prepovedan nastop v vseh Uefa in Fifa tekmovanjih, evropskih ali mednarodnih.”